Három újítás az idei Dining Guide versenyen

Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.

2005 óta minden évben megrendezik az Év Étterme Gálát, és ott kerül bemutatásra az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványa is. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési szempontrendszerek is folyamatosan változtak, igazodtak a minőségi vendéglátással szemben támasztott igényekhez. 

Újdonság 2022-ben, hogy idén már nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében adnak eligazítást, hanem összeállították a szerintük legjobb hazai bárok TOP10-es listáját. A másik újítás, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategória is bevezetésre került, Best of the Best elnevezéssel.

Idén nem 10, hanem 25 éttermet jutalmaznak

A tájékoztató alkalmával bejelentették, hogy az idei kiadvány készítésekor 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 hely került meglátogatásra. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között zajlott. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) végzik. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend, mondta el a tájékoztató alkalmával Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

A teszteléssel kapcsolatban a kiadvány felelőse az is elmondta: "Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A TOP 100-ba kerülő lévő éttermeket többször is meglátogatjuk, és idén nem TOP 10-et, hanem TOP 25-et jutalmazunk. A TOP 25-be kerülő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk. Az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzuk meg.”

Új kategória született, már tudhatók a nyertesek is

Az étteremkalauz idei évben bevezetett egy másik újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozásával a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. Az új kategória, a DINING GUIDE BEST OF THE BEST besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az ÉV ÉTTERME díját elnyerő Stand Restaurant-ra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az ÉV CUKRÁSZDÁJA díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik. 

A címet az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a kalauz pontozási rendszerében 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Ez az új kategória egyben azt is jelenti, hogy mindenképpen új egység kapja a fődíjat.

Mert egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP 10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.

„A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány okozta negatív hatások és az ukrajnai háború nagy problémát okoznak az egységek számára. A legnagyobb feladatot az jelenti számukra, hogy megfelelő minőségű és számú munkaerőt találjanak. Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai TOP éttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. A tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait”, mondta ezzel kapcsolatban a tájékoztatón a kalauz felelős kiadója.

Különleges gálavacsora zárja az eseményt

A díjátadó gála minden évben a gasztronómiai élet csúcseseményének számít. A gálákon az adott év TOP 10 listájára kerülő éttermek és a díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a gálán. A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az előkelő második helyezést szerezte meg. Táljaikat, a versenyszabályzatnak megfelelően csak a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a hazai Bocuse D’Ore Európa bajnoki ezüstérmes csapata először készítik el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen 500 adagban. 

Másik exkluzív kóstoló magyarázata, hogy az idei Oscar Gálát követő fogadáson egy magyar séf is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, adta magát, hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja Los Angelesben a munkálatokba. Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek. A vadas, a csirkepaprikás “Hortobágyi” módra, a somlói galuska és az Eszterházy-torta – pont úgy készülnek, ahogy Los Angeles-ben néhány héttel korábban a sztárok is ezeket kóstolták.

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.