Gourmet-fesztivál a szegényekért Bécsben

Második alkalommal rendezik meg az osztrák fővárosban a jó ételek és italok fesztiválját, a Wienissimot. A rendezvény bevételével egy olyan egyesületet támogatnak, amely a boltokban kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el szociális szervezeteknek. 

Tíz napon át a jó ételeket és italokat kedvelők Mekkájává változik Bécs, ahol 2017. május 22-én veszi kezdetét a Wienissimo, a jó ízlés fesztiválja.

A több helyszínen zajló, változatos gasztronómiai és kulináris meglepetéseket tartogató rendezvénysorozat középpontja a Városháza előtti tér, a Rathausplatz, ahol a megnyitó alkalmából egy 60 méter hosszú terített asztalhoz várják az adakozó kedvűeket.

A 250 személyes asztalnál némi adomány ellenében lehet helyet foglalni, amelyet a Wiener Tafel nevű egyesületet kap. A szervezet önkéntesei naponta mintegy három tonnányi feleslegessé vált élelmiszert gyűjtenek be különböző vállalkozásoktól és cégektől, majd haldéktalanul bécsi és környékbeli szociális intézményekhez szállítják, akik 19 ezer szegénységben élő ember menüjét tudják így változatosabbá tenni.

Szintén a Rathausplatz ad otthont Bécs legnagyobb kávézóteraszának, ahol május 23-án igazi bécsi reggelire várják a résztvevőket. Aki bírja szusszal, az mindjárt maradhat a délben kezdődő Vienna Food Festivalra. Itt street food, vegán sütemények, újragondolt hamburgerek, fagylaltkreációk, latin-amerikai, távol-keleti és ázsiai ínyencségek tornyosulnak majd a standok és foodtruckok pultjain. 

A fesztivál keretében bárki próbára teheti az ízlelőbimbóit és szaglósejtjeit a Wiener Tafel szag- és ízlaborjában, hasznos tippeket és trükköket leshet el Adi Bittermann grill-világbajnoktól, de meg lehet majd kóstolni a világ leghosszabb almásrétesét is.

A Wienissimo alkalmából néhány étterem és luxusszálloda konyhájában nemzetközileg elismert vendégséfek veszik át az irányítást, hogy az általuk képviselt ország jellegzetes ételeinek újragondolt változatával lepjék meg az ínyenc vendégeket.

Spanyolországot például Felix Petrucco és Jonathan Maldona képviselik a Park Hyatt Hotelben, az olasz Sergio Ferrarini a Hilton S'PARKS étlapját olaszosítja, a horvát Damir Perman pedig a Badeschiffen várja a dalmát ízekre vágyókat.

Magyarországot Pataky Péter képviseli, aki a MINI-ben avatja be az érdeklődőket a magyar konyha ízvilágába.

A Wienissimo másik nagy eseménye szintén a Wiener Tafelhez kapcsolódik. 2017. május 23-án, 13 órától a Lange Tafel keretében egy asztalhoz várnak szegényt és gazdagot egyaránt, hogy így teremtsenek kapcsolatot a bőségben élők és a nélkülözők társadalma között.

A látványfőzéssel, kiváló ételekkel és italokkal, nyereményjátékkal és jó zenével fűszerezett rendezvény célja, hogy rámutasson: az élelmiszert is értékes erőforrásként kell kezelni, és nem szabad pazarlóan bánni vele.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.