Hogyan alakul a borpiac 2019-ben?

A Decanter szerzője, Chris Mercer összeszedte, melyek a legfontosabb újdonságok és tendenciák, amelyek meghatározzák majd a borpiacot 2019-ben. Nem meglepő, hogy az új trendek leginkább a sokféleséghez, a tudatossághoz és a technológiai fejlődéshez kapcsolódnak.

Az egyik piacvezető brit borkereskedés, a Majestic Wine szerint a nagy és testes chardonnay-k iránt még mindig nagy a kereslet, ugyanakkor nem csökkent a prosecco és a rozé népszerűsége sem, sőt épp ellenkezőleg: ha valóban megvalósul a kettő kombinációja (a Prosecco borvidéken már tárgyalnak a rozé változat bevezetéséről), az világméretű gigatrendet alakíthat ki. Számunkra jó hír, hogy növekvő érdeklődésről számolnak be a kevéssé ismert kelet-európai borok iránt is.

Táguló ízlésvilág

A Bibendum nevű nagy borbeszállító szerint 2019-ben erősödni fognak a piacon az őshonos olasz szőlők, valamint több hozzászóló azt jósolta, hogy újjáéled a görög borok iránti kereslet. Becky Hull Master of Wine, a Waitrose brit üzletlánc borbeszerzője nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte 2019-ben a crémant lesz a champagne nagy kihívója. Mindeközben az Újvilágban a tasmaniai pezsgők kapnak egyre nagyobb figyelmet. A hűvösebb éghajlatú szőlőtermő vidékekről, Nagy-Britanniából és Kanadából származó borok jól teljesítettek a Decanter World Wine Awards-on az elmúlt néhány évben, és a jövőben is érdemes lesz rájuk odafigyelni.

A vegán borok és a tudatosság

Az utóbbi időben fontos tényezővé váltak a vegán borok, ami érthető, hiszen egyre több kereskedő jön rá, hogy jól jár, ha kiszolgálja azoknak a vásárlóknak is az igényeit, akik növényi étrendet követnek – annál is inkább, mert egyre többen vannak. A legnagyobb borkereskedéseknek, mint a Waitrose, a Wine Society, a Corney & Barrow és a Majestic már van vegán szekció a weboldalán és egyre több prémium borbár és étterem törekszik arra, hogy borlapjukon vegán bort is kínáljanak. Ez a divat vélhetően egyre nagyobb teret fog nyerni 2019-ben, így arra számíthatunk, hogy egyre több helyen látjuk majd a vegán terméket jelölő szimbólumot.

Az sem elképzelhetetlen, hogy idővel a borkészítés során alkalmazott eljárásokkal kapcsolatos információkat és a felhasznált adalékanyagokat is feltüntetik majd a címkéken. Ez a pillanat valószínűleg nem 2019-ben lesz, de talán nincs is olyan messze, hiszen az Európai Unió is erre törekszik. Ebbe az irányba visz az egyre növekvő érdeklődés az iránt, hogy mitől vegán egy bor, illetve a természetes, az organikus és a biodinamikus borok népszerűsége.

A technológia fejlődése

2019-ben nagyobb technológiai fejlődés várható a világon, a tároló- és tálalóeszközöktől kezdve az applikációkig, amelyek bor-ételpárosítási tanácsokat adnak. A Google és az Amazon okoseszközei pedig nemsokára talán már arra is alkalmasak lesznek, hogy kevéssé ismert szőlőfajták nevének kiejtését tanítsák a vásárlókat – így olyan nyelvtörőkkel is könnyedén boldogulhatnak, mint a hárslevelű.

Forrás: Élelmiszer Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.