Az Impossible Foods nemrég bejelentette, hogy sikerült a szójából származó növényi alapú fehérjével, a leghemoglobinnal – ami a hamburgerhúsok helyettesítésére szolgáló "húsokban" is fontos alkotóelem – olyan levest előállítaniuk, aminek szardella íze van.
Ha sikerülne befejezni a fejlesztést, több más termék gyártója mellé csatlakozhatnának a piacon. Ilyen például a Good Watch, amely háromféle ízesítésben árul növényi eredetű tonhalkonzervet. A legnagyobb kihívás az íz mellett az állag kifejlesztése volt számukra: borsó, csicseriborsó, lencse, szója, fava bab és haricot bab – megfelelő aránya kell ahhoz, hogy megkapjuk a halas textúrát. Emellett tengeri algákból származó olajat adtak hozzá, hogy az íze is hasonlítson a tonhaléra.
A Good Catch most egy 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forint) gyártóüzemet épít, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.
A The Good Food Institute (GFI) 2019 júliusában kiadott jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az év elejétől áprilisig mintegy 801 millió dollár, vagyis nagyjából 232 milliád forintnyi forgalmat generáltak a műhúsok. A hal ízű halmentes ételek azonban csak a piac 1,2 százalékát teszik ki, ami elenyésző mennyiség. – írja a Wired.
Forrás: hvg.hu
Forrás: Wired