Három újítás az idei Dining Guide versenyen

Május 16-án, hétfőn este rendezik az Audi - Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálaestet, amelyre megjelenik az idei kalauz is. A szervezők az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón három változtatást jelentettek be.

2005 óta minden évben megrendezik az Év Étterme Gálát, és ott kerül bemutatásra az adott évre vonatkozó éttermi minősítését tartalmazó kiadványa is. Az elmúlt tizennyolc évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt az éttermi tesztelési szempontrendszerek is folyamatosan változtak, igazodtak a minőségi vendéglátással szemben támasztott igényekhez. 

Újdonság 2022-ben, hogy idén már nem csak az éttermek, cukrászdák, alternatív vendéglátóhelyek tekintetében adnak eligazítást, hanem összeállították a szerintük legjobb hazai bárok TOP10-es listáját. A másik újítás, hogy a több évben is a legjobb minősítést elnyerő, kimagasló és kiegyensúlyozott teljesítményt felmutató vendéglátóhelyek számára egy új kategória is bevezetésre került, Best of the Best elnevezéssel.

Idén nem 10, hanem 25 éttermet jutalmaznak

A tájékoztató alkalmával bejelentették, hogy az idei kiadvány készítésekor 600 vendéglátóipari egység került látómezőbe, az időszakot jellemző étterembezárásokból, átalakulásokból adódóan 454 hely került meglátogatásra. A tesztelési időszak 2021. augusztus 11. és 2022. május 4. között zajlott. A teszteléseket anonim inspektorok (éttermi ellenőrök) végzik. A listák folyamatosan frissülnek, és a tesztidőszak végére alakul ki a végleges éttermi sorrend, mondta el a tájékoztató alkalmával Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

A teszteléssel kapcsolatban a kiadvány felelőse az is elmondta: "Ez egy bonyolult és nagyon érzékeny, összetett folyamat. A TOP 100-ba kerülő lévő éttermeket többször is meglátogatjuk, és idén nem TOP 10-et, hanem TOP 25-et jutalmazunk. A TOP 25-be kerülő éttermeket 4-6 alkalommal is teszteltük, volt olyan vendéglátóegység, ahol 8 alkalommal is jártunk. Az éttermek pontszámát, az egységek sorrendjét egymáshoz viszonyítva határozzuk meg.”

Új kategória született, már tudhatók a nyertesek is

Az étteremkalauz idei évben bevezetett egy másik újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategória létrehozásával a legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azoknak az egységeknek a példaértékű munkáját, amelyek az azt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. Az új kategória, a DINING GUIDE BEST OF THE BEST besorolás az éttermek tekintetében az elmúlt 3 év, az ÉV ÉTTERME díját elnyerő Stand Restaurant-ra, a cukrászdák tekintetében pedig az elmúlt 4 év, az ÉV CUKRÁSZDÁJA díj birtokosára a Mihályi Patisserie-re vonatkozik. 

A címet az adott vendéglátóhely addig birtokolja, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve természetesen fontos szempont, hogy a teszteléseken mutatott teljesítménye a kalauz pontozási rendszerében 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik. Ez az új kategória egyben azt is jelenti, hogy mindenképpen új egység kapja a fődíjat.

Mert egyre népszerűbb a hazai bárkultúra

A kiadvány az idei évben külön fejezetben, egy TOP 10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődést. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítést hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő és a műfajjal most ismerkedő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja.

„A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány okozta negatív hatások és az ukrajnai háború nagy problémát okoznak az egységek számára. A legnagyobb feladatot az jelenti számukra, hogy megfelelő minőségű és számú munkaerőt találjanak. Jó hír, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben a hazai TOP éttermek száma növekedett és a budapesti bárkultúra is virágzik. A tavalyi év második felében nagyon sokak forgalma elérte, vagy meghaladta a 2019-es év rekordszámait”, mondta ezzel kapcsolatban a tájékoztatón a kalauz felelős kiadója.

Különleges gálavacsora zárja az eseményt

A díjátadó gála minden évben a gasztronómiai élet csúcseseményének számít. A gálákon az adott év TOP 10 listájára kerülő éttermek és a díjazottak által összeállított ételeket kóstolhatják a résztvevők. Az idei évben két olyan sikerrel is büszkélkedhet hazánk, amelyet mindenképpen szerettek volna megjeleníteni a gálán. A Bocuse d’Or európai döntőjét hazánkban rendezték tavasszal, a magyar csapat az előkelő második helyezést szerezte meg. Táljaikat, a versenyszabályzatnak megfelelően csak a zsűri kóstolhatta. A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a hazai Bocuse D’Ore Európa bajnoki ezüstérmes csapata először készítik el a magyar csapat hústálját, pontosabban annak egy kicsit egyszerűbb változatát összesen 500 adagban. 

Másik exkluzív kóstoló magyarázata, hogy az idei Oscar Gálát követő fogadáson egy magyar séf is prezentált négy magyar fogást. Az Oscar gálákat követő vacsorák gasztronómiai kínálatát évtizedek óta Wolfgang Puck határozza meg, adta magát, hogy budapesti éttermének séfjét is bevonja Los Angelesben a munkálatokba. Wolfgang Puck és a Spago Budapest séfje, Szántó István is ott lesznek az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán, és mind a négy fogást elkészítik majd a vendégeknek. A vadas, a csirkepaprikás “Hortobágyi” módra, a somlói galuska és az Eszterházy-torta – pont úgy készülnek, ahogy Los Angeles-ben néhány héttel korábban a sztárok is ezeket kóstolták.

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Árpád Párlat Koktélverseny a Sirha előnapján

Árpád Párlat Koktélverseny a Sirha előnapján 

Második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, a döntőt hétfőn tartják Budapesten.
Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál

Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál 

Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, melyekre érdemes előre foglalni, mert hamar telnek a helyek!
Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók

Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók  

A professzionális vevők igényeinek való megfelelés és a magas hatékonyság voltak a vezérelvei a budaörsi METRO felújítási programjának.
Burger King-nyitás az M1-es autópályánál

Burger King-nyitás az M1-es autópályánál 

Az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál nyílt a Burger King-hálózat 56. magyarországi étterme.
Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show

Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show 

A guruló éttermek 2014 óta 1 millió kilométert tettek meg és hozzávetőlegesen 15 millió terméket értékesítettek.
Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.