Az idei győztes a Noma lett, vagyis itt a legnagyobb kihívás elérni, hogy egy rövid időre asztalunk legyen. A koppenhágai étterem úgymond sikeréhez az idén nyáron bezáró spanyol elBullinak is köze van, ami korábban a legjobb mellett a legnehezebben foglalható étterem díját is magáénak tudhatta. Ez ugyanakkor semmit sem von le a Noma érdeméből; bár önmagában az a tény, hogy három hónappal előre kell kitalálni, pontosan melyik este is szeretnénk náluk vacsorázni, nem egy különösebben ritka kitétel, az érdekes azonban a foglalás mikéntje. A két Michelin-csillagos Nomában ugyanis minden hónap hatodik napján nyitják meg a foglalásokat a hárommal későbbi hónapra (a következő alkalom február 6-a lesz, amikor májusra lehet foglalni), egy-egy ilyen napon pedig átlagosan 20 ezer (!!!) foglalási igény érkezik. Mindezek fényében kezdheti el mindenki nagyra értékelni a legjobb bankkártyákhoz, a legjobb légitársaság-ügyfeleknek, vagy éppen a Vertu telefonok mellé járó concierge szolgáltatásokat. Az ezen keresztül elérhető személyi asszisztenseket ugyanis nem csak remekül rá lehet állítani az ilyen feladatokra, de mivel fontos is nekik az adott ügyfél, ezért a lehetőségekhez képest hatékonynak is bizonyulnak.
Olykor persze az is előfordul, hogy a sikeres foglalók valamilyen okból kifolyólag mégsem jelennek meg. Ilyenkor René Redzepi séf olykor kiteszi a Twitterére, hogy szabad a vásár és az erre elsőként lecsapó viheti a szabad asztalt. Ehhez persze nem árt, ha éppen Koppenhágában vagyunk.
A legkeresettebb épttermek listájának további érdekessége, hogy az első ötben két tokioi és két chicagoi étterem is található, és míg szinte magától értetődő, hogy Heston Blumenthal The Fat Duckja ott virít a legjobbak (mármint a leghosszabb várakozást igénylők) között, az már elgondolkodtató, hogy a Farran Adriá tavaly nyitott barcelonai tapasbárjába se lehet csak úgy "ad hoc" beülni egy kóstolóra.
A 11-tagú lista:
1. Noma, Koppenhága
2. Sukiyabashi Jiro, Tokió
3. Next, Chicago
4. Tickets, Barcelona
5. Quintessence, Tokió
6. The Fat Duck, Bray, Berkshire, Anglia
7. Chef’s Table at Brooklyn Fare, Brooklyn, NY, USA
8. Minibar by José Andrés, Washington D.C.
9. Schwa, Chicago
10. The French Laundry, Yountville, Kalifornia, USA
11. Yam’Tcha, Párizs
(forrás: Burzsuj Blog)