Gourmet Fesztivál 2013

Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit a legnívósabb és legváltozatosabb hazai gasztro rendezvény, a Gourmet Fesztivál.

A Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel a konyháik jellegzetességeit igyekeznek bemutatni. "Idén viszont arra kértük a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá” - mondta Gerendai Károly, a Gourmet Fesztivált szervező Sziget Kft. igazgatója.

"Kóstold meg Magyarországot!"

Az elmúlt két évben a Sziget Szervező iroda kezei között a Gourmet fesztivál teljesen megújult, és immár egyértelműen a legnívósabb hazai gasztronómiai seregszemlének számít. A bevált szlogen, a „Kóstold meg Magyarországot!” jegyében, idén még több vidéki és fővárosi étterem várja a kulináris érdeklődésű nagyérdeműt. A rendezvény igyekszik átfogó képet adni a hazai csúcsgasztronómiáról, bemutatva a legjobb éttermeket, borászatokat, gourmet üzleteket, cukrászdákat.

„Amellett, hogy egy jól átlátható pillanatfelvételt ad a vendéglátás csúcsainak jelenlegi állapotáról, igazi különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol szinte teljes számban felvonulnak a hazai gasztropiac nagyágyúi, vidékről és Budapestről egyaránt. A hazai top 50 étteremből 2013-ban már szinte mindenki képviselteti magát és ráadásul sokan úgy jelennek meg, hogy ez az egyetlen rendezvény, aminek a kedvéért kimozdulnak a megszokott konyháikból. Az acél vezérel bennünket, hogy a Millenáris területén bemutassuk az ország gasztronómiai makettjét. Szeretnénk, ha az érdeklődők, elérhető árakon (500 és 1000 forint között/adag) megkóstolhatnának megannyi izgalmas és ínycsiklandó finomságot.
Az ételek mellé szakemberek által összeállított bor ajánlatot is kapnak majd a látogatók, akik a párosított borokat a helyszínen szintén megízlelhetik. Egy helyen megkaphatnak szinte mindent, amit amúgy csak hosszas utazással és komoly ráfordításokkal tudnának felfedezni” – mondta Gerendai.

Érdekes gasztroprogramok színesítik a rendezvényt

A példa nélküli étel- és italkínálaton túl, színvonalas gasztroprogramok is várják majd a látogatókat. A Gourmet gasztroszínpadán például testközelben láthatja a közönség az ország Michelin-csillagos séfjeit, Széll Tamást (Onyx) és Miguel Rocha Vieira-t (Costes), akik külön bemutatóval készülnek, továbbá a tavalyi sikerre való tekintettel idén is lesz Bíró Lajos - Segal Viktor párbaj, idei témájuk a padlizsán.

A rendezvény nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőség iránt elkötelezett gasztronómia szereplőit, hanem találkozási pont is a szakmabeliek számára. A Fesztivál szakmai napján (május 30.) szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) és a Gault & Millau Magyarország (GM) étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról. Élőben is bemutatkozhatnak a potenciális vevőiknek a minősítésnek megfelelő kistermelők, valamint külön figyelmet kapnak hazánk legkiválóbb sajtkészítői is.

Május utolsó hétvégéjén tehát újra Gourmet a Millenárison, gulyásvariációkkal és megannyi finomsággal.

A belépőjegy ára változatlanul 2900 Ft, amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, egy tokaji furmint kóstoló, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, valamint egy csésze kitűnő kávé, amelyet az ország legjobb baristái
készítenek majd.

 

Forrás: MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.