Erdélyi kötődésű sztárok ételei a SZÉK-ben

Gourmet Mentor Program elnevezéssel, egy kreatív ötlet segítségével, hazai sztárok közreműködésével állt össze a budapesti székely étterem idei, tavaszi-nyári étlapja. Esztergályos Cecília, Tóth Andi, Bárdosi Sándor és Növényi Norbert is segített összeállítani egy-egy ételt.

Réti Sebestyén, az étterem séfje és Varga Szidónia ügyvezető, tulajdonos, a hagyományos székely ízeket ötvözi továbbra is kínálatukban a legmodernebb konyhatechnológiával. A 2020 novemberében megnyíló, Andrássy úti étterem új étlapját most úgy tették a közönség számára még vonzóbbá, hogy olyan hazai sztárok segítségét kérték, akik valamilyen szálon kötődnek Erdélyhez. 

Esztergályos Cecília és a harcsapaprikás uborkasalátával
A Kossuth-díjas színésznő elmondta, hogy minden olyan ételt imád, ami erdélyi, székely vagy magyar. „Az erdélyi ízekben, ételekben azt kedvelem, hogy lehet érezni, hogy ettem valamit. Imádom a halat, a nokedlit, és hozzá az uborkasalátát, amit én javasoltam Sebestyénnek. Szerencsére meg is fogadta és azt hiszem, remekül passzol ehhez a harcsapaprikáshoz". 

A birkózók a bárányt választották
Bárdosi Sándor és Növényi Norbert nem csak abban hasonlítanak, hogy mindketten a legmagasabb szinten űzték a birkózást, hanem ételek terén is egyezik az ízlésük. Az ő választott fogásuk a pikáns bárányvagdalt, zöldborsó „főzelékkel”.
Növényi Norbert: „Nagyon tudatosan étkezem így mindig azt figyelem, hogy egy adott étel milyen tápanyagtartalommal rendelkezik. A szervezetünk számára kell a megfelelő fehérje, a vitaminok és ásványi anyagok is. A bárány ezért nagyon jó választás, mert száraz hús, így kevesebb benne a zsír, viszont a telített zsírtartalma – ami hasznos – nagyon kedvező. Ráadásul a bárányban benne vannak azok az aminosavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk tökéletes működéséhez. Mivel a bárányvagdalton van egy köles réteg is, ez még ad neki egy pluszt, mert a kölesben nagyon sok B-vitamin található".

Bárdosi Sándor: „Ismerem és szeretem az erdélyi ételeket, leginkább úgy, ahogy a rokonaim készítik. Nagyon szeretjük a bárányt, sőt nekem egy küldetésem is van, mert a magyar emberek nem csak halból, de bárányból is keveset esznek, miközben nagyon egészséges és finom húsról beszélünk. Legtöbbször ott rontják el, hogy esznek valahol bárányt, ahol rosszul készítik el, így le is mondanak róla. Pedig, ahol jól csinálják ott érdemes megkóstolni. Mellé még a zöldborsó főzelék pedig igazi fehérjebomba."

Tóth Andi és a nagymama almakompótja

Tóth Andi étele a rozé kacsamell, nyári káposztás tésztával, borsos jus-vel, és almakompóttal. A nagyváradi énekesnő elárulta, hogy a kacsát már csak akkor szerette meg, amikor Budapestre költözött.

„Nem is tudom, hogy kezdődött, de azt vettem észre, hogy az éttermekben csak kacsát rendelek. Az én pluszom az almakompót volt, mivel a nagymamám mindenhez adott valami kompótót. Legyen az alma, körte vagy barack, de ez nagyon megmaradt bennem, és azt éreztem, hogy ehhez a kacsamellhez is illene a gyümölcs. A káposztás tészta esetében meg külön öröm számomra, hogy sikerült gluténmentesen megoldanunk, mert sajnos glutént nem ehetek", mondta az énekesnő.


Forrás: SZÉK / Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.