Gasztronómia Ünnepe Franciaországban

A gasztronómia ünnepe minden évben, az ősz első napján kerül megrendezésre: idén először 2011. szeptember 23-án, pénteken lesz.

A gasztronómia ünnepe egy nemzeti, ünnepélyes esemény, mely jól illusztrálja a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A Zene Ünnepének népszerűségén felbuzdulva hasonló sikereket remélnek ennek a különleges eseménynek is, mely Franciaország szerte kerül majd megrendezésre és a francia konyhát, a termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni, írja a Francia idegenforgalmi Hivatal hírlevelében..

A Gasztronómia Ünnepét minden évben egy speciális témakör köré szervezik majd. 2011-ben a kiválasztott témakör "A Föld" lesz és minden esemény e körül forog majd. A rendezvény honlapján www.fete-gastronomie.fr a kíváncsi látogató megtalálhatja az összes eseményt és figyelemmel kísérheti az aktuális híreket és az ünnep előkészületeit.

A Gasztronómia Ünnepének alkalmából számos szervezett és spontán program várja az érdeklődőket szeptember 23-án: a séfek az utcán is főzni fognak és speciális ünnepi menükkel várják az ínyenceket, lesz Főző Rally és kulináris kincsvadászat is, a Relais & Châteaux kastélyszállóhálózat kitárja konyhájának kapuit azok előtt, akik szeretnének elsajátítani egy tradicionális francia receptet, illetve találkozhatnak egy borkóstoló erejéig a sommelierekkel is. A franciaországi piacok részt vesznek a la soupe dans tout ses états elnevezésű nagylelkű kezdeményezésben. Az Air France légitársaság és a Servair cég a Gasztronómia Ünnepének színeibe öltözteti a repülők belsejét. Az Amatőr Konyhaművészet Francia Egyesülete nyílt napot szervez Tous à l’école de cuisine néven, ahol 40 elismert iskola részvételére lehet számítani.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.