Folyamatosan esik vissza a hazai szőlőterületek aránya. A szőlőtelepítési támogatásra a Kunságból pályáztak a legtöbben, Pécsről pedig a legkevesebben– derült ki a szőlészek-borászok számára a Baranya megyei székhelyen tartott tájékoztatón. A pécsi rendezvényen a gazdák az idei és jövő évi pályázati lehetőségek, változások kapcsán tájékozódhattak. A számok már ismertek egymilliárddal több jut szerkezet-átalakításra, ezért várható, hogy több lesz a pályázó is.
A borászok szerint azonban hiú remény, hogy ezzel megállítható a szőlőterületek csökkenése, ugyanis a mostani hatvanezer hektár egy része is elöregedett. Reménykedni inkább abban lehet, hogy kevesebb, de minőségi borszőlő terem és hogy a rezisztens fajtákat keresik majd a termelők. (forrás: Agromonitor / MR1)
Hiába nő jövőre a szőlőtelepítési támogatás
...a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában megszólaló borászok szerint ezzel nem állítható meg a szőlőterületek csökkenése. Szerintük csupán abban lehet reménykedni, hogy kevesebb, de minőségi borszőlő terem, illetve hogy a rezisztens fajtákat keresik majd a termelők - írja az Agromonitor.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.