Hideg paprikakrémleves, klubszendvics a zánkai Fészek nyári kínálatában

Arculatot váltott a zánkai strand bejáratánál lévő étterem: könnyebb, egészségesebb, többségében regionális alapanyagokból készült fogás került fel nyári étlapjukra.

Mint az étterem tulajdonosa, Keresztury Éva elmondta, idén szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy bőséges étlappal rendelkeznek, sokféle fogást kínálnak ebédre, vacsoratájt a hozzájuk betérőknek. Inkább olyan ételeket kreáltak a konyhán, amely akár egész nap gondtalanul fogyaszthatak, nem terhelik meg a gyomrot, mégis nagyon finomak. Abból viszont idén sem nem engednek a zánkai hangulatos, nagy, árnyas terasszal megáldott vendéglátóegységben, hogy az ételek elkészítéséhez használt alapanyagok kizárólag első osztályú minőségűek. A húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, pékáruk legtöbbje közeli kistermelő topterméke, ha pedig nem sikerül beszerezni megfelelő minőséget a közelből - távolabbról hozatják, vagy - urám bocsá' - maga a tulajdonos ugrik be autójába, tesz meg százvalahány kilométeres utat, és hoz olyan házitésztát a tésztaételek alapanyagául, amely után mindenki a tíz ujját megnyalja.

Na de lássuk a medvét, azaz milyen újdonságokkal várják a vendéget idén Zánkán? Levesválasztékukat alaposan leszűkítették, az elhagyhatatlan húsleves és zánkai halászlé mellett túrógombóccal megbolondított gyümölcsleves, valamint napi zöldségleves - most éppen, a júliusi induláskor hideg paprikakrémleves - került a kínálatba.

Főételként többek közt lecsót háromféle módon kínálnak, a hírnevesen mesés vázsonyi kifli morzsájában megforgatott rántott serrtésszűz mellé pedig hideg majonézes burgonyasaláta kerül. A tésztakínálat alapja egy neves sóskúti tésztakészítő asszony tudása alapozza meg, ebből készül a spagetti, a spenótos tejszínes tagliatelle és a gorgonzolás strangolapretti is. Salátaválasztékuk idén nagyon erős, ötféle szerepel az étlapon, és ezek korántsem főételek kísérői, hanem önmagukban azok. Szendvics is rendelhető egész nap. A vendégek egyik nagy kedvencét,  a zánkai kétkezest nem lehetett lehagyni az étlapról, de mellé croissant-ba ágyazott finomságok, valamint amúgy angol vagy éppen hazai golfhelyeken alapkínálatnak számító klubszendvics is került, amelyben rozmaringgal sült csirkemell, bacon, tojás, paradicsom, remulád mártás szerepel, kísérőként pedig a klubszendvicsek elmaradhatatlan társa, hasábburgonya ringatózik a tányéron.

 

Különféle kencéket - házilag készített tojáskrémet, kőrözöttet, padlizsánkrémet, kacsamájpástétomot, vegagrogonzolát és társait kínálnak - szintén akár fő fogásként.

És amikor a vendég épp elégedetten hátradől, hogy bár jól lakott, és közben mindent megtett egészsége védelmében is, na akkor jön a hátbatámadás: mert a Fészek desszertválasztéka piszok jó.

A gyümölcsös pohárkrém, a kamillás panna cotta, a citromos szelet és a házilag készített trüffel kockák - egy-egy tőrdöfés az egészség oltárán, ámde mennyei öröm az ízlelőbimbóknak.

 

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.