Hazai design díj a badacsonyi borászatnak

Az idén februárban elnyert nemzetközi építészeti elismerés után, az újonnan alapított Desing Award Építész kategóriájában első díját nyert a Bazaltbor Laposa Pincészet épülete. A díjat a Szépművészeti Múzeumban vette át a pincészet két tervezője, Kis Péter és Molnár Bea. A rangos hazai díjat a hg.hu alapította, a díjátadáson beszédet mondott Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettes is a szakma és az érdeklődők jelenlétében.

Öt kategóriában, összesen 16 díj került átadásra a magyar kreatív szcéna legjobbjainak a Budapesti Design Hét részeként. Az Építész kategória megosztott első helyét Kis Péter és Molnár Bea nyerte el a badacsonyi borászat, a Bazaltbor Laposa Pincészet épületével. A februárban nemzetközi színtéren rangos elismerést nyert épület – Év épülete lett az ArchDaily, a világ leglátogatottabb építészeti portáljának versenyében – immár hazai szakmai díjban is részesült.

A hg.hu által alapított díj nyerteseinek művei a még tíz napig látogatható kiállítás keretében mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az újonnan alapított Design Award fontos célkitűzése, hogy a magyar design legjobb eredményeire itthon és külföldön is felhívja az érdeklődők figyelmét. Az öt kategória díjazottjait a zsűri 86 hazai alkotásból választotta ki.

A pincészet épületeinek megtervezésekor fő cél volt, hogy az épített környezet tükrözze a borkészítésben a pincészet által kitűzött magas szintű elvárásokat, és folytassa a badacsonyi borvidék építészeti hagyományait. A pincészet homlokzati ornamentikája kúszó, tekeredő szőlőindákat idéz, melyeket egyedi tervek alapján faragták ki. Így a komplexum egyszerre nyűgöz le minimalista, határozott formáival és a részletekben megbúvó finom eleganciával. (Sajtóközlemény)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.