Hogyan alakul a borpiac 2019-ben?

A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.

Az egyik piacvezető brit borkereskedés, a Majestic Wine szerint a nagy és testes chardonnay-k iránt még mindig nagy a kereslet, ugyanakkor nem csökkent a prosecco és a rozé népszerűsége sem, sőt épp ellenkezőleg: ha valóban megvalósul a kettő kombinációja (a Prosecco borvidéken már tárgyalnak a rozé változat bevezetéséről), az világméretű gigatrendet alakíthat ki. Számunkra jó hír, hogy növekvő érdeklődésről számolnak be a kevéssé ismert kelet-európai borok iránt is.

Táguló ízlésvilág

A Bibendum nevű nagy borbeszállító szerint 2019-ben erősödni fognak a piacon az őshonos olasz szőlők, valamint több hozzászóló azt jósolta, hogy újjáéled a görög borok iránti kereslet. Becky Hull Master of Wine, a Waitrose brit üzletlánc borbeszerzője nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte 2019-ben a crémant lesz a champagne nagy kihívója. Mindeközben az Újvilágban a tasmaniai pezsgők kapnak egyre nagyobb figyelmet. A hűvösebb éghajlatú szőlőtermő vidékekről, Nagy-Britanniából és Kanadából származó borok jól teljesítettek a Decanter World Wine Awards-on az elmúlt néhány évben, és a jövőben is érdemes lesz rájuk odafigyelni.

A vegán borok és a tudatosság

Az utóbbi időben fontos tényezővé váltak a vegán borok, ami érthető, hiszen egyre több kereskedő jön rá, hogy jól jár, ha kiszolgálja azoknak a vásárlóknak is az igényeit, akik növényi étrendet követnek – annál is inkább, mert egyre többen vannak. A legnagyobb borkereskedéseknek, mint a Waitrose, a Wine Society, a Corney & Barrow és a Majestic már van vegán szekció a weboldalán és egyre több prémium borbár és étterem törekszik arra, hogy borlapjukon vegán bort is kínáljanak. Ez a divat vélhetően egyre nagyobb teret fog nyerni 2019-ben, így arra számíthatunk, hogy egyre több helyen látjuk majd a vegán terméket jelölő szimbólumot.

Az sem elképzelhetetlen, hogy idővel a borkészítés során alkalmazott eljárásokkal kapcsolatos információkat és a felhasznált adalékanyagokat is feltüntetik majd a címkéken. Ez a pillanat valószínűleg nem 2019-ben lesz, de talán nincs is olyan messze, hiszen az Európai Unió is erre törekszik. Ebbe az irányba visz az egyre növekvő érdeklődés az iránt, hogy mitől vegán egy bor, illetve a természetes, az organikus és a biodinamikus borok népszerűsége.

A technológia fejlődése

2019-ben nagyobb technológiai fejlődés várható a világon, a tároló- és tálalóeszközöktől kezdve az applikációkig, amelyek bor-ételpárosítási tanácsokat adnak. A Google és az Amazon okoseszközei pedig nemsokára talán már arra is alkalmasak lesznek, hogy kevéssé ismert szőlőfajták nevének kiejtését tanítsák a vásárlókat – így olyan nyelvtörőkkel is könnyedén boldogulhatnak, mint a hárslevelű.

Forrás: Élelmiszer Online


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.