Ez a legfinomabb magyar étel a külföldiek szerint

A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget – legutóbb pedig a legjobb magyar ételeket vették górcső alá.

Az angol nyelvű TasteAtlas oldal az ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát, írja a Vince.hu. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezek mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén. 

Spoiler: nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem a kürtőskalács végzett az első helyen.

A minap közzétették, melyek a legrosszabb és a legjobb magyar ételek: a győztes igazából egy élelmiszer, mégpedig a csabai kolbász, mely a maximális 5 pontból átlag 4,5 pontot kapott a szavazóktól.

Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu
Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu

Az alábbiakat írják a csabai kolbász ismertetőjében:

 „Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kg-ot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd paprikával, fokhagymával, köménnyel (egész köménnyel – a szerk.) és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.”


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.