Hétfőtől Párizsban is teljesen megnyithatnak a vendéglátóhelyek

A járványügyi korlátozások újabb enyhítéseként Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a párizsi régió vendéglátóhelyei hétfőtől már nemcsak a teraszaikon, hanem belső helyiségekben is fogadhatnak vendégeket.

"A járvány elleni küzdelem nem ért véget, de örülök az vírus elleni első győzelemnek" - fogalmazott a köztársasági elnök vasárnap este a francia országos televíziókban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos negyedik ünnepi beszédében. Az államfő közölte, hogy mostantól Franciaország egész területe a vírus terjedése szempontjából a kevésbé veszélyeztetett, zöld színnel jelölt övezetbe tartozik, ami a munkának a korábbiaknál is jelentősebb felvételét jelentheti a fővárosi régióban is, ahol a vendéglátóhelyek belső helyiségei is megnyithatnak, és a 14 év alattiaknak június 22-től ismét kötelező lesz iskolába járni. "Ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnt, és teljesen elengedhetjük magunkat. Még sokáig tiszteletben kell tartani a távolságtartás szabályait. Az idei nyár nem olyan lesz, mint a többi, és figyelnünk kell a járvány alakulására" - hangsúlyozta az elnök.

A kijárási korlátozások május 11-i első enyhítése óta az iskolások visszatérhettek a tantermekbe, de eddig nem volt kötelező bejárni az iskolákba. A középiskolák viszont az idei tanévben már nem nyitnak meg, az érettségik elmaradnak. A vendéglátóhelyek teljes megnyitását abban a négy, eddig veszélyeztetettebbnek számító régióban (a fővárosi agglomerációban és az északkeleti országrészben) - amelyet a kormány eredetileg csak június 22-re tervezte - napok óta követelték az ágazat képviselői. Az ország többi részein már június 2-án teljesen megnyithattak az éttermek és a kávéházak.

Macron emlékeztetett arra, hogy a kormányzat 500 milliárd eurót költött el az általános karantén alatt a gazdaságvédelmi intézkedésekre, egyebek mellett a magánszektorban több mint 12 millió teljes vagy részeleges kényszerszabadságra küldött munkavállaló fizetésének átvállalásával. Azt is jelezte, hogy nem lesz adóemelés a megnövekedett állami kiadások kompenzálására. "Az egyetlen válasz az, hogy tartós és erős gazdasági modellt hozzunk létre, többet dolgozunk és termelünk azért, hogy ne függjünk másoktól" - hangsúlyozta a francia elnök, miközben a jegybank rekordméretű, mintegy 10 százalékos gazdasági visszaesést és több mint 10 százalékos munkanélküliséget jelez előre az idei évre. Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja: vasárnap estig 29 407-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten ötven alá csökkent a napi halálozások száma. Kórházban jelenleg 10 881 fertőzöttet ápolnak, ami 28-cal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, közülük 869-en szorulnak lélegeztetőgépre. 

Forrás: MTI


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.