Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Január 26-án a rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak Magyarország Beregszászi Főkonzulátusán.

Szalipszki Endre főkonzul beszédében elmondta, hogy a néphagyományok szerint a torkos csütörtök a farsangi időszak egyik különleges napja volt, ezen a napon tartották a húsvéti nagyböjt előtti utolsó lakmározást. Ezt a népszokást Magyarországon 2006-ban elevenítették fel. 2013-tól a Beregvidéken is újjáéledt ez a hagyomány és évről évre egyre több vendéglátóhely vesz részt az akcióban.

2015-re olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy kiterjesztették Kárpátalja szinte egész magyarlakta területére – az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi járásokra.

Dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai tanács elnöke elmondta, hogy nem egy futó pályázat keretében kerül sor ennek a programsorozatnak a megrendezésére, hanem ez egy civil kezdeményezés, amit a KMTT karolt fel. Kihangsúlyozta, hogy a szervezők önkéntesen dolgoznak azon, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. Közölte azt is, hogy városonként és járásonként pontosan melyik éttermet kereshetik fel az érdeklődők a Magyar Konyha Hete ideje alatt.

Az éttermek listája és a menüajánlatok a Kárpátaljai Turisztikai Információs Portál honlapján (http://karpataljaturizmus.info/) olvashatók.

Dr. Tarpai József a rendezvényen bemutatta a KMTT által kiadott kárpátaljai magyar vonatkozású rendezvények 2015-ös naptárát is, melynek összeállítása – elmondása szerint – nem volt egyszerű a rendezvények sokszínűsége, a szervezők száma és az egyeztetési nehézségek miatt.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos ennek a naptárnak a megjelentetése, mely véleménye szerint nemcsak a belföldi, hanem a külföldi – elsősorban magyarországi – turisták között népszerűsíti majd a benne foglalt rendezvényeket. Kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy ne fejlődjön tovább az az utóbbi időszakban erősödni látszó tendencia, mely a magyarországi turisták elmaradásához vezetett Kárpátalján.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke elmondta, hogy az éttermek vendégei egy nyereményakción is résztvehetnek. Ugyanis, ha február 15-ig eljuttatják az éttermekben a Magyar Konyha Hete ideje alatt fogyasztást igazoló számláikat a beregszászi (Beregszász, Zrínyi Ilona u. 25/2.) és az ungvári (Ungvár, Duhnovics u. 16/1.) tourinfó irodákba, azok egy sorsoláson vehetnek részt, melynek a sokféle nyeremény, mint például a Tourinfó által öszeállított kiadványcsomag, vagy a Bíró Tibor és a Helikon hotelkomplexum által felajánlott 20 db sószobai belépőjegy – mellett a fődíja – Csizmár Sarolta felajánlásának köszönhetően – egy négyszemélyes hétvégi pihenés a Volóci járásban található vendégházban.

Az eseményen részt vevő Kovaly Olekszandr, a kárpátaljai megyei tourinform vezetője ecsetelte a kezdeményezés fontosságát a kárpátaljai turizmus fellendítése szempontjából. Sajnálatát fejezte ki arra nézve, hogy a turizmus Ukrajnában mind megyei, mind országos szinten csak „szóban” prioritás a vezető szerveknél, de valójában nem tesznek semmit a fejlesztése érdekében.

Ezért is nagyon fontosak a civil kezdeményezések. Szavai szerint maga a KMTT, mint TDM szervezet, egyedüli nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában is. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy a szervezet mintául szolgál majd az országos turizmusirányítás jövőbeni megszervezéséhez, ugyanis sajnálatos módon a megyei turisztikai hivatalokat és az országos hivatalt is megszüntették Ukrajnában.

A sajtótájékoztató végén a Helikon és Vadász csárda éttermek jóvoltából a résztvevők ízelítőt kaphattak azokból az ételekből, amelyeket a Magyar Konyha Hete folyamán az éttermek kínálnak majd, Jakab Sándor borász pedig borkülönlegességeivel nyűgözte le őket. Forrás: www.karpataljaturizmus.info

Forrás:

Forrás: www.karpatinfo.net


A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.