Jön az újabb közösségi edénymegosztó rendszer

Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, "közösségi edénymegosztó rendszer" kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A cég közleménye szerint a projekttel az egyszer használatos műanyag ételtároló és szállító edények visszaszorítását, kiváltását célozzák meg, összhangban a körforgásos gazdasági modell követelményeivel. A kísérleti fejlesztéssel elkészülő prototípusok, rendszertervek, valamint műszaki, informatikai és logisztikai működési-modellezési specifikációk megalkotása mellett ezzel a cég új szemléletet vezetne be az ételszállításban. 

A 15 éves Pannon Mechanika Kft. mérnöki szolgáltató társaság, amely egyedi fejlesztésű gépek, gépsorok, automaták tervezésével és gyártásával foglalkozik. A tulajdonos, Kápolnás Szabolcs és üzleti partnere, Jánosi István 2020 novemberben találta ki a "közösségi edénymegosztó koncepciót", amely a már évtizedek óta használt betétdíjas üvegvisszaváltási rendszerből kiindulva az edény többszöri, körforgásos, megosztott használatát helyezi előtérbe, hasonlatosan más közösségi megosztó szolgáltatásokhoz - mondta az MTI megkeresésére Jánosi István projektvezető. Hasonló kezdeményezésről a Turizmus Online hasábjain már ITT írtunk.

Az MTI híre alapján a visszaváltható edény különlegessége, hogy egyedi azonosítóval látják el (chip, vonalkód, QR-kód), így a felhasználás útját nyomon lehet követni egy központi és egy fizetésre is alkalmas applikáción keresztül. Az ételtárolókat a tervek szerint speciális visszaváltó automatákban gyűjtik vissza, majd okos mosodákban ellenőrzik, mossák és később újból felhasználják, a termékek kivonásakor pedig az anyagot újrahasznosítják a hulladékképződés megelőzése érdekében. Fém és műanyag edényekekel kísérleteznek, a sorozatgyártást külső céggel végeztetik majd. Olyan betétdíjas rendszert vezetnének be, amely arra ösztönözné a felhasználókat, hogy a fogyasztás után minél gyorsabban váltsák vissza az edényt - tette hozzá.

Jánosi István kiemelte: keresik azokat az ételkiszállító cégeket, amelyek a tesztelésében partnerként vennének részt, illetve azokat a településeket, ahol a helyi vendéglátóegységek és fogyasztók bevonásával a rendszer működését lehetne kipróbálni. Céljuk, hogy a projekt 2025 márciusi lezárulta előtt sikeresen vezessék be a közösségi edénymegosztó rendszer prototípusát. Tájékoztatása szerint Magyarországon kívül, az Európai Unió más országaiban is tesztelni szeretnék a koncepciót. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Pannon Mechanika Kft. árbevétele 2021-ben 368,3 millió forintra emelkedett az előző évi 207,4 millió forintról, az adózott eredmény 5,3 millió forintról 47,5 millió forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.