Ez egy olyan vállalkozás, mint a Bauhaus!

A Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, dr. Németh Ibolya az Utazás kiállításon rávilágított arra, hogy míg több hegységünket jól ismeri a magyar közönség, a Mecsek ebből sajnos kimarad.

Parasztmuffin, csalánszörp, gazvacsora, medvehagyma, cigánylecsó és számos brand kötődik immár a Mecsek Zöldút Egyesülethez, mely 2015-ben Kiváló Európai Desztináció-díjat nyert Brüsszelben.

A Mecsek Zöldút olyan élő, működőképes szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az ide látogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit. Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában”, a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban.

"Olyan vállalkozás ez, mint az építészetben a Bauhaus, mely visszanyúlt a régi építőanyagokhoz és természetes formákhoz és ebből egy újat alkotott. A turizmusban is létjogosultsága van egy ilyen irányzatnak!" - emelte ki az Utazás kiállításon dr. Németh Ibolya, a Mecsek Zöldút Egyesület elnökségi tagja, környezeti nevelő.

Egyik legrégebbi és legismertebb 'termékük' a "Mecsek ökocsali", melynek lényege, hogy a falusi vendéglátók egy asztalra teszik fel termékeiket és igény szerint eljuttatják ezt különféle városi rendezvényekre, konferenciákra.

"Több díjat, rangos elismerést is nyertünk, a legnagyobb ezek közül a tavalyi EDEN pályázat volt, melyre rengeteget készültünk. Sajnos a magyar közönség még nem ismer bennünket eléggé." Dr. Németh Ibolya (azaz Bia) szerint  megváltozott a falusi turizmus Magyarországon, nem tud a korábbi vendégkör jönni, egy célcsoport (elsősorban a tanárok, értelmiségiek, nagycsaládosok) most teljesen eltűnt a színről, mely részben a megváltozott anyagi körülményekkel magyarázható. Emellett tucatszámra jelennek meg a wellness ajánlatok is, melyek a korábbinál lényegesen olcsóbbak lettek és többen inkább ezt választják."

A Mecsek Zöldút és a Bio Bia felelősségteljes falusi élet és vendéglátás megálmodója szerint  ez a fajta turizmus egy egészen más élményt kínál. Itt a római lakomáktól kezdve, a gyógynövényes programokig, Pálos kolostor látogatásig, holdtölte túráig, a mecsekaljai Angster orgona koncertig minden program egy különleges, egyedi élményt kínál. Bia igazi kihívásnak tartja a környék természeti és kulturális látnivalóinak megismertetését, mivel az a tapasztalata, hogy a magyarok nem ismerik valójában a Mecseket. Jelenleg ugyanis Pécsért és a villányi borturizmusért utaznak ide, de a Mecsek teljesen kimarad az útitervből. Az EDEN pályázatot nyert Mecsek Zöldút elnökségi tagja mindemellett fontosnak tartja a környezettudatos szemléletformálást, melyet véleménye szerint nem lehet elég korán elkezdeni.

 

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.