Ismét megrendezik a Magyar Borok Bálját

Hozzájuk méltó környezetben és menüsorral kívánja bemutatni a magas minőségű hazai borokat a Magyar Borok Bálja, melyet idén tizedik alkalommal rendeznek meg február 21-én az InterContinental szállodában.

A Magyar Borok Bálját 2006-ban eredetileg egyszeri eseményként rendezték meg, azóta mégis minden évben megtartják, ám 2014 óta megújult szemlélettel, így a hatfogásos menühöz szervírozott borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Mint hangsúlyozták, a borsort úgy állították össze, hogy az felvonultassa azokat a hazai bortípusokat, amelyek mind belföldi, mind nemzetközi piacon megjeleníthetik a minőségi magyar borkínálatot. Szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, bordeaux-i típusú vörös házasítás, tokaji desszertbor és egy vendégbor is. Utóbbi 2015-ben egy jellegzetes hazai vörös fajta, a kadarka lesz, amelyet Dúzsi Tamás, a 2014-es Év bortermelője készített.

A bált Magyarország egyik legnépszerűbb a cappella énekegyüttese, a Four Fathers fellépése nyitja, majd az exkluzív borvacsora következik.

Az üdvözlő falatok (gougeres, magyar sonka borsos körtével és libamáj "nyalóka") mellé a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Tokaji Furmint Brut és Vincent Prestige Brut pezsgőit, valamint a Bujdosó Szőlőbirtok 2013-as Cirkáló Olaszrizlingjét kóstolhatják a vendégek. A Szent Tamás 2013-as Mád Furmintja mellé cseresznyefa füstjén készült pisztráng érkezik friss salátákkal és sültkápia-coulis-val, Dúzsi Tamás 2011-es Szekszárdi Kadarkáját pedig savanykás kakaserőleves kíséri melléből készült fásgaluskával és bevert fürjtojással.

Szekszárdi borral, a Takler Pince 2012-es Kékfrankos Reserve-jével, mellette egészben sült báránylapockával, narancsos puy-i lencsével, karfiolpürével és osztrigagombás berkenyével folytatódik a menüsor, míg főfogásként Cseh János séf tésztában sült konfitált kacsacombokat kínál szalon borjúnyelv raguval Gere Attila 2011-es Kopár cuvée-je mellé.

A vacsorát a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006 mellé komponált desszertvariációk zárják.

Hagyományosan a Magyar Borok Bálján adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat, melynek jelöltjeire február 16-ig bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a díjátadón derül ki, hogy a három legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.

A vacsorát követően fellép Vásáry André és a Budapest Saxophone Quartet, az InFusion Trió, majd a Night Cruisers Band gondoskodik a tánczenéről.


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.