Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe!

A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.

Amikor a köznyelvben közétkeztetésről beszélünk, elsősorban mindenki a gyermekek étkeztetésére gondol, holott ennél sokkal szélesebb a terület, mivel ide tartoznak az oktatási- és gyermekintézmények mellett a szociális, egészségügyi, bentlakásos intézmények, táborok és a munkahelyi étkeztetés is.

Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a menzákra és lehetőséget teremteni a folyamatos fejlődésre.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a NÉBIH közös szervezésében megtartott Egészségesen felnövő nemzedék: jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől című szakmai konferencia is ezt a célt szolgálta.

Az eseményt a földművelésügyi tárca államtitkára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalataiból, a szereplőkkel folytatott szakmai párbeszéd alapján kirajzolódtak a legfontosabb teendők, amelyek a várva-várt „gasztronómiai rendszerváltásig” még hátra vannak.

Mint mondta, a főzőkonyhákban csak jó minőségű, hazai és lehetőleg helyi alapanyagokat kell felhasználni. Ezzel csökken az ellátási láncok hossza, tehát csökken a környezeti terhelés és javul a frissesség.

Fejleszteni kell a közétkeztetés infrastrukturális hátterét, ezzel támogatva az ételkészítési, -melegítési, -tálalási technológiai megújulását is. A képzésnek, a tudásszint emelésének mind élelmiszer-biztonsági, mind minőségi ismeretek terén nagyobb hangsúlyt kell kapnia.

Ez igaz nemcsak a fogyasztókra, hanem a szolgáltatókra is. Jó gyakorlatokkal tenni kell a maradék, az élelmiszerfelesleg kialakulása ellen, illetve, ki kell dolgozni újrahasznosításának módjait – fogalmazott beszédében Zsigó Róbert államtitkár.

Forrás: Élelmiszer Online


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.