Felszökhet a baromfihús ára

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.

A sertéshús tavaly 20 százalékkal drágult, miközben a baromfitermékek ára alig emelkedett, sőt, például a legértékesebb húsrészek közé sorolt csirkemellfilé ára még kissé csökkent is - írja a Népszava. A lap szerint néhány nagyobb kereskedelmi láncban az átlagosan 1500-1800 forinttal szemben 1200-1400 forintot kérnek érte kilogrammonként.

Ez az elmúlt évben sok termelői panaszra okot adó európai piaci változások kedvezőtlen hatásaként értelmezhető a Baromfi Termék Tanács szerint. Szakembereik szerint az uniós csirkehús-árakat elsősorban a megemelt ukrán vámmentes importkvótával való trükközés, illetve az újra élénkülő brazil, valamint thaiföldi importmennyiség tartotta alacsony tartományban, az afrikai sertéspestis és a kínai-amerikai kereskedelmi háború okozta sertéshús-drágulás hatására élénkülő baromfikereslet ellenére is.


A H5N8 madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése miatt eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta különböző mértékben csirkehús-importját.

Ez egyébként elsősorban az odaszállító vállalkozásokat érintette érzékenyen, az árakat nem befolyásolta - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az azonban megjósolhatatlan, hogy az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő sertéspestis miatt meddig emelkedhetnek a sertéshúsok árai, és ennek hatására mekkora kereslet lesz majd a baromfihúsra. Azt sem tudni, hogy ez az élénkülő kereslet mennyiben mutatkozik majd meg az árak emelkedésében.

A sertéshús ugyanis lassan, de biztosan folyamatosan drágul: az élő sertés kilójának a járvány kitörése előtti, 350-380 forintos ára mostanra 600 forint fölé kúszott. A legutóbbi, 2016-2017-es madárinfluenza járvány egyébként mindent összeszámolva 17-19 milliárdos kárt okozott az ágazatnak, amit csak részben kompenzált a leölt - mintegy 2,6 millió - állat után a termelőknek kifizetett állami támogatás - idézte az adatokat a lap.

Forrás: Store insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.