Jelentősen drágulni fog a hús

Annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek, nyilatkozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Éder Tamás szerint a bérek 10 százalék fölött emelkednek, az energia drágul, ahogy csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni.

Az élő sertés ára eközben 30 százalékkal nőtt, az érdekképviseleti elnök szerint pedig ennek az okát Kínában kell keresni: az ott pusztító sertéspestis miatt az ország hatalmas igénnyel lép fel a világpiacon. Az iparági szereplők a túlélésük érdekében kénytelenek lesznek árat emelni, amihez Éder Tamás empátiát kért a kereskedelmi partnerektől és a fogyasztóktól. 

Pedig az élősertés ára tavaly még kifejezetten nyomott volt, de amióta megjelent Kínában is a kegyetlen gyilkos, a sertéspestis, a világ messze legnagyobb sertéspiacán vélhetően ki kellett pusztítani sok millió disznót. Azért csak vélhetően, mert erről Európában senkinek nincsenek pontosan adatai, de az európai sertéstenyésztők egyszer csak azt tapasztalták, hogy Kína valósággal kiszippantotta az európai sertésállományt, és pillanatok alatt 30 százalékkal drágult az alapanyag – mondta Éder Tamás hétfői sajtótájékoztatóján.

Márpedig, ha drágább az alapanyag és lényegesen magasabb a munkaerő ára (ez a két fő költségelem), akkor szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb sokkal drágábbak lesznek a késztermékek is, igaz egyelőre itthon még nem volt a készítmények piacán érdemi árrobbanás. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint várhatóan 2019-ben is közel 10 milliárd forintot költünk majd húsvéti sonkára, vagyis minden magyar ezer forintot. Arról kevesebbet sejthetünk, hogy az árszint hogyan alakul. vagyis sejthetünk, de a szakemberek pontos árelőrejelzést biztosan nem adnak, nehogy árorientációs, vagy kartellgyanúba keveredjenek.

Forrás: Index


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.