Fröccs, flódni, forróság

Annyira sikeres már évek óta Budapesten a VinCe bormagazin rendezvénye a főváros egyik ötcsillagos szállodájában, hogy gondoltak egy nagyot a rendezők, és a Balatonnál is kipróbálták, milyen az, amikor a bort szeretők a tó partján, sőt, a vizen egy hosszú hétvége alkalmával találkozhatnak a készítőkkel, és tételeiket kóstolhatják.

Azzal persze nem számolhatott előre senki, hogy idén épp a nyár legforróbb hétvégéjét fogják ki a július 25-28-ig tartó program során, azonban így is sikertörténet a második alkalommal megrendezett rendezvény. Először is azért, mert épp a Balaton legrangosabb vitorlásversenyének, a több mint 500 hajó versenyzését jelentő Kékszalag idején, és annak startjánál és befutójánál tartották Füreden ezt a borfesztivált. Így aki jó idővel ért célba – ennek örömére ivott a VinCe buliján, aki pedig a mezőny hátsó fertályán végzett, vagy éppen törölték a futamból (ilyen is akadt bőven az igencsak gyenge szélben, sőt, leginkább szélcsendben rendezett idei versenyen), ott a csapatok legalább egy jót mulattak – ha már nem ott végeztek a versenyben, ahol szándékoztak.

A csütörtöktől-vasárnapig tartó VinCe Balatonon a nyitás óráiban – délután 2 órától – a naplemente után is tartó tikkasztó hőségben a hűsítő fröccsök fogytak a legjobban, a friss, szénsavas rozékat is sokan keresték, és főleg a balatoni borászok sátrai előtt üldögéltek sokan egy-egy pohár jóféle itallal. Esténként már egy tűt is nehéz lett volna leejteni a tömegben, igaz, a balatoni VinCén – nem úgy, mint a pesti programon – bárki szabadon jöhetett-mehetett, csak poharat kellett annak vennie, aki kóstolni is akart. Sokan azonban inkább csak sétáltak, nézelődtek, babakocsit toltak, vagy hallgatták a színpadnál az élő zenét.

„Most főként a nyaraló nagyközönséget céloztuk meg”, indokolta a szervezők nevében lépésüket Fűtő Bea, „a pesti rendezvényünk a mesterkurzusokkal sokkal inkább szakmai program.”

Közel 30 hazai pincészet volt jelen Füreden, emellett sokan keresték fel azokat a sátrakat, ahol az alkohol kísérőjeként sajtfélét, sonkát, desszertet, kávét kínáltak. Raj Ráchel flódnijáért nyitástól zárásig kígyózó sor állt, a prémium sonkahegyeket kínáló bisztró előtti padok is folyton zsúfoltak voltak, de a vizen ringatózó kóstolóhajóra is sokan felszálltak, illetve a szervezők másik kóstolópontja a szárazföldön is mindig tömve volt. A hőség meglehetősen húzós logisztikai feladatot mért a szervezőkre: azért, hogy a borokat megfelelően hűtve kínálják, hűtőkamrákba be, onnan ki kellett folyton hurcolni a palackokat, nem beszélve azokról a jéghegyekről, amelyekkel éjjel-nappal jegelték a kínálatot.

„Naná, hogy a hűtött tételek szállítására hivatott golfautó vasárnap elromlott, így ennek pótlásáról is gondoskodnunk kellett”, avatott be a szervezés nehézségeibe a program sajtósa, de mivel épp ekkor egy golfautó húzott el mellettünk tömve borospalackokkal, nyilvánvalóvá vált: ezt is megoldották.


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.