A sajtónak most bemutatott, frissített étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.
A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott konyhát a modern konyhatechnológia eszközeivel ötvözte. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.
“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket”, mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.
Szidónia azt is elmondja a bemutató alkalmával, nehéz fél év van a hátuk mögött. Most derült ki számukra, az Andrássy útat szinte legtöbben turisták látogatják, az itt található luxusüzletekben nem a magyarok, hanem főként a határon túlról érkező tehetősebb turisták vásárolnak. És ennek a határzár egycsapásra véget vetett. De remélhetőleg ismét benépesül majd turistákkal Budapest, most ők alapvetően a magyar és a határ közeléből érkező vendégkörre fókuszálnak.
A tulajdonos elmondja még, az eltelt időszakot arra fordították csapatukkal, hogy még innovatívabb, kreatívabb fogások kerülhessenek az étlapjukra, ha majd ismét nyithatnak. Így került például a Székely szusi a kínálatba, amelynek kapcsán azért, vallja be Szidónia, séfjük először igencsak furcsán nézett, de aztán azt mondta, meglátjuk, mi jön ki ebből, és nekilátott.
Mit rejt a székely szusi?
A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.
Kapor kaporral
Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:
"A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.
„Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném az pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk."
Forrás: SZÉK / Turizmus Online