Gasztronómiai élményhegyek Tokaj-Hegyalján

Tunki, furmintfröccs és lecsó az idei év slágere.

Augusztusban közel 50 kisebb, igazi kuriózumnak számító gasztronómiai program közül választhatnak a Tokaj Hegyalja régióba érkezők. Eddig 60 ezer látogatót számlált a Tokaj-hegyaljai Nyár elnevezésű rendezvénysorozat, ahol közel 100 programon vehetnek részt az érdeklődők a nyár hátralévő egy hónapjában. Idén pedig már a gasztronómia igazi szerelmeseinek nem kell döntenie a borkóstolás és a vezetés között, hiszen közvetlen, MÁV-val összehangolt buszjáratok könnyítik meg a borkóstolás utáni közlekedést.

 

Bor, mámor...Bénye

Erdőbényén, a magyar Provence szívében 15 helyi borászat összefogásából rendezik a Bor, mámor… Bénye eseményt hamarosan, augusztus 11-14. között. Erdőbénye ilyenkor kultúrális és gasztronómiai központtá válik, ahol a különböző helyszíneken a nyitott pincék mellett egész nap programok, és színvonalas gasztronómiai kiállítók várják a látogatókat.

A lecsó és a “tunki” otthona

A kisebb gasztronómiai események is hódítanak idén, a Furmint fröccs és lecsó fesztiválon augusztus 6-án a nyitott pincék és hideg borok mellett a lecsóé lesz a főszerep. A Hercegkúti Nemzetiségi Fesztiválon pedig a helyiek lerántják a leplet kedvenc, “tunki” elnevezésű étlükről, amelyet ezen az eseményen bárki megkóstolhat. A tunki nem más, mint egy tunkolós ételkülönlegesség, amely enyhén csípős, májas pörkölt jellegű egytálétel, mellé természetesen jól csúsznak a helyi borok, fröccsök.

 Zempléni Fesztivál

A Zempléni Fesztivál, a térség egyik legnépszerűbb eseménye idén is többek között olyan gyönyörű történelmi helyszínekre hívja a látogatókat, mint Sárospatak, Tokaj, Szerencs. Az összművészeti rendezvény immár több, mint harminc éve különböző zenei műfajokkal, színházi előadásokkal és kiállításokkal, gasztronómiai eseményekkel a régióba érkezőket. Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja augusztus 12-től 21-ig várja a látogatókat. Idén egy kis kényelemmel is kiegészül a Tokaj régió ugyanis a Volánbusz 2022. augusztus 5-től a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratokat indít Tokaj térségében a nyári hétvégéken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Tokaj-Hegyalja / Turizmus Online


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.