Felszökhet a baromfihús ára

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.

A sertéshús tavaly 20 százalékkal drágult, miközben a baromfitermékek ára alig emelkedett, sőt, például a legértékesebb húsrészek közé sorolt csirkemellfilé ára még kissé csökkent is - írja a Népszava. A lap szerint néhány nagyobb kereskedelmi láncban az átlagosan 1500-1800 forinttal szemben 1200-1400 forintot kérnek érte kilogrammonként.

Ez az elmúlt évben sok termelői panaszra okot adó európai piaci változások kedvezőtlen hatásaként értelmezhető a Baromfi Termék Tanács szerint. Szakembereik szerint az uniós csirkehús-árakat elsősorban a megemelt ukrán vámmentes importkvótával való trükközés, illetve az újra élénkülő brazil, valamint thaiföldi importmennyiség tartotta alacsony tartományban, az afrikai sertéspestis és a kínai-amerikai kereskedelmi háború okozta sertéshús-drágulás hatására élénkülő baromfikereslet ellenére is.


A H5N8 madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése miatt eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta különböző mértékben csirkehús-importját.

Ez egyébként elsősorban az odaszállító vállalkozásokat érintette érzékenyen, az árakat nem befolyásolta - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az azonban megjósolhatatlan, hogy az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő sertéspestis miatt meddig emelkedhetnek a sertéshúsok árai, és ennek hatására mekkora kereslet lesz majd a baromfihúsra. Azt sem tudni, hogy ez az élénkülő kereslet mennyiben mutatkozik majd meg az árak emelkedésében.

A sertéshús ugyanis lassan, de biztosan folyamatosan drágul: az élő sertés kilójának a járvány kitörése előtti, 350-380 forintos ára mostanra 600 forint fölé kúszott. A legutóbbi, 2016-2017-es madárinfluenza járvány egyébként mindent összeszámolva 17-19 milliárdos kárt okozott az ágazatnak, amit csak részben kompenzált a leölt - mintegy 2,6 millió - állat után a termelőknek kifizetett állami támogatás - idézte az adatokat a lap.

Forrás: Store insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.