Farsangi ételek az idei szakácsverseny fogásai

Publikálták a főszervezők a 2021-2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny hivatalos kiírását. A megmérettetésére 2021. március 19-ig jelentkezhetnek az innovatív szellemiségű csapatok. A feladat ezúttal valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése lesz, melyhez kötelező alapanyagként a sütőtököt is fel kell használniuk a versenyzőknek.

Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár nyolcadik alkalommal valósul meg a Közétkeztetési Szakácsverseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében.

A többfordulós verseny fővédnöki tisztségét – hasonlóan a korábbi évekhez – dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke töltik be. A programot szakmai védnökként segíti Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, az Élelmiszerhigiénikus Társaság alelnöke.

A verseny témája: valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése



A szervezők az ország minden részéből várják azon 3+1 fős csapatok nevezését, akik – a versenykiírásban megadott, összetett szempontrendszer alapján – vállalják egy felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezését, elkészítését és tálalását. A menü nettó nyersanyagköltsége adagonként legfeljebb 650 forint lehet.

A résztvevőknek, az évszakhoz köthető szokások, hagyományos ízek megőrzése mellett, törekedniük kell az ételek modernizálására, az étkezési kultúra fejlesztésére, valamint a hazai, friss alapanyagok népszerűsítésére. A közétkeztetés korszerűsítését előmozdító ötleteik megvalósításához a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét vehetik igénybe.

Nevezési határidő: 2021. március 19.

A részvételi feltételek, valamint a nevezési lapok elérhetőek a szervező és támogató szervezetek weblapján:

    https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny
    https://www.kozszov.hu/


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.