Interaktív élménytúrák a Csokoládé Múzeumban

Különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a csokoládé szerelmesei a Szamos Kossuth téri üzletében, amelynek harmadik szintjén egy évvel ezelőtt nyílt meg a Csokoládé Múzeum. A tematikus termekbe rendezett tárlaton a résztvevők végigkísérhetik és végigkóstolhatják a kakaóbab teljes életútját, a program utolsó állomásaként pedig mindenki elkészítheti saját táblás csokoládéját.

A Szamos család több mint 30 éve gyűjti a csokoládéhoz és a forró csokoládé fogyasztásához kötődő tárgyakat, legyen szó akár forró csoki kitöltésére szolgáló porcelánkannáról, díszes csészéről, csokoládé adagoló automatáról, képzőművészeti remekekkel díszített bonbonos dobozokról, fémből készült praliné formákról, vagy csoki adagolására szolgáló mérlegről. A több évtizedes gyűjtőmunka alatt felhalmozott értékek méltó helyet kaptak a múzeum tavalyi megnyitásával, amelynek kialakításában, tematizálásában és berendezésében S. Nagy Anikó, a Szamos család barátja, a Vendéglátóipari Múzeum korábbi főigazgatóhelyettese és a csokoládé téma alapos ismerője (Az ő tollából származik az Istenek eledele - Történetek a csokoládéról címet viselő gasztronómiatörténeti kötet is, a szerk.) segített. 

 A múzeum hat termében a kakaóbab termesztésétől egészen a csokoládé öntéséig bemutatjuk a termék teljes életútját és minden terem egy-egy kóstolási élménypont is egyben - mondta el az élménytúra koncepcióját dr. Bak Judit, a Szamos PR menedzsere, aki ez alkalommal vállalta a tárlatvezetés feladatát. A turisztikai újságíróknak szervezett bemutatón Kelényi Szamos Gabriella tulajdonos is végigkísért minket, akinek egy-egy kiállítási tárgyhoz fűződő személyes történetei tovább színesítették a múzeumlátogatást, még közelebb hozták a csokoládé világát.

Az első teremben a kakaó termesztését ismerhetik meg a látogatók, amelynek termőterülete az Egyenlítő vidéke. Megtudtuk, a növénynek öt év kell, hogy termésbe szökjön, az ültetvényeken virágait egyesével, kézzel is beporozzák, a kakaógyümölcsöt ágain és törzsén hozza. A gyümölcs savanykás húsában körülbelül negyven kakaóbab helyezkedik el, ezt érlelik, szárítják majd jutazsákokba varrva juttatják el feldolgozásra.

A terem egyik vitrinjében az is látható, hogy az egyes csokoládétípusokban (ét, tej, fehér) a kakaóbab, kakaóvaj, cukor és tejpor milyen arányú keveréke található. Szintén e teremben kapott helyet a Szamos egyik jelképének számító kakaófa szobor, amelynek eredetije a kölni Csokoládé Múzeumot ékesíti, és amely Kelényi Szamos Gabriella férje, Kelényi Gyula tervezői- és további hét mester keze munkáját dícséri.

A következő állomás az Édes szalon, amelyben átélhetjük a forró csokoládé egykori luxusát. Az első forró csokoládé a királyi udvarban került felszolgálásra, és hamar népszerűvé vált az úri szalonokban is, nem csoda, hogy hamarosan az úri közönségnek szánt, a forró csokoládé fogyasztását szolgáló luxuscikkek is megjelentek. A vitrinekben a fém és porcelán forró csoki kiöntők, édesség tárolására szolgáló díszdobozok között olyan speciális csészét is lelhetünk, amelyek felfogták a hintók ringását, hogy ha menetközben csokoládéivásra vágytak az előkelőségek, nehogy az ital a ruhájukra fröccsenjen.

A Doboz galériában a gyűjtemény legszebb édességes dobozai lettek kiállítva, amelyek már offset technológiával készültek. Híres festők híres képeit láthatjuk itt egy-egy dobozfedélen. A svájci festőművész, Liotard Szép csokoládés lány című festményéről mintázott, 78 kilogramm marcipánból készült szobor szintén helyet kapott itt. 

A következő teremben rövid filmvetítésen ismerhetik meg az érdeklődők a csokoládé feldolgozásának lépéseit. Láthatjuk a praliné és csokoládé figurák készítésének hajdani eszközeit és csokoládé címkéket abból az időből, amikor Magyarországon még 33 csokoládégyár működött. 

A következő két terem szintén időutazás: előbb egy negyvenes évekbeli édességboltba toppanhat a látogató, korabeli pulttal, mérleggel, kasszagéppel, majd egy csokoládéműhelyt fedezhet fel, amelynek eszközei a mai napig betölthetnék funkciójukat, ha a technológia fejlődésével és a modernebb eszközökkel nem vált volna mára hatékonyabbá a marcipán és csokoládégyártás. A műhely az, ahol a látogatók saját ízlésüknek megfelelő táblás csokoládét készíthetnek az információ- és élménygazdag program lezárásaként.

Gulyás Gábor, a Szamos marketing vezetője elmondta, bíznak benne, hogy a csokoládé díszítéssel és kóstolóval egybekötött vezetés népszerűvé válik az érdeklődők körében, és zömében erre a programra érkeznek majd vendégeik. A Csokoládé Múzeum weboldala a napokban indul el, ahol az időpontfoglalás is lehetséges lesz az élményprogramra. 

A múzeumba három féle jegytípussal lehetséges belépni: a sétálójegy nem tartalmaz tárlatvezetést, a tárlatvezetést pedig csokoládé kóstolással és anélkül is lehetséges igénybe venni.

Dr. Bak Judittól azt is megtudtuk, hogy egyelőre heti három alkalommal hirdetik meg a kóstolóval egybekötött élménytúrát, amely hamarosan idegen nyelven is elérhetővé válik. A program remélhetőleg tovább növeli a kiállítóhely népszerűségét, amely az idei évben eddig 2800 látogatóval büszkélkedhet. 


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.