Háber Tamás: Nem örökös tisztség az elnöki poszt

Nyolc esztendő után leköszönt a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöki posztjáról Háber Tamás. A pécsi Aranykacsa étterem tulajdonosának döntése sokak számára meglepetés, mert az évek során személye teljes mértékben összeforrt a szervezettel.

Miért búcsúzik?

Csaknem húsz évvel ezelőtt, az 1991-es alapításkor lettem aktív tagja a Magyar Vendéglátók Ipartestületének. Egy évvel később már alelnökké választottak, és 2002 óta két négyéves periódusban dolgoztam a szervezet elnökeként. Úgy gondolom, nem tenne jók az Ipartestületnek, ha örökös tisztségként kezelnénk az elnöki posztot. Mindenképpen szükség van arra, hogy időről időre új arcok adjanak új lendületet a gépezetnek. Az Ipartestületnél véleményem szerint elérkezett ez az idő, ezért döntöttem úgy, hogy az esedékes tisztújításkor már nem jelöltetem magam.

Mit tart elnöki időszaka legfontosabb eredményeinek?

A szervezet leghangsúlyosabb vállalt feladata a szakmai érdekvédelem volt. Úgy gondolom, nem vallottunk szégyent ezen a területen. Aki velünk együtt dolgozott, vagy nyomon követte a tevékenységünket, láthatta, milyen iszonyatos erőfeszítések árán sikerült elérnünk azokat a részsikereket, amelyeket azért szép számban tudunk felmutatni. Hosszasan lehetne sorolni azokat az eseteket, amikor kitartó lobbitevékenységünk eredményeképpen sikerült egy-egy elhibázott vagy a szakágazat számára egyértelműen hátrányos jogszabály vagy rendelet megváltoztatását elérni a jogalkotónál. A legbüszkébb talán az első, úgynevezett „standtörvény” visszavonására vagyok, nemcsak azért, mert győztesen kerültünk ki a harcból, hanem azért, mert ebben az esetben sikerült a vendéglátók és borászok szinte valamennyi szakmai szervezetét egységbe kovácsolni. Ez manapság hatalmas dolog, és példaértékű lehet a jövőre nézve. A dohányzást korlátozó és tiltó rendeletek, a szervizdíj, az étkezési utalványok elfogadtatása a melegétkeztetésben vagy éppen a szerzői jogvédővel, az Artisjusszal kialakított jó kapcsolat mind-mind olyan apró sikerek, amelyek mögött több hónapos, esetleg éves tárgyalássorozat áll. A szerzői jogdíjak kérdésének rendezése azért is fontos elem, mert ebben az esetben nemcsak a jogalkotókkal szemben sikerült hatékonyan képviselni a szakma érdekeit, hanem a saját kollégáink számára is sikerült elfogadtatnunk a tényt, hogy ez nem egyszerűen a vendéglátósokat sújtó, újabb indokolatlan tehertétel.

Kudarcok?

Az utóbbi évtizedek érdekvédelmi munkáját sok esetben nyugodtan nevezhetjük egyfajta szélmalomharcnak. Sajnos tény, hogy minden esetben csak a már meghozott rendeletek mögött kullogtunk, megpróbálva enyhíteni negatív hatásaikat. Nem tudtuk jelentősen megváltoztatni ezt a tendenciát, és ez még akkor is rossz érzés, ha tudjuk, hogy a kormányzaton belül egyszerűen elfeledkeztek a vendéglátósokról. Nem volt igazi felelőse az ágazatnak, így nem volt egy olyan személy vagy szervezet, amellyel folyamatos párbeszédet folytathattunk volna. Az uniós csatlakozás során létrehozott jogszabályhalmaz esetén a túlkapások tompítására tudtunk koncentrálni. Igazán nem tudom, kudarc-e, hogy a szervezet taglétszámát nem sikerült gyarapítani. Amikor hivatalba léptem, fontos feladatnak tartottam, de az évek során beláttam, hogy a gazdasági környezet nem igazán segít ebben a törekvésemben. Ugyanakkor nagy számban állítottunk magunk mellé úgynevezett külső patronálókat, és – mivel nem vontunk be szponzorokat a szervezet gazdasági életébe – függetlenek és így hitelesek tudtunk maradni a szakma számára. Ráadásul az eltelt nyolc évben sikerült elérni, hogy az Ipartestületnél ne következzen be vagyonvesztés.

Milyen érzésekkel búcsúzik?

Nagy megtiszteltetés, hogy szolgálhattam a vendéglátást. Hozzáteszem, hogy a kollégáim megbecsülésén kívül komoly tapasztalatokat is hozott ez a nyolc év. Rálátási lehetőséget kaptam a szakma értékeire, amit a jövőben is hasznosíthatok majd. És mielőtt elfelejteném: sikerként könyvelem el a sajtóval kialakult hatékony együttműködést. Ezúton köszönöm a szaksajtó segítségét, amely nélkül nem igazán tudtuk volna kommunikálni az elvégzett munkát, az elismertségünkben elévülhetetlen a média szerepe.

Hogyan tovább?

Az eltelt évek során rengeteg időt vontam el a saját vállalkozásomtól és a családomtól. Most szeretném ezt bepótolni, és mellette dédelgetek egy olyan projektet, amely a vendéglátás regionális alapanyagainak ismertségét és elismertségét segítené elő. Nem szakadok el az Ipartestülettől sem. Ha olyan speciális feladat akad, amelyben az évek során szerzett kapcsolati tőke és tapasztalat hasznosítható, akkor biztosan számíthatnak rám!

(foto: Magyar Vendéglátók Ipartestülete Régiós Szövetsége)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.