Fröccs, flódni, forróság

Annyira sikeres már évek óta Budapesten a VinCe bormagazin rendezvénye a főváros egyik ötcsillagos szállodájában, hogy gondoltak egy nagyot a rendezők, és a Balatonnál is kipróbálták, milyen az, amikor a bort szeretők a tó partján, sőt, a vizen egy hosszú hétvége alkalmával találkozhatnak a készítőkkel, és tételeiket kóstolhatják.

Azzal persze nem számolhatott előre senki, hogy idén épp a nyár legforróbb hétvégéjét fogják ki a július 25-28-ig tartó program során, azonban így is sikertörténet a második alkalommal megrendezett rendezvény. Először is azért, mert épp a Balaton legrangosabb vitorlásversenyének, a több mint 500 hajó versenyzését jelentő Kékszalag idején, és annak startjánál és befutójánál tartották Füreden ezt a borfesztivált. Így aki jó idővel ért célba – ennek örömére ivott a VinCe buliján, aki pedig a mezőny hátsó fertályán végzett, vagy éppen törölték a futamból (ilyen is akadt bőven az igencsak gyenge szélben, sőt, leginkább szélcsendben rendezett idei versenyen), ott a csapatok legalább egy jót mulattak – ha már nem ott végeztek a versenyben, ahol szándékoztak.

A csütörtöktől-vasárnapig tartó VinCe Balatonon a nyitás óráiban – délután 2 órától – a naplemente után is tartó tikkasztó hőségben a hűsítő fröccsök fogytak a legjobban, a friss, szénsavas rozékat is sokan keresték, és főleg a balatoni borászok sátrai előtt üldögéltek sokan egy-egy pohár jóféle itallal. Esténként már egy tűt is nehéz lett volna leejteni a tömegben, igaz, a balatoni VinCén – nem úgy, mint a pesti programon – bárki szabadon jöhetett-mehetett, csak poharat kellett annak vennie, aki kóstolni is akart. Sokan azonban inkább csak sétáltak, nézelődtek, babakocsit toltak, vagy hallgatták a színpadnál az élő zenét.

„Most főként a nyaraló nagyközönséget céloztuk meg”, indokolta a szervezők nevében lépésüket Fűtő Bea, „a pesti rendezvényünk a mesterkurzusokkal sokkal inkább szakmai program.”

Közel 30 hazai pincészet volt jelen Füreden, emellett sokan keresték fel azokat a sátrakat, ahol az alkohol kísérőjeként sajtfélét, sonkát, desszertet, kávét kínáltak. Raj Ráchel flódnijáért nyitástól zárásig kígyózó sor állt, a prémium sonkahegyeket kínáló bisztró előtti padok is folyton zsúfoltak voltak, de a vizen ringatózó kóstolóhajóra is sokan felszálltak, illetve a szervezők másik kóstolópontja a szárazföldön is mindig tömve volt. A hőség meglehetősen húzós logisztikai feladatot mért a szervezőkre: azért, hogy a borokat megfelelően hűtve kínálják, hűtőkamrákba be, onnan ki kellett folyton hurcolni a palackokat, nem beszélve azokról a jéghegyekről, amelyekkel éjjel-nappal jegelték a kínálatot.

„Naná, hogy a hűtött tételek szállítására hivatott golfautó vasárnap elromlott, így ennek pótlásáról is gondoskodnunk kellett”, avatott be a szervezés nehézségeibe a program sajtósa, de mivel épp ekkor egy golfautó húzott el mellettünk tömve borospalackokkal, nyilvánvalóvá vált: ezt is megoldották.


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.