Gasztronómia Ünnepe Franciaországban

A gasztronómia ünnepe minden évben, az ősz első napján kerül megrendezésre: idén először 2011. szeptember 23-án, pénteken lesz.

A gasztronómia ünnepe egy nemzeti, ünnepélyes esemény, mely jól illusztrálja a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A Zene Ünnepének népszerűségén felbuzdulva hasonló sikereket remélnek ennek a különleges eseménynek is, mely Franciaország szerte kerül majd megrendezésre és a francia konyhát, a termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni, írja a Francia idegenforgalmi Hivatal hírlevelében..

A Gasztronómia Ünnepét minden évben egy speciális témakör köré szervezik majd. 2011-ben a kiválasztott témakör "A Föld" lesz és minden esemény e körül forog majd. A rendezvény honlapján www.fete-gastronomie.fr a kíváncsi látogató megtalálhatja az összes eseményt és figyelemmel kísérheti az aktuális híreket és az ünnep előkészületeit.

A Gasztronómia Ünnepének alkalmából számos szervezett és spontán program várja az érdeklődőket szeptember 23-án: a séfek az utcán is főzni fognak és speciális ünnepi menükkel várják az ínyenceket, lesz Főző Rally és kulináris kincsvadászat is, a Relais & Châteaux kastélyszállóhálózat kitárja konyhájának kapuit azok előtt, akik szeretnének elsajátítani egy tradicionális francia receptet, illetve találkozhatnak egy borkóstoló erejéig a sommelierekkel is. A franciaországi piacok részt vesznek a la soupe dans tout ses états elnevezésű nagylelkű kezdeményezésben. Az Air France légitársaság és a Servair cég a Gasztronómia Ünnepének színeibe öltözteti a repülők belsejét. Az Amatőr Konyhaművészet Francia Egyesülete nyílt napot szervez Tous à l’école de cuisine néven, ahol 40 elismert iskola részvételére lehet számítani.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.