Ismét megrendezik a Magyar Borok Bálját

Hozzájuk méltó környezetben és menüsorral kívánja bemutatni a magas minőségű hazai borokat a Magyar Borok Bálja, melyet idén tizedik alkalommal rendeznek meg február 21-én az InterContinental szállodában.

A Magyar Borok Bálját 2006-ban eredetileg egyszeri eseményként rendezték meg, azóta mégis minden évben megtartják, ám 2014 óta megújult szemlélettel, így a hatfogásos menühöz szervírozott borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Mint hangsúlyozták, a borsort úgy állították össze, hogy az felvonultassa azokat a hazai bortípusokat, amelyek mind belföldi, mind nemzetközi piacon megjeleníthetik a minőségi magyar borkínálatot. Szerepel benne tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, bordeaux-i típusú vörös házasítás, tokaji desszertbor és egy vendégbor is. Utóbbi 2015-ben egy jellegzetes hazai vörös fajta, a kadarka lesz, amelyet Dúzsi Tamás, a 2014-es Év bortermelője készített.

A bált Magyarország egyik legnépszerűbb a cappella énekegyüttese, a Four Fathers fellépése nyitja, majd az exkluzív borvacsora következik.

Az üdvözlő falatok (gougeres, magyar sonka borsos körtével és libamáj "nyalóka") mellé a Garamvári Szőlőbirtok Vincent Tokaji Furmint Brut és Vincent Prestige Brut pezsgőit, valamint a Bujdosó Szőlőbirtok 2013-as Cirkáló Olaszrizlingjét kóstolhatják a vendégek. A Szent Tamás 2013-as Mád Furmintja mellé cseresznyefa füstjén készült pisztráng érkezik friss salátákkal és sültkápia-coulis-val, Dúzsi Tamás 2011-es Szekszárdi Kadarkáját pedig savanykás kakaserőleves kíséri melléből készült fásgaluskával és bevert fürjtojással.

Szekszárdi borral, a Takler Pince 2012-es Kékfrankos Reserve-jével, mellette egészben sült báránylapockával, narancsos puy-i lencsével, karfiolpürével és osztrigagombás berkenyével folytatódik a menüsor, míg főfogásként Cseh János séf tésztában sült konfitált kacsacombokat kínál szalon borjúnyelv raguval Gere Attila 2011-es Kopár cuvée-je mellé.

A vacsorát a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006 mellé komponált desszertvariációk zárják.

Hagyományosan a Magyar Borok Bálján adják át a 2006-ban alapított Gál Tibor Emlékdíjat, melynek jelöltjeire február 16-ig bárki szavazhat a www.borbal.hu honlapon, majd a díjátadón derül ki, hogy a három legtöbb szavazatot kapott borász közül kit választ a zsűri.

A vacsorát követően fellép Vásáry André és a Budapest Saxophone Quartet, az InFusion Trió, majd a Night Cruisers Band gondoskodik a tánczenéről.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.