Huszonhét magyar kiállító a ProWein-en

A tavalyi tizenhattal szemben idén huszonöt magyar vállalat állít ki a világ vezető borvásárán; a düsseldorfi ProWein 2012. március 4-6. között 40 ezer szakmai látogatót vonz az egész világról. Ötven ország mintegy 3700 kiállítója ad áttekintést a borászat aktuális trendjeiről.

- Tokajt képviseli a legtöbb cég hazánk vásári kínálatában, de ott lesznek borászok a balatoni, egri, neszmélyi, soproni, villányi mellett más hazai vidékekről is – tájékoztat Máté Szilvia, a düsseldorfi vásár magyarországi képviselője. – Szintén a ProWein keretében, az égetett szeszesitalok 300 kiállítója között, önálló nemzeti standon négy magyar vállalat hívja fel a nemzetközi szakmai közvélemény figyelmét a hungaricumként bemutatandó pálinkára.

A legnagyobb közönségsikert várhatóan most is a központi kóstoló zóna aratja, a 7-es számú csarnokban. A mottó ezúttal „Régiók sajátos borai a világ minden tájáról”. Egyedi termelési módszerekkel létrejött izgalmas, autentikus ízekkel ismerkedhetnek majd az érdeklődők. Minden látogató pohárral kezében barangolhat 1000 féle kiállított bor labirintusában, és saját maga tölthet abból az italból, amelyre kíváncsi.

Máté Szilvia rámutat, hogy a vásárt megelőző hetekben a ProWein szervezői egyre több borpiaci információval látják el a kiállító vállalatok vezetőit:
- Mennyiséget tekintve tavaly újra Franciaország lett a világ legnagyobb bortermelő országa, 50,2 millió hektoliterrel. A régi bölcsesség, amely szerint a korai szüret mindig jó minőséget garantál, most is igaznak bizonyult. Gyengén indult a nyár, azután augusztus forró utolsó hetei gyorsan megérlelték a fürtöket. Különösen Champagne és Elzász borászai jártak jól, akik az előző évhez képest kiemelkedően, 20 százalékkal nagyobb termést értek el. Az export augusztusig 12 százalékkal bővült az előző év első nyolc hónapjához képest, 5,1 milliárd euróra. Különösen a minőségi borok kivitele emelkedett.

Szintén jelentős kiállító Olaszország, a világ második legnagyobb bortermelője. Habár a tavalyi 43,5 millió hektoliter a legkisebb mennyiség 1948 óta. Pozitív hír ugyanakkor, hogy az export 16 százalékkal nőtt tavaly az első félévben, az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz viszonyítva. Főleg Oroszországba és Kínába lendült fel a kivitel. De az USA irányában is két számjegyű pluszt értek el.

Figyelemre méltó a helyzet Ausztriában: tavaly fellélegezhettek nyugati szomszédunk bortermelői. Két, minőségi szempontból sikeres, de mennyiséget tekintve gyenge év után 2011 őszén újra megtelhettek a pincék. Átlagosnak mondható a közel 2,5 millió hektoliternyi termés, amelynek minőségét „jó”-nak könyvelik el. Így a ProWein 320 osztrák kiállítója derűlátóan nézhet az üzleti tárgyalások elé Düsseldorfban, március elején.


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.