Felvidéki borász az év felfedezettje

A Vinum Praemium Alapítvány által kiválasztott 50 legjobb magyar borász választja meg a saját soraikból azt a személyt, aki a Borászok Borásza díjat kapja. A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál, aki maga is készít bort a Budapesttől nem messze található etyeki dombokon - írja a Bumm.

Borászok Borásza 2009. 05. 20 A+ A- nyomtatás Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigi borász díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek egy díj elnyeréséről, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat, a Borászok borászát. Ez emeli egészen más rangra az eseményt. A legtöbb szavazatot kapott borász a cím nyertese, amelynek elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.A Borászok Borásza díjat 2009-ben Szepsy István kapta, aki messze földön ismert tokaji különlegességeiről. Az év felfedezettje a felvidéki Bott Frigyes lett, a Magyar borért különdíjat pedig Demeter Zoltán kapta. Erről a két címről nem a borászok, hanem az 50-es válogatottat kijelölő alapítvány kuratóriuma döntött. Az alapítvány tagjai újságírók és borkereskedők: Kató András (Terroir Club), Alkonyi László (Borbarát Magazin), Bányai Gábor Botond (Borigo), Gazda Albert (Index.hu), Romsics László (Törley ) és Zwack Izabella.A 2007-ben alapított díj a harmadik évben ismét Tokaj-hegyaljára került: az első díjazott ugyanis Demeter Zoltán volt. Tavaly az egri Lőrincz György (St. Andrea pincészet) kapta az elismerést.Az év felfedezettje különdíj idén a határon túlra került. A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg. Bott Frigyes pincészete a Komárom melleti Őrsújfalun található, és a szőlő nagy része a Muzsla és a Béla környéki vulkanikus alapú dombokról származik. Bott Frigyes szintén a terroir borászat képviselője, amikor a készítők a hely adottságait próbálják nagymértékben „átmenteni“ a borba, kerülve az uniformizált ízeket. A Bott családi pincészet csupán az ezredforduló után indult útjára, azonban már jelentős sikereket és elismeréseket gyűjtött be. Az év elején a Magyar Tudományos Akadémia az Év Bora címmel tüntette ki a Bott pincészet 2007-es Vinculum borát a felső kategóriás fehér borok kagóriájában. A rangos versenyen negyven borászat 133 tétele versenyzett. Az akadémiai zsűri méltatásában elhangzik, hogy a Bott pincészet számára a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő terület a minőségi borszőlő számára nagyon kedvező mikroklímát kínál. Évente közel 150 hektoliter bort készítenek, javarészt hordós erjesztéssel és érleléssel. Fajtaválasztékuk meglehetősen széles: pinot blanc, tramini, sauvignon blanc, szürkebarát, morva muskotály, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, pinot noir, merlot. És juhfark... Mint a győztes Vinculum, amely azonban nem kaphatta a Juhfark nevet a keresztségben, mert Szlovákiában ilyen bor nincs is!


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.