Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe!

A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.

Amikor a köznyelvben közétkeztetésről beszélünk, elsősorban mindenki a gyermekek étkeztetésére gondol, holott ennél sokkal szélesebb a terület, mivel ide tartoznak az oktatási- és gyermekintézmények mellett a szociális, egészségügyi, bentlakásos intézmények, táborok és a munkahelyi étkeztetés is.

Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a menzákra és lehetőséget teremteni a folyamatos fejlődésre.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a NÉBIH közös szervezésében megtartott Egészségesen felnövő nemzedék: jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől című szakmai konferencia is ezt a célt szolgálta.

Az eseményt a földművelésügyi tárca államtitkára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalataiból, a szereplőkkel folytatott szakmai párbeszéd alapján kirajzolódtak a legfontosabb teendők, amelyek a várva-várt „gasztronómiai rendszerváltásig” még hátra vannak.

Mint mondta, a főzőkonyhákban csak jó minőségű, hazai és lehetőleg helyi alapanyagokat kell felhasználni. Ezzel csökken az ellátási láncok hossza, tehát csökken a környezeti terhelés és javul a frissesség.

Fejleszteni kell a közétkeztetés infrastrukturális hátterét, ezzel támogatva az ételkészítési, -melegítési, -tálalási technológiai megújulását is. A képzésnek, a tudásszint emelésének mind élelmiszer-biztonsági, mind minőségi ismeretek terén nagyobb hangsúlyt kell kapnia.

Ez igaz nemcsak a fogyasztókra, hanem a szolgáltatókra is. Jó gyakorlatokkal tenni kell a maradék, az élelmiszerfelesleg kialakulása ellen, illetve, ki kell dolgozni újrahasznosításának módjait – fogalmazott beszédében Zsigó Róbert államtitkár.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.