Tájékoztatása szerint a kánikula enyhülésével megállt ugyan a savtartalom mérséklődése, de ha a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul, vagy fölé emelkedik, a folyamat folytatódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolja a borok eltarthatóságát.
A Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Zámoly és Csákberény térségében húzódó, mintegy 780 hektáros, főként családi pincészetek által művelt borvidéken javában tart a szüret. Jelenleg a tramini, a leányka és a szürkebarát fajtákat szedik, a környék őshonos szőlője, a móri ezerjó később kerül majd sorra. Tervezik, hogy a szemek egy részét a tőkén hagyják megtöppedni, a aszúbort készítenek belőle.
A szüretet két nagyteljesítményű kombájn segíti, s a munkába mintegy 100-150 kéziszedő kapcsolódik be.
Megkezdődött a borvidék megújítása is. A Móri Bor Kft. 100-120 hektáron telepített, illetve telepít szőlőt, elsősorban ezerjó, valamint zenit és a rendkívül aromás generosa fajtákat. A társaság tervezi, hogy a termés egy részét pezsgőalapanyagként hasznosítja, s pályázati támogatással feldolgozó üzemet is épít.
Csókakőn pedig egy olasz vállalkozó kezdett ültetvénytelepítésbe hetven hektáron.
Az Egri borvidéken egyetlen fürt szőlő sem marad a tőkéken és várhatóan teljes egészében vevőre talál a termés, olyan nagy a kereslet a szőlő iránt - tájékoztatta az MTI-t az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.
Ezzel párhuzamosan az elmúlt évihez képest a korai szőlőfajtáknál mintegy 20 százalékkal nőttek a felvásárlási árak, azt követően, hogy tavaly is jelentősen drágult a szőlő - közölte Varsányi Lajos.
Mint elmondta: a nyárra jellemző hosszú meleg időszakok ugyan a mennyiség rovására mentek, ám minőségi szempontból nagyon jó év ígérkezik.
A korai fajtáknál tapasztalható 85 mázsás hektáronkénti termésátlag 20-30 százalékkal marad el a korábbi évek átlagától, viszont a minőség rendkívül jó. Már a korai illatos fajták esetében is 18-20-as mustfokot mérnek, ami lényegesen magasabb, mint a megelőző években - értékelte a szüreti kilátásokat Varsányi Lajos. (MTI)
Jó lehet az idén a móri és egri bor
Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.