Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.

Az Impossible Foods nemrég bejelentette, hogy sikerült a szójából származó növényi alapú fehérjével, a leghemoglobinnal – ami a hamburgerhúsok helyettesítésére szolgáló "húsokban" is fontos alkotóelem – olyan levest előállítaniuk, aminek szardella íze van.

Ha sikerülne befejezni a fejlesztést, több más termék gyártója mellé csatlakozhatnának a piacon. Ilyen például a Good Watch, amely háromféle ízesítésben árul növényi eredetű tonhalkonzervet. A legnagyobb kihívás az íz mellett az állag kifejlesztése volt számukra: borsó, csicseriborsó, lencse, szója, fava bab és haricot bab – megfelelő aránya kell ahhoz, hogy megkapjuk a halas textúrát. Emellett tengeri algákból származó olajat adtak hozzá, hogy az íze is hasonlítson a tonhaléra.

A Good Catch most egy 20 millió dolláros (kb. 5,8 milliárd forint) gyártóüzemet épít, hogy ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket.

A The Good Food Institute (GFI) 2019 júliusában kiadott jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az év elejétől áprilisig mintegy 801 millió dollár, vagyis nagyjából 232 milliád forintnyi forgalmat generáltak a műhúsok. A hal ízű halmentes ételek azonban csak a piac 1,2 százalékát teszik ki, ami elenyésző mennyiség. – írja a Wired.

Forrás: hvg.hu

Forrás: Wired


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.