Elég a Kárpát utcáig utazni, ha szívesen megkóstolná a finn konyha tradicionális fogásait, amelyek a karácsony közeledtével rögtön megalapozzák az ünnepi hangulatot is. Íme a hamisíthatatlan északi gasztronómiai kirándulás állomásai:
Lohikeitto - Finn lazacleves
Az időtálló klasszikus fogás, amelynek fő alkotóeleme a skandinávok körében méltán népszerű lazac.
Siskonmakkarakeitto - Finn kolbászleves
A rendkívül tartalmas leves gondoskodik a teli hasról, a különleges gombócokban pedig megismerhetik a tradicionális finn ízeket.
Lasimestarin silli - Marinált hering céklasalátával
A finn nagymamák nyáron ecettel és válogatott fűszerekkel gondosan tartósítják a frissen fogott heringet, hogy téli hideg napokon szeretettel felszolgálják unokáiknak. Ez a fogás a finn karácsonyi vacsora elengedhetetlen kelléke.
Karjalanpaisti - Tradicionális finn egytálétel
Az egyszerű összetevőkből készülő fogást az teszi különlegessé, hogy a speciális tálban hosszú órákig sütött hús igazán omlóssá válik. Garantáltan felmelegíti a szívet és a lelket fázós téli estéken!
Kaalikaaryleet - Töltött édeskáposzta
Bár kinézetében hasonlít az itthon megszokott töltött káposztára, a különleges hozzávalók és a mellé kínált lekvár biztosan új dimenzióba helyezi ezt az ételt.
Savulohi - Melegen füstölt lazac vargányás burgonyahabbal
A finnek közkedvelt étele rengeteg féle módon elkészíthető és tálalható, a Helia séfje ínycsiklandó vargányás burgonyahabbal teszi különlegessé a füstölt lazacot. Ez a fogás szintén a finn karácsonyi vacsora egyik kihagyhatatlan eleme.
Leipäjuusto Lakkahillolla - Sajttorta törpemálna lekvárral
A különleges textúrájú sajttortát a törpemálna lekvár bolondítja meg igazán! Kávé mellé is tökéletes választás!
Mustikkapiirakka - Áfonyás pite vanília öntettel
Egyszerű, de nagyszerű finn desszert. Az áfonya és a vanília öntet remek párosa gondoskodik az ízlelőbimbóik kényeztetéséről!
Forrás: Vendég & Hotel