Felszökhet a baromfihús ára

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.

A sertéshús tavaly 20 százalékkal drágult, miközben a baromfitermékek ára alig emelkedett, sőt, például a legértékesebb húsrészek közé sorolt csirkemellfilé ára még kissé csökkent is - írja a Népszava. A lap szerint néhány nagyobb kereskedelmi láncban az átlagosan 1500-1800 forinttal szemben 1200-1400 forintot kérnek érte kilogrammonként.

Ez az elmúlt évben sok termelői panaszra okot adó európai piaci változások kedvezőtlen hatásaként értelmezhető a Baromfi Termék Tanács szerint. Szakembereik szerint az uniós csirkehús-árakat elsősorban a megemelt ukrán vámmentes importkvótával való trükközés, illetve az újra élénkülő brazil, valamint thaiföldi importmennyiség tartotta alacsony tartományban, az afrikai sertéspestis és a kínai-amerikai kereskedelmi háború okozta sertéshús-drágulás hatására élénkülő baromfikereslet ellenére is.


A H5N8 madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése miatt eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta különböző mértékben csirkehús-importját.

Ez egyébként elsősorban az odaszállító vállalkozásokat érintette érzékenyen, az árakat nem befolyásolta - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az azonban megjósolhatatlan, hogy az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő sertéspestis miatt meddig emelkedhetnek a sertéshúsok árai, és ennek hatására mekkora kereslet lesz majd a baromfihúsra. Azt sem tudni, hogy ez az élénkülő kereslet mennyiben mutatkozik majd meg az árak emelkedésében.

A sertéshús ugyanis lassan, de biztosan folyamatosan drágul: az élő sertés kilójának a járvány kitörése előtti, 350-380 forintos ára mostanra 600 forint fölé kúszott. A legutóbbi, 2016-2017-es madárinfluenza járvány egyébként mindent összeszámolva 17-19 milliárdos kárt okozott az ágazatnak, amit csak részben kompenzált a leölt - mintegy 2,6 millió - állat után a termelőknek kifizetett állami támogatás - idézte az adatokat a lap.

Forrás: Store insider


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.