Fertőzött burgonya Magyarországon

(MTI) - Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az októberben lefoglalt szállítmányban a burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki a hivatal bakteriológiai laboratóriuma - tájékoztatta a Nébih szerdán az MTI-t.

A fertőzött burgonyából semmi nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba - hangsúlyozta közleményében a hivatal. Az esetet követően a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaszállítmányok fokozott ellenőrzését.
Az előzményekkel kapcsolatban a Nébih arról tájékoztatott: a Lengyelországban széleskörűen elterjedt baktériumos betegség Magyarországon nem fordul elő. Nagy gazdasági kárt okoz, mivel nincs ellene védekezési lehetőség, ezért a Nébih szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyát.
Ezek az ellenőrzések eddig negatív eredménnyel zárultak, idén azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón végzett októberi ellenőrzés során vett mintában a bakteriológiai laboratórium azonosította, majd november végén megerősítette a baktérium látens előfordulását. Ezután semmisítették meg az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött burgonyát - közölte a hivatal.
Az eset óta fokozottan ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonya-küldeményeket. A növény-egészségügyi előírásoknak nem megfelelő szállítmányokat feltartóztatják és tételes laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyuló tételeket zárolják és megsemmisítik - olvasható a közleményben. (MTI)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.