Fenntarthatóság a vendéglátásban

A még 2012-ben indult Fenntartható Étterem minősítési rendszer március 3-tól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

Ma már mindenki tapasztalhatja közvetelen környezetében is, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet - ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek is egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket. A fogyasztó tájékozódásában segít a Fenntartható Étterem minősítés, hogy aki keresi, megtalálja a valóban felelős vendéglátóhelyeket. Az új minősítéssel a vendéglátóhelyek új fogyasztói köröket nyerhetnek meg és mindemelett emeli az étterem rangját, szakmai elismertségét is.

 “Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” - mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Fenntartható Étterem minősítés célja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével nyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

További érdekes híreket és újdonságokat találhatunk a fenntartható jövőről a vendéglátásban a www.gasztrohos.hu oldalon.

Forrás: www.gasztrohos.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?