Jó lehet az idén a móri és egri bor

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

Tájékoztatása szerint a kánikula enyhülésével megállt ugyan a savtartalom mérséklődése, de ha a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul, vagy fölé emelkedik, a folyamat folytatódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolja a borok eltarthatóságát. 
A Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Zámoly és Csákberény térségében húzódó, mintegy 780 hektáros, főként családi pincészetek által művelt borvidéken javában tart a szüret. Jelenleg a tramini, a leányka és a szürkebarát fajtákat szedik, a környék őshonos szőlője, a móri ezerjó később kerül majd sorra. Tervezik, hogy a szemek egy részét a tőkén hagyják megtöppedni, a aszúbort készítenek belőle. 
A szüretet két nagyteljesítményű kombájn segíti, s a munkába mintegy 100-150 kéziszedő kapcsolódik be.
Megkezdődött a borvidék megújítása is. A Móri Bor Kft. 100-120 hektáron telepített, illetve telepít szőlőt, elsősorban ezerjó, valamint zenit és a rendkívül aromás generosa fajtákat. A társaság tervezi, hogy a termés egy részét pezsgőalapanyagként hasznosítja, s pályázati támogatással feldolgozó üzemet is épít.    
Csókakőn pedig egy olasz vállalkozó kezdett ültetvénytelepítésbe hetven hektáron.
Az Egri borvidéken egyetlen fürt szőlő sem marad a tőkéken és várhatóan teljes egészében vevőre talál a termés, olyan nagy a kereslet a szőlő iránt - tájékoztatta az MTI-t az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.
Ezzel párhuzamosan az elmúlt évihez képest a korai szőlőfajtáknál mintegy 20 százalékkal nőttek a felvásárlási árak, azt követően, hogy tavaly is jelentősen drágult a szőlő - közölte Varsányi Lajos.
Mint elmondta: a nyárra jellemző hosszú meleg időszakok ugyan a mennyiség rovására mentek, ám minőségi szempontból nagyon jó év ígérkezik.
A korai fajtáknál tapasztalható 85 mázsás hektáronkénti termésátlag 20-30 százalékkal marad el a korábbi évek átlagától, viszont a minőség rendkívül jó. Már a korai illatos fajták esetében is 18-20-as mustfokot mérnek, ami lényegesen magasabb, mint a megelőző években - értékelte a szüreti kilátásokat Varsányi Lajos. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.