Filmet rendeztek a tokaji aszúról

A tokaji aszú készítésének szépségeit és nehézségeit mutatja be a borvidék három emblematikus borászán keresztül Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmje, melynek premierjét szombaton a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartják.

Vajon a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét? Újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész? - teszi fel a kérdést a film. A filmben megszólalók a Tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai: Szepsy István, a mádi Szepsy Pincészet alapítója, Bacsó András, a tolcsvai Tokaj Oremus igazgatója, valamint Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

"A Folyékony arany ötlete Ditz Edittől, a film kreatív producerétől származik, ő kezdte el forgatókönyvet fejleszteni, így Almási Tamás rendezőt mi már egy kidolgozott koncepcióval kerestük meg" - idézte fel az MTI-nek Ugrin Julianna, a film producere. Almási Tamás hozzátette: először hezitált azon, hogy elvállalja-e a felkérést, hiszen a Folyékony arany egy olyan gazdag témát vizsgál, amelyet szinte lehetetlenség egy filmbe belesűríteni.

 

"A tokaji aszú benne van a Himnuszban, hungarikum, mindenkinek van róla egy képe. De ha az ember nem akar udvari fényképész lenni, és tényleg emberi történetekre kíváncsi, akkor lesz-e tényleg elég alkalmas borász ennek a kifejezésére, és ha igen, hogyan működnek együtt?" - emlékezett kezdeti kétségeire a rendező. Hosszas folyamat volt a filmben szereplő borászok kiválasztása, sokukkal készültek kisinterjúk kamera előtt az előkészítési fázisban. A történetből Szepsy Istvánt nem lehetett kihagyni, hiába készült róla nemrég egy portréfilm - mondták el az alkotók. Bacsó András személye Tokaj-Hegyalján szintén fontos, a rendszerváltás óta nagyon sokat tett Tokajért. Ráadásul más felállásban vezet borászatot, mint a Szepsy-család - az Oremus a spanyol Vega Sicilia tokaji birtoka -, úgyhogy ez újabb színt hozott a filmbe - tette hozzá Ugrin Julianna. Mint hozzátette, Alkonyi László pedig egyrészt nagyszerűen fogalmazza meg a Tokajról szóló gondolatait, másfelől ő egy olyan ember, aki "kívülről", azaz nem borászként, hanem újságíróként szeretett bele a történetbe.

Almási Tamás elmondása szerint az aszúsodás folyamata volt az a drámaiság, amelyre a Tokaj-filmet építették: megjön-e a várva várt eső, leszáll-e a köd, kisüt-e újra a nap, nem pusztítják-e el a szépen aszúsodó szőlőt a seregélyek? Hiába adja a legjobb szakember is a szaktudását, szenvedélyét, hitét, óriási rizikót vállal, mert az aszúsodási időszak 3-9 hete már nem elsősorban tőle függ, hanem az időjárástól - beszélt a film által testközelből bemutatott folyamatról a rendező. Mint hozzáfűzte: a termelő szaktudása, megszállottsága intuícióval is kell párosuljon, mert az aszúkészítéssel kockáztat a borász: ha korábban leszedi a szőlőt, akkor abból száraz bort, ha kicsit később, akkor kései szüretelésű édeset vagy szamorodnit tud készíteni, de ha a tőkén hagyja aszúsodni, akkor lehet, hogy a végén az időjárás szeszélye miatt esetleg semmit nem tud ott szüretelni. Ugrin Julianna elmondása szerint ezt a folyamatot a film készítői számára is kihívás volt rögzíteni.

A munka 2014-ben már elkezdődött, de néhány pótforgatásra még tavaly ősszel is sor került, a Folyékony arany tehát egészen hosszú időszakot ölel fel. Ezek azonban éppen olyan évjáratok voltak, amelyekben nem nagyon lehetett aszút készíteni, de ilyen az aszú: komoly áldozatokat kell hozni, rengeteget költeni, és lehet, hogy végül mégsem készül semennyi az adott évben - jegyezte meg a producer. Hangsúlyozta azonban: mégis fontos volt, hogy a film ne egy kudarctörténet legyen. Ezt segíti a pozitív lezárás, és fontos szerepe van a Nagy Tokaji Borárverésről szóló jelenetnek is: ott is kiderül, hogy micsoda érték készül Tokajban, hiszen a néző végigizgulhatja az aukció legizgalmasabb részét, amikor Szepsy István 6 puttonyos, 2011-es tokaji aszújának egy hordója végül 12 millió forintért kel el - mondta el Ugrin Julianna.

A Folyékony arany szeptember 19-től kerül a mozikba.

Forrás: MTI


Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.