Ez a legfinomabb magyar étel a külföldiek szerint

A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget – legutóbb pedig a legjobb magyar ételeket vették górcső alá.

Az angol nyelvű TasteAtlas oldal az ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát, írja a Vince.hu. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezek mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén. 

Spoiler: nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem a kürtőskalács végzett az első helyen.

A minap közzétették, melyek a legrosszabb és a legjobb magyar ételek: a győztes igazából egy élelmiszer, mégpedig a csabai kolbász, mely a maximális 5 pontból átlag 4,5 pontot kapott a szavazóktól.

Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu
Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu

Az alábbiakat írják a csabai kolbász ismertetőjében:

 „Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kg-ot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd paprikával, fokhagymával, köménnyel (egész köménnyel – a szerk.) és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.”


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.