Jön az újabb közösségi edénymegosztó rendszer

Ételkiszállításhoz használható, visszaváltható, "közösségi edénymegosztó rendszer" kifejlesztéséhez nyert 136,06 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a nagykanizsai Pannon Mechanika Kft. - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A cég közleménye szerint a projekttel az egyszer használatos műanyag ételtároló és szállító edények visszaszorítását, kiváltását célozzák meg, összhangban a körforgásos gazdasági modell követelményeivel. A kísérleti fejlesztéssel elkészülő prototípusok, rendszertervek, valamint műszaki, informatikai és logisztikai működési-modellezési specifikációk megalkotása mellett ezzel a cég új szemléletet vezetne be az ételszállításban. 

A 15 éves Pannon Mechanika Kft. mérnöki szolgáltató társaság, amely egyedi fejlesztésű gépek, gépsorok, automaták tervezésével és gyártásával foglalkozik. A tulajdonos, Kápolnás Szabolcs és üzleti partnere, Jánosi István 2020 novemberben találta ki a "közösségi edénymegosztó koncepciót", amely a már évtizedek óta használt betétdíjas üvegvisszaváltási rendszerből kiindulva az edény többszöri, körforgásos, megosztott használatát helyezi előtérbe, hasonlatosan más közösségi megosztó szolgáltatásokhoz - mondta az MTI megkeresésére Jánosi István projektvezető. Hasonló kezdeményezésről a Turizmus Online hasábjain már ITT írtunk.

Az MTI híre alapján a visszaváltható edény különlegessége, hogy egyedi azonosítóval látják el (chip, vonalkód, QR-kód), így a felhasználás útját nyomon lehet követni egy központi és egy fizetésre is alkalmas applikáción keresztül. Az ételtárolókat a tervek szerint speciális visszaváltó automatákban gyűjtik vissza, majd okos mosodákban ellenőrzik, mossák és később újból felhasználják, a termékek kivonásakor pedig az anyagot újrahasznosítják a hulladékképződés megelőzése érdekében. Fém és műanyag edényekekel kísérleteznek, a sorozatgyártást külső céggel végeztetik majd. Olyan betétdíjas rendszert vezetnének be, amely arra ösztönözné a felhasználókat, hogy a fogyasztás után minél gyorsabban váltsák vissza az edényt - tette hozzá.

Jánosi István kiemelte: keresik azokat az ételkiszállító cégeket, amelyek a tesztelésében partnerként vennének részt, illetve azokat a településeket, ahol a helyi vendéglátóegységek és fogyasztók bevonásával a rendszer működését lehetne kipróbálni. Céljuk, hogy a projekt 2025 márciusi lezárulta előtt sikeresen vezessék be a közösségi edénymegosztó rendszer prototípusát. Tájékoztatása szerint Magyarországon kívül, az Európai Unió más országaiban is tesztelni szeretnék a koncepciót. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a Pannon Mechanika Kft. árbevétele 2021-ben 368,3 millió forintra emelkedett az előző évi 207,4 millió forintról, az adózott eredmény 5,3 millió forintról 47,5 millió forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

Forrás: MTI


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.