Havi húszezer foglalás egy étteremben...

Halandó emberként gyakorlatilag lehetetlen asztalt foglalni a világ legjobb éttermeibe - vonható le a következtetés az eater.com összefoglalója alapján. A gasztroszájt legutóbb azokat az éttermeket szedte csokorba, melyekbe egy asztalfoglalás nehezebb ügy, mint egy vasárnap délutáni piknikezést szervezni a Marsra - írja a Burzsuj Blog.

Az idei győztes a Noma lett, vagyis itt a legnagyobb kihívás elérni, hogy egy rövid időre asztalunk legyen. A koppenhágai étterem úgymond sikeréhez az idén nyáron bezáró spanyol elBullinak is köze van, ami korábban a legjobb mellett a legnehezebben foglalható étterem díját is magáénak tudhatta. Ez ugyanakkor semmit sem von le a Noma érdeméből; bár önmagában az a tény, hogy három hónappal előre kell kitalálni, pontosan melyik este is szeretnénk náluk vacsorázni, nem egy különösebben ritka kitétel, az érdekes azonban a foglalás mikéntje. A két Michelin-csillagos Nomában ugyanis minden hónap hatodik napján nyitják meg a foglalásokat a hárommal későbbi hónapra (a következő alkalom február 6-a lesz, amikor májusra lehet foglalni), egy-egy ilyen napon pedig átlagosan 20 ezer (!!!) foglalási igény érkezik. Mindezek fényében kezdheti el mindenki nagyra értékelni a legjobb bankkártyákhoz, a legjobb légitársaság-ügyfeleknek, vagy éppen a Vertu telefonok mellé járó concierge szolgáltatásokat. Az ezen keresztül elérhető személyi asszisztenseket ugyanis nem csak remekül rá lehet állítani az ilyen feladatokra, de mivel fontos is nekik az adott ügyfél, ezért a lehetőségekhez képest hatékonynak is bizonyulnak.

Olykor persze az is előfordul, hogy a sikeres foglalók valamilyen okból kifolyólag mégsem jelennek meg. Ilyenkor René Redzepi séf olykor kiteszi a Twitterére, hogy szabad a vásár és az erre elsőként lecsapó viheti a szabad asztalt. Ehhez persze nem árt, ha éppen Koppenhágában vagyunk.

A legkeresettebb épttermek listájának további érdekessége, hogy az első ötben két tokioi és két chicagoi étterem is található, és míg szinte magától értetődő, hogy Heston Blumenthal The Fat Duckja ott virít a legjobbak (mármint a leghosszabb várakozást igénylők) között, az már elgondolkodtató, hogy a Farran Adriá tavaly nyitott barcelonai tapasbárjába se lehet csak úgy "ad hoc" beülni egy kóstolóra.

A 11-tagú lista:

1. Noma, Koppenhága
2. Sukiyabashi Jiro, Tokió
3. Next, Chicago
4. Tickets, Barcelona
5. Quintessence, Tokió
6. The Fat Duck, Bray, Berkshire, Anglia
7. Chef’s Table at Brooklyn Fare, Brooklyn, NY, USA
8. Minibar by José Andrés, Washington D.C.
9. Schwa, Chicago
10. The French Laundry, Yountville, Kalifornia, USA
11. Yam’Tcha, Párizs

(forrás: Burzsuj Blog)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.