Kampány indul a húsmentes nap népszerűsítéséért

A Magyar Természetvédők Szövetsége Életigenlő - Bólints rá!  kampányában - heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket.

A Magyar Természetvédők Szövetsége új kampányt indított: Életigenlő - Bólints rá!  kezdeményezésében heti egy húsmentes nap bevezetésére ösztönzi az embereket. Éger Ákos, a szövetség ügyvezető elnöke így nyilatkozott: “Jót tenni, változtatni számtalan módon lehet. Talán a karácsonyhoz és az újévi fogadalmakhoz is jól illeszkedik egyik programunk üzenete, azt szorgalmazzuk, hogy kevesebb, de jobb minőségű húst fogyasszunk. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen vállalják, hogy legalább heti egy alkalommal nem esznek húst.”

A hazai húsmentes hétfő mozgalom első napja 2012. október 1., hétfő volt- a vegetáriánus világnap 35. évfordulója. A következő évben a Föld Napja Alapítvány elindította a hazai húsmentes hétfő kampányt. Honlapjukon ezt írják: "egy ember, egy év, heti egy nap húsmentesen - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt a fa fajtájától, méretétől, élőhelyétől függően! (Egy négyzetméter levélfelület átlag 150 gramm szén-dioxidot dolgoz fel.) Ha csak 10 éven át heti egy napunk húsmentes, már 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetet."

A Felelős Gasztrohős Alapítvány is a húsfogyasztás csökkentésére ösztönöz, miközben felhívja a figyelmet arra, hogy a húsmentes étkezések nem feltétlenül járnak lemondással: "a kevesebb tejtermék és kevesebb hús fogyasztása jelentheti azt, és számunkra jelenti is, hogy új ízekkel ismerkedünk meg, felfedezünk teljesen új élelmiszereket és kalandozunk más népek gasztronómiájában, ahol a vegetáriánus étkezés mindennapos".

Idén a karácsonyi ünnepek és az újévi fogadalom közeledtével a Magyar Természetvédők Szövetsége hívja fel a figyelmet arra, hogy hetente egy napon ne együnk húst. Életigenlő - Bólints rá! kezdeményezéshez eddig több mint 13 ezer ember csatlakozott, közte számos ismert ember is. Ők rövid videókban mondják el mit tesznek, hogy nagyobb harmóniában éljünk a természettel.

A húsfogyasztás csökkentésének üzenetével Havas Dóra- ismert gasztroblogger is azonosulni tudott: “Az én vállalásom az, hogy amennyire tudom, kiiktatom a húsevést az életünkből. Két olyan nap van a héten, amikor semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztunk és ebből is olyan dolgokat, amelyek itt helyben megteremnek és nem kell őket átutaztatni a fél világon azért, hogy mi jól lakjunk tőlük.” 

{youtube|id=GIE-XCGRNOQ}

"Jónak lenni, változtatni számtalan módon lehet. A húsfogyasztás csökkentése ennek talán nem a legegyszerűbb módja. Ne feledjük az igazi jóság egy kicsit mindig lemondással jár, de ez adja valódi szépségét"-írja közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége.

{youtube|id=CfpNcrOTBiM}

 

Forrás: Felelős Gasztrohős


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.