Idén szekszárdi az Év Bortermelője

A helyszínt, a résztvevő vendégeket, a programokat és a menüsort tekintve is lenyűgözőre sikerült a budapesti Corinthia Hotelben a hétvégén rendezett Év Bortermelője díjátadó gála, melyen Dúzsi Tamás szekszárdi borásznak adták át a megtisztelő díjat. A Magyar Bor Akadémia által szervezett rendezvény díszvendége Áder János köztársasági elnök volt.

Megnyitó beszédében az Akadémia vezetőségének jelenlétében Zilai Zoltán főtitkár ismertette Dúzsi Tamás életútját és méltatta munkásságát, majd elismerő oklevelet adott át a díjazottnak.

A díjátadók életében idén először különdíj átadására is sor került: a hazai QuantisLabs Kft. a saját fejlesztésű SmartVineyard / Szőlőőr szőlőfertőzéseket előrejelző szenzorhálózatot ajánlott fel a nyertesnek, majd a díjazott Dúzsi Tamás ünnepi beszéde hangzott el.

Az átadó ceremóniát követően került sor a gasztronómiai remekműveket felsorakoztató gálaebédre, melyen kifejezetten a „rozékirályként” is emlegetett Dúzsi Tamás boraihoz komponált ételek kerültek felszolgálásra. Az olyan fogásokat, mint például a „gemenci szarvas derék szilvás-káposztás gombócfélékkel” Dr. Csizmadia András borszakértő konferálta fel, elfogyasztása közbeni hangulatról pedig neves színművészek, mint Mikó István, Varga Klári vagy Benkő Péter gondoskodtak.

A bálteremben felszolgált desszertek, sajtok, valamint a korábbi évek díjazottjainak kiváló borai méltó befejezését jelentették a nívós rendezvénynek, amelyet immár 24. alkalommal rendeztek meg.

Forrás: agrarszektor.hu/Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.