Harmadszor lett Magyarország sommelier bajnoka

Szik Mátyás sorozatban harmadszor nyerte el a Magyarország sommelier bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.

A Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által rendezett bajnokság célja ezúttal is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése volt a magyarországi sommelier szakmában dolgozóknak - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Masosz. A bajnokságot ebben az esztendőben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével - közölték.

A verseny a zártkörű középdöntővel kezdődött: a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd egy bort dekantáltak és mutattak be szóban egy választott idegen nyelven. Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elért három versenyző jutott a délutáni döntőbe.

A döntő előtti szünetben adták át öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért díjat: idén Csiki Sándor szakíró, Csongrádi Csaba (Fricska Gastropub) vendéglátás, Beöthy János (Csobánci Bormanufaktura) termelő, Rohály Gábor oktató, Pátzay István (Veritas Borkereskedés) pedig kereskedő kategóriában vehették át a plakettet.

A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség előtt mérték össze tudásukat: a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán, italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot felkészültségükről, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek. A versenyt közös meglepetés feladat zárta, melynek során magnum palackos pezsgőt kellett 14 pohárba egyenlő részben kitölteniük.

A szakmai zsűri munkájában részt vett Horkai András, az Országos Borbíráló Bizottság elnöke, Gianni Annoni (Pomo d'Oro) Hamvas Zoltán (Bocuse d'Or) Káli Ildikó szakíró, Kovács József (TG Italiano), Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke), Kozma Kálmán (Gundel) és Virág Csaba (Kárpátia). A zsűri elnöke Fabók Mihály örökös magyar sommelier bajnok volt. Magyarország Sommelier Bajnoka idén Szik Mátyás, a Kollázs Four Seasons munkatársa lett, aki a Debreceni Borudvar 100 ezer forintos különdíját is elnyerte. A második helyen Angerman László (Onyx), míg harmadikként Tüü Péter (Alabárdos) végzett - közölte a Masosz.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.