A fertőzött burgonyából semmi nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba - hangsúlyozta közleményében a hivatal. Az esetet követően a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaszállítmányok fokozott ellenőrzését.
Az előzményekkel kapcsolatban a Nébih arról tájékoztatott: a Lengyelországban széleskörűen elterjedt baktériumos betegség Magyarországon nem fordul elő. Nagy gazdasági kárt okoz, mivel nincs ellene védekezési lehetőség, ezért a Nébih szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyát.
Ezek az ellenőrzések eddig negatív eredménnyel zárultak, idén azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón végzett októberi ellenőrzés során vett mintában a bakteriológiai laboratórium azonosította, majd november végén megerősítette a baktérium látens előfordulását. Ezután semmisítették meg az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött burgonyát - közölte a hivatal.
Az eset óta fokozottan ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonya-küldeményeket. A növény-egészségügyi előírásoknak nem megfelelő szállítmányokat feltartóztatják és tételes laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyuló tételeket zárolják és megsemmisítik - olvasható a közleményben. (MTI)
Fertőzött burgonya Magyarországon
(MTI) - Száz tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert az októberben lefoglalt szállítmányban a burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki a hivatal bakteriológiai laboratóriuma - tájékoztatta a Nébih szerdán az MTI-t.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.