Huszonhét magyar kiállító a ProWein-en

A tavalyi tizenhattal szemben idén huszonöt magyar vállalat állít ki a világ vezető borvásárán; a düsseldorfi ProWein 2012. március 4-6. között 40 ezer szakmai látogatót vonz az egész világról. Ötven ország mintegy 3700 kiállítója ad áttekintést a borászat aktuális trendjeiről.

- Tokajt képviseli a legtöbb cég hazánk vásári kínálatában, de ott lesznek borászok a balatoni, egri, neszmélyi, soproni, villányi mellett más hazai vidékekről is – tájékoztat Máté Szilvia, a düsseldorfi vásár magyarországi képviselője. – Szintén a ProWein keretében, az égetett szeszesitalok 300 kiállítója között, önálló nemzeti standon négy magyar vállalat hívja fel a nemzetközi szakmai közvélemény figyelmét a hungaricumként bemutatandó pálinkára.

A legnagyobb közönségsikert várhatóan most is a központi kóstoló zóna aratja, a 7-es számú csarnokban. A mottó ezúttal „Régiók sajátos borai a világ minden tájáról”. Egyedi termelési módszerekkel létrejött izgalmas, autentikus ízekkel ismerkedhetnek majd az érdeklődők. Minden látogató pohárral kezében barangolhat 1000 féle kiállított bor labirintusában, és saját maga tölthet abból az italból, amelyre kíváncsi.

Máté Szilvia rámutat, hogy a vásárt megelőző hetekben a ProWein szervezői egyre több borpiaci információval látják el a kiállító vállalatok vezetőit:
- Mennyiséget tekintve tavaly újra Franciaország lett a világ legnagyobb bortermelő országa, 50,2 millió hektoliterrel. A régi bölcsesség, amely szerint a korai szüret mindig jó minőséget garantál, most is igaznak bizonyult. Gyengén indult a nyár, azután augusztus forró utolsó hetei gyorsan megérlelték a fürtöket. Különösen Champagne és Elzász borászai jártak jól, akik az előző évhez képest kiemelkedően, 20 százalékkal nagyobb termést értek el. Az export augusztusig 12 százalékkal bővült az előző év első nyolc hónapjához képest, 5,1 milliárd euróra. Különösen a minőségi borok kivitele emelkedett.

Szintén jelentős kiállító Olaszország, a világ második legnagyobb bortermelője. Habár a tavalyi 43,5 millió hektoliter a legkisebb mennyiség 1948 óta. Pozitív hír ugyanakkor, hogy az export 16 százalékkal nőtt tavaly az első félévben, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva. Főleg Oroszországba és Kínába lendült fel a kivitel. De az USA irányában is két számjegyű pluszt értek el.

Figyelemre méltó a helyzet Ausztriában: tavaly fellélegezhettek nyugati szomszédunk bortermelői. Két, minőségi szempontból sikeres, de mennyiséget tekintve gyenge év után 2011 őszén újra megtelhettek a pincék. Átlagosnak mondható a közel 2,5 millió hektoliternyi termés, amelynek minőségét „jó”-nak könyvelik el. Így a ProWein 320 osztrák kiállítója derűlátóan nézhet az üzleti tárgyalások elé Düsseldorfban, március elején.


Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.