Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Január 26-án a rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak Magyarország Beregszászi Főkonzulátusán.

Szalipszki Endre főkonzul beszédében elmondta, hogy a néphagyományok szerint a torkos csütörtök a farsangi időszak egyik különleges napja volt, ezen a napon tartották a húsvéti nagyböjt előtti utolsó lakmározást. Ezt a népszokást Magyarországon 2006-ban elevenítették fel. 2013-tól a Beregvidéken is újjáéledt ez a hagyomány és évről évre egyre több vendéglátóhely vesz részt az akcióban.

2015-re olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy kiterjesztették Kárpátalja szinte egész magyarlakta területére – az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi járásokra.

Dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai tanács elnöke elmondta, hogy nem egy futó pályázat keretében kerül sor ennek a programsorozatnak a megrendezésére, hanem ez egy civil kezdeményezés, amit a KMTT karolt fel. Kihangsúlyozta, hogy a szervezők önkéntesen dolgoznak azon, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. Közölte azt is, hogy városonként és járásonként pontosan melyik éttermet kereshetik fel az érdeklődők a Magyar Konyha Hete ideje alatt.

Az éttermek listája és a menüajánlatok a Kárpátaljai Turisztikai Információs Portál honlapján (http://karpataljaturizmus.info/) olvashatók.

Dr. Tarpai József a rendezvényen bemutatta a KMTT által kiadott kárpátaljai magyar vonatkozású rendezvények 2015-ös naptárát is, melynek összeállítása – elmondása szerint – nem volt egyszerű a rendezvények sokszínűsége, a szervezők száma és az egyeztetési nehézségek miatt.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos ennek a naptárnak a megjelentetése, mely véleménye szerint nemcsak a belföldi, hanem a külföldi – elsősorban magyarországi – turisták között népszerűsíti majd a benne foglalt rendezvényeket. Kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy ne fejlődjön tovább az az utóbbi időszakban erősödni látszó tendencia, mely a magyarországi turisták elmaradásához vezetett Kárpátalján.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke elmondta, hogy az éttermek vendégei egy nyereményakción is résztvehetnek. Ugyanis, ha február 15-ig eljuttatják az éttermekben a Magyar Konyha Hete ideje alatt fogyasztást igazoló számláikat a beregszászi (Beregszász, Zrínyi Ilona u. 25/2.) és az ungvári (Ungvár, Duhnovics u. 16/1.) tourinfó irodákba, azok egy sorsoláson vehetnek részt, melynek a sokféle nyeremény, mint például a Tourinfó által öszeállított kiadványcsomag, vagy a Bíró Tibor és a Helikon hotelkomplexum által felajánlott 20 db sószobai belépőjegy – mellett a fődíja – Csizmár Sarolta felajánlásának köszönhetően – egy négyszemélyes hétvégi pihenés a Volóci járásban található vendégházban.

Az eseményen részt vevő Kovaly Olekszandr, a kárpátaljai megyei tourinform vezetője ecsetelte a kezdeményezés fontosságát a kárpátaljai turizmus fellendítése szempontjából. Sajnálatát fejezte ki arra nézve, hogy a turizmus Ukrajnában mind megyei, mind országos szinten csak „szóban” prioritás a vezető szerveknél, de valójában nem tesznek semmit a fejlesztése érdekében.

Ezért is nagyon fontosak a civil kezdeményezések. Szavai szerint maga a KMTT, mint TDM szervezet, egyedüli nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában is. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy a szervezet mintául szolgál majd az országos turizmusirányítás jövőbeni megszervezéséhez, ugyanis sajnálatos módon a megyei turisztikai hivatalokat és az országos hivatalt is megszüntették Ukrajnában.

A sajtótájékoztató végén a Helikon és Vadász csárda éttermek jóvoltából a résztvevők ízelítőt kaphattak azokból az ételekből, amelyeket a Magyar Konyha Hete folyamán az éttermek kínálnak majd, Jakab Sándor borász pedig borkülönlegességeivel nyűgözte le őket. Forrás: www.karpataljaturizmus.info

Forrás:

Forrás: www.karpatinfo.net


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.