Borászok Borásza 2009. 05. 20 A+ A- nyomtatás Alapvetően különbözik ez a cím az összes eddigi borász díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek egy díj elnyeréséről, hanem maguk a borászok, akik egy-egy szavazatukkal választják ki maguk közül a legjobbat, a Borászok borászát. Ez emeli egészen más rangra az eseményt. A legtöbb szavazatot kapott borász a cím nyertese, amelynek elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.A Borászok Borásza díjat 2009-ben Szepsy István kapta, aki messze földön ismert tokaji különlegességeiről. Az év felfedezettje a felvidéki Bott Frigyes lett, a Magyar borért különdíjat pedig Demeter Zoltán kapta. Erről a két címről nem a borászok, hanem az 50-es válogatottat kijelölő alapítvány kuratóriuma döntött. Az alapítvány tagjai újságírók és borkereskedők: Kató András (Terroir Club), Alkonyi László (Borbarát Magazin), Bányai Gábor Botond (Borigo), Gazda Albert (Index.hu), Romsics László (Törley ) és Zwack Izabella.A 2007-ben alapított díj a harmadik évben ismét Tokaj-hegyaljára került: az első díjazott ugyanis Demeter Zoltán volt. Tavaly az egri Lőrincz György (St. Andrea pincészet) kapta az elismerést.Az év felfedezettje különdíj idén a határon túlra került. A kuratórium különdíjjal jutalmazza minden évben az általa jelölt 50 borász közül azt, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg. Bott Frigyes pincészete a Komárom melleti Őrsújfalun található, és a szőlő nagy része a Muzsla és a Béla környéki vulkanikus alapú dombokról származik. Bott Frigyes szintén a terroir borászat képviselője, amikor a készítők a hely adottságait próbálják nagymértékben „átmenteni“ a borba, kerülve az uniformizált ízeket. A Bott családi pincészet csupán az ezredforduló után indult útjára, azonban már jelentős sikereket és elismeréseket gyűjtött be. Az év elején a Magyar Tudományos Akadémia az Év Bora címmel tüntette ki a Bott pincészet 2007-es Vinculum borát a felső kategóriás fehér borok kagóriájában. A rangos versenyen negyven borászat 133 tétele versenyzett. Az akadémiai zsűri méltatásában elhangzik, hogy a Bott pincészet számára a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő terület a minőségi borszőlő számára nagyon kedvező mikroklímát kínál. Évente közel 150 hektoliter bort készítenek, javarészt hordós erjesztéssel és érleléssel. Fajtaválasztékuk meglehetősen széles: pinot blanc, tramini, sauvignon blanc, szürkebarát, morva muskotály, királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, pinot noir, merlot. És juhfark... Mint a győztes Vinculum, amely azonban nem kaphatta a Juhfark nevet a keresztségben, mert Szlovákiában ilyen bor nincs is!
Felvidéki borász az év felfedezettje
A Vinum Praemium Alapítvány által kiválasztott 50 legjobb magyar borász választja meg a saját soraikból azt a személyt, aki a Borászok Borásza díjat kapja. A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál, aki maga is készít bort a Budapesttől nem messze található etyeki dombokon - írja a Bumm.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.