Jó lehet az idén a móri és egri bor

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét "elégette" az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek "válogatni" a táblák között, s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja - mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

Tájékoztatása szerint a kánikula enyhülésével megállt ugyan a savtartalom mérséklődése, de ha a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul, vagy fölé emelkedik, a folyamat folytatódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolja a borok eltarthatóságát. 
A Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Zámoly és Csákberény térségében húzódó, mintegy 780 hektáros, főként családi pincészetek által művelt borvidéken javában tart a szüret. Jelenleg a tramini, a leányka és a szürkebarát fajtákat szedik, a környék őshonos szőlője, a móri ezerjó később kerül majd sorra. Tervezik, hogy a szemek egy részét a tőkén hagyják megtöppedni, a aszúbort készítenek belőle. 
A szüretet két nagyteljesítményű kombájn segíti, s a munkába mintegy 100-150 kéziszedő kapcsolódik be.
Megkezdődött a borvidék megújítása is. A Móri Bor Kft. 100-120 hektáron telepített, illetve telepít szőlőt, elsősorban ezerjó, valamint zenit és a rendkívül aromás generosa fajtákat. A társaság tervezi, hogy a termés egy részét pezsgőalapanyagként hasznosítja, s pályázati támogatással feldolgozó üzemet is épít.    
Csókakőn pedig egy olasz vállalkozó kezdett ültetvénytelepítésbe hetven hektáron.
Az Egri borvidéken egyetlen fürt szőlő sem marad a tőkéken és várhatóan teljes egészében vevőre talál a termés, olyan nagy a kereslet a szőlő iránt - tájékoztatta az MTI-t az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke.
Ezzel párhuzamosan az elmúlt évihez képest a korai szőlőfajtáknál mintegy 20 százalékkal nőttek a felvásárlási árak, azt követően, hogy tavaly is jelentősen drágult a szőlő - közölte Varsányi Lajos.
Mint elmondta: a nyárra jellemző hosszú meleg időszakok ugyan a mennyiség rovására mentek, ám minőségi szempontból nagyon jó év ígérkezik.
A korai fajtáknál tapasztalható 85 mázsás hektáronkénti termésátlag 20-30 százalékkal marad el a korábbi évek átlagától, viszont a minőség rendkívül jó. Már a korai illatos fajták esetében is 18-20-as mustfokot mérnek, ami lényegesen magasabb, mint a megelőző években - értékelte a szüreti kilátásokat Varsányi Lajos. (MTI)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.