Havi húszezer foglalás egy étteremben...

Halandó emberként gyakorlatilag lehetetlen asztalt foglalni a világ legjobb éttermeibe - vonható le a következtetés az eater.com összefoglalója alapján. A gasztroszájt legutóbb azokat az éttermeket szedte csokorba, melyekbe egy asztalfoglalás nehezebb ügy, mint egy vasárnap délutáni piknikezést szervezni a Marsra - írja a Burzsuj Blog.

Az idei győztes a Noma lett, vagyis itt a legnagyobb kihívás elérni, hogy egy rövid időre asztalunk legyen. A koppenhágai étterem úgymond sikeréhez az idén nyáron bezáró spanyol elBullinak is köze van, ami korábban a legjobb mellett a legnehezebben foglalható étterem díját is magáénak tudhatta. Ez ugyanakkor semmit sem von le a Noma érdeméből; bár önmagában az a tény, hogy három hónappal előre kell kitalálni, pontosan melyik este is szeretnénk náluk vacsorázni, nem egy különösebben ritka kitétel, az érdekes azonban a foglalás mikéntje. A két Michelin-csillagos Nomában ugyanis minden hónap hatodik napján nyitják meg a foglalásokat a hárommal későbbi hónapra (a következő alkalom február 6-a lesz, amikor májusra lehet foglalni), egy-egy ilyen napon pedig átlagosan 20 ezer (!!!) foglalási igény érkezik. Mindezek fényében kezdheti el mindenki nagyra értékelni a legjobb bankkártyákhoz, a legjobb légitársaság-ügyfeleknek, vagy éppen a Vertu telefonok mellé járó concierge szolgáltatásokat. Az ezen keresztül elérhető személyi asszisztenseket ugyanis nem csak remekül rá lehet állítani az ilyen feladatokra, de mivel fontos is nekik az adott ügyfél, ezért a lehetőségekhez képest hatékonynak is bizonyulnak.

Olykor persze az is előfordul, hogy a sikeres foglalók valamilyen okból kifolyólag mégsem jelennek meg. Ilyenkor René Redzepi séf olykor kiteszi a Twitterére, hogy szabad a vásár és az erre elsőként lecsapó viheti a szabad asztalt. Ehhez persze nem árt, ha éppen Koppenhágában vagyunk.

A legkeresettebb épttermek listájának további érdekessége, hogy az első ötben két tokioi és két chicagoi étterem is található, és míg szinte magától értetődő, hogy Heston Blumenthal The Fat Duckja ott virít a legjobbak (mármint a leghosszabb várakozást igénylők) között, az már elgondolkodtató, hogy a Farran Adriá tavaly nyitott barcelonai tapasbárjába se lehet csak úgy "ad hoc" beülni egy kóstolóra.

A 11-tagú lista:

1. Noma, Koppenhága
2. Sukiyabashi Jiro, Tokió
3. Next, Chicago
4. Tickets, Barcelona
5. Quintessence, Tokió
6. The Fat Duck, Bray, Berkshire, Anglia
7. Chef’s Table at Brooklyn Fare, Brooklyn, NY, USA
8. Minibar by José Andrés, Washington D.C.
9. Schwa, Chicago
10. The French Laundry, Yountville, Kalifornia, USA
11. Yam’Tcha, Párizs

(forrás: Burzsuj Blog)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.