A fertőzött burgonyából semmi nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba - hangsúlyozta közleményében a hivatal. Az esetet követően a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaszállítmányok fokozott ellenőrzését.
Az előzményekkel kapcsolatban a Nébih arról tájékoztatott: a Lengyelországban széleskörűen elterjedt baktériumos betegség Magyarországon nem fordul elő. Nagy gazdasági kárt okoz, mivel nincs ellene védekezési lehetőség, ezért a Nébih szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyát.
Ezek az ellenőrzések eddig negatív eredménnyel zárultak, idén azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón végzett októberi ellenőrzés során vett mintában a bakteriológiai laboratórium azonosította, majd november végén megerősítette a baktérium látens előfordulását. Ezután semmisítették meg az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött burgonyát - közölte a hivatal.
Az eset óta fokozottan ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonya-küldeményeket. A növény-egészségügyi előírásoknak nem megfelelő szállítmányokat feltartóztatják és tételes laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyuló tételeket zárolják és megsemmisítik - olvasható a közleményben. (MTI)
Fertőzött burgonya Magyarországon
(MTI) - Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az októberben lefoglalt szállítmányban a burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki a hivatal bakteriológiai laboratóriuma - tájékoztatta a Nébih szerdán az MTI-t.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája
A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján.
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny
Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus
A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?
Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte
A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése.
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt
A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten
Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró
Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show
A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.