Hazai design díj a badacsonyi borászatnak

Az idén februárban elnyert nemzetközi építészeti elismerés után, az újonnan alapított Desing Award Építész kategóriájában első díját nyert a Bazaltbor Laposa Pincészet épülete. A díjat a Szépművészeti Múzeumban vette át a pincészet két tervezője, Kis Péter és Molnár Bea. A rangos hazai díjat a hg.hu alapította, a díjátadáson beszédet mondott Hammerstein Judit kulturális államtitkár-helyettes is a szakma és az érdeklődők jelenlétében.

Öt kategóriában, összesen 16 díj került átadásra a magyar kreatív szcéna legjobbjainak a Budapesti Design Hét részeként. Az Építész kategória megosztott első helyét Kis Péter és Molnár Bea nyerte el a badacsonyi borászat, a Bazaltbor Laposa Pincészet épületével. A februárban nemzetközi színtéren rangos elismerést nyert épület – Év épülete lett az ArchDaily, a világ leglátogatottabb építészeti portáljának versenyében – immár hazai szakmai díjban is részesült.

A hg.hu által alapított díj nyerteseinek művei a még tíz napig látogatható kiállítás keretében mutatkoznak be a nagyközönségnek. Az újonnan alapított Design Award fontos célkitűzése, hogy a magyar design legjobb eredményeire itthon és külföldön is felhívja az érdeklődők figyelmét. Az öt kategória díjazottjait a zsűri 86 hazai alkotásból választotta ki.

A pincészet épületeinek megtervezésekor fő cél volt, hogy az épített környezet tükrözze a borkészítésben a pincészet által kitűzött magas szintű elvárásokat, és folytassa a badacsonyi borvidék építészeti hagyományait. A pincészet homlokzati ornamentikája kúszó, tekeredő szőlőindákat idéz, melyeket egyedi tervek alapján faragták ki. Így a komplexum egyszerre nyűgöz le minimalista, határozott formáival és a részletekben megbúvó finom eleganciával. (Sajtóközlemény)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.