Gasztro-rendszerváltást a közétkeztetésbe!

A közétkeztetésben az elmúlt években elindult egy változási folyamat: a kormány és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) célja, hogy ez a fogyasztói oldalról is sürgetett átalakulás egyfajta gasztronómiai rendszerváltássá nője ki magát, új korszakot nyitva ennek az ellátási formának a történetében az egészség, frissesség és fenntarthatóság jegyében – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés jó példáit népszerűsítő budapesti konferencián.

Amikor a köznyelvben közétkeztetésről beszélünk, elsősorban mindenki a gyermekek étkeztetésére gondol, holott ennél sokkal szélesebb a terület, mivel ide tartoznak az oktatási- és gyermekintézmények mellett a szociális, egészségügyi, bentlakásos intézmények, táborok és a munkahelyi étkeztetés is.

Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a menzákra és lehetőséget teremteni a folyamatos fejlődésre.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a NÉBIH közös szervezésében megtartott Egészségesen felnövő nemzedék: jó példák és felelősségvállalás a közétkeztetés szereplőitől című szakmai konferencia is ezt a célt szolgálta.

Az eseményt a földművelésügyi tárca államtitkára nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalataiból, a szereplőkkel folytatott szakmai párbeszéd alapján kirajzolódtak a legfontosabb teendők, amelyek a várva-várt „gasztronómiai rendszerváltásig” még hátra vannak.

Mint mondta, a főzőkonyhákban csak jó minőségű, hazai és lehetőleg helyi alapanyagokat kell felhasználni. Ezzel csökken az ellátási láncok hossza, tehát csökken a környezeti terhelés és javul a frissesség.

Fejleszteni kell a közétkeztetés infrastrukturális hátterét, ezzel támogatva az ételkészítési, -melegítési, -tálalási technológiai megújulását is. A képzésnek, a tudásszint emelésének mind élelmiszer-biztonsági, mind minőségi ismeretek terén nagyobb hangsúlyt kell kapnia.

Ez igaz nemcsak a fogyasztókra, hanem a szolgáltatókra is. Jó gyakorlatokkal tenni kell a maradék, az élelmiszerfelesleg kialakulása ellen, illetve, ki kell dolgozni újrahasznosításának módjait – fogalmazott beszédében Zsigó Róbert államtitkár.

Forrás: Élelmiszer Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.