Fenntarthatóság a vendéglátásban

A még 2012-ben indult Fenntartható Étterem minősítési rendszer március 3-tól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

Ma már mindenki tapasztalhatja közvetelen környezetében is, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet - ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek is egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket. A fogyasztó tájékozódásában segít a Fenntartható Étterem minősítés, hogy aki keresi, megtalálja a valóban felelős vendéglátóhelyeket. Az új minősítéssel a vendéglátóhelyek új fogyasztói köröket nyerhetnek meg és mindemelett emeli az étterem rangját, szakmai elismertségét is.

 “Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit.” - mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Fenntartható Étterem minősítés célja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével nyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

További érdekes híreket és újdonságokat találhatunk a fenntartható jövőről a vendéglátásban a www.gasztrohos.hu oldalon.

Forrás: www.gasztrohos.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.