Tájékoztatása szerint a nyári akcióban mások mellett vendéglátóhelyeket, taxisokat ellenőriztek, de folyamatosan jelen voltak a Sziget fesztiválon is.
Közölte, 137 vendéglőt vizsgáltak és összesen 49 szabálytalanságot tártak fel, ez szavai szerint jelentős csökkenésnek számít. Jellemző problémaként említette ugyanakkor a többletszámlázást és a csomagolóanyag hozzámérését. Komoly előrelépésként értékelte, hogy a nyugtaadással a felszolgálási díjakkal kapcsolatos problémák lényegében megszűntek.
Ellenőrizték az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket is, elsősorban a balesetmegelőzés miatt. Az öt meglátogatott szórakozóhelyen nem találtak problémát.
Viszonylag kevés szabálytalanságot találtak a taxiellenőrzéseknél. Bobál Pál ugyanakkor megjegyezte, hogy a kiemelt nagy rendezvényeken a taxisok "nagyon jól tájékozottak" voltak arról, hogy ellenőrzés várható.
A felügyelőség igazgatója a Sziget fesztiválon tapasztaltakról is kedvezően nyilatkozott. Közölte, 173 vendéglátóegységet ellenőriztek, és ezek közül csak 17 kitelepült egységnél merült fel kifogás.
Az újságíróknak kiosztott anyag szerint a kifogásolt egységek közül 14 vállalkozás még a helyszínen pótolta a hiányosságokat. Ezek a "könnyen javítható" problémák döntően az ár- illetve kiszolgálási mennyiség feltüntetésével, valamint az üzemeltető adatainak hiányával voltak kapcsolatosak.
A fogyasztóvédelem munkatársai a nyáron ellenőriztek több óvodai játszóteret is. A játékok között "tényleges és közvetlen balesetveszélyt jelentő" eszközökkel a felügyelőség szakemberei nem találkoztak. A kedvező tapasztalatokat a felügyelőség azzal magyarázta, hogy a rossz műszaki állapotú, valamint a felülvizsgálat által korábban balesetveszélyesnek talált eszközök használatát az intézmények már felfüggesztették.
Arra hívták fel azonban a figyelmet, hogy gyakran nem szabályozzák egyértelműen, kinek a feladata a játékok üzemeltetése és karbantartása.
A közterületi játszóterek ellenőrzésekor viszont már nem találtak mindent rendben; a vizsgált 18 játszótérből 14-nél volt valamilyen szabálytalanság. A 176 telepített játszótéri eszköz - többségében mérleghinták, hinták - közül 94 volt kifogásolható, egyebek mellett azért, mert nem volt minőségi tanúsítványuk, vagy hiányzott a karbantartási tervük. (MTI)
Európai színvonalú a budapesti vendéglátás
Európai színvonalúak a budapesti vendéglátóhelyek a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint. Bobál Pál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, amelyeket a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek mondott - adta hírül az MTI.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.