Ez a legfinomabb magyar étel a külföldiek szerint

A TasteAtlas nevű gasztronómiai portálnak az a küldetése, hogy a különböző kultúrák helyi, valóban autentikus fogásaival ismertesse meg az erre fogékony közönséget – legutóbb pedig a legjobb magyar ételeket vették górcső alá.

Az angol nyelvű TasteAtlas oldal az ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát, írja a Vince.hu. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezek mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén. 

Spoiler: nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem a kürtőskalács végzett az első helyen.

A minap közzétették, melyek a legrosszabb és a legjobb magyar ételek: a győztes igazából egy élelmiszer, mégpedig a csabai kolbász, mely a maximális 5 pontból átlag 4,5 pontot kapott a szavazóktól.

Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu
Csabai kolbász / Fotó: visitbekescsaba.hu

Az alábbiakat írják a csabai kolbász ismertetőjében:

 „Hengeres felvágott, a hozzá felhasznált sertés vágósúlyának el kell érnie a minimum 135 kg-ot. Ami egyedivé teszi ezt a kolbászt, hogy az elkészítés során a csontozásnak mindenképpen kézzel kell történnie és minden inas részt el kell távolítani az alapanyagból. A húst és a zsírt aprítják, majd paprikával, fokhagymával, köménnyel (egész köménnyel – a szerk.) és sóval ízesítik. Végül töltik, füstölik, szárítják.”


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.