Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Január 26-án a rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak Magyarország Beregszászi Főkonzulátusán.

Szalipszki Endre főkonzul beszédében elmondta, hogy a néphagyományok szerint a torkos csütörtök a farsangi időszak egyik különleges napja volt, ezen a napon tartották a húsvéti nagyböjt előtti utolsó lakmározást. Ezt a népszokást Magyarországon 2006-ban elevenítették fel. 2013-tól a Beregvidéken is újjáéledt ez a hagyomány és évről évre egyre több vendéglátóhely vesz részt az akcióban.

2015-re olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy kiterjesztették Kárpátalja szinte egész magyarlakta területére – az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi járásokra.

Dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai tanács elnöke elmondta, hogy nem egy futó pályázat keretében kerül sor ennek a programsorozatnak a megrendezésére, hanem ez egy civil kezdeményezés, amit a KMTT karolt fel. Kihangsúlyozta, hogy a szervezők önkéntesen dolgoznak azon, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. Közölte azt is, hogy városonként és járásonként pontosan melyik éttermet kereshetik fel az érdeklődők a Magyar Konyha Hete ideje alatt.

Az éttermek listája és a menüajánlatok a Kárpátaljai Turisztikai Információs Portál honlapján (http://karpataljaturizmus.info/) olvashatók.

Dr. Tarpai József a rendezvényen bemutatta a KMTT által kiadott kárpátaljai magyar vonatkozású rendezvények 2015-ös naptárát is, melynek összeállítása – elmondása szerint – nem volt egyszerű a rendezvények sokszínűsége, a szervezők száma és az egyeztetési nehézségek miatt.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos ennek a naptárnak a megjelentetése, mely véleménye szerint nemcsak a belföldi, hanem a külföldi – elsősorban magyarországi – turisták között népszerűsíti majd a benne foglalt rendezvényeket. Kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy ne fejlődjön tovább az az utóbbi időszakban erősödni látszó tendencia, mely a magyarországi turisták elmaradásához vezetett Kárpátalján.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke elmondta, hogy az éttermek vendégei egy nyereményakción is résztvehetnek. Ugyanis, ha február 15-ig eljuttatják az éttermekben a Magyar Konyha Hete ideje alatt fogyasztást igazoló számláikat a beregszászi (Beregszász, Zrínyi Ilona u. 25/2.) és az ungvári (Ungvár, Duhnovics u. 16/1.) tourinfó irodákba, azok egy sorsoláson vehetnek részt, melynek a sokféle nyeremény, mint például a Tourinfó által öszeállított kiadványcsomag, vagy a Bíró Tibor és a Helikon hotelkomplexum által felajánlott 20 db sószobai belépőjegy – mellett a fődíja – Csizmár Sarolta felajánlásának köszönhetően – egy négyszemélyes hétvégi pihenés a Volóci járásban található vendégházban.

Az eseményen részt vevő Kovaly Olekszandr, a kárpátaljai megyei tourinform vezetője ecsetelte a kezdeményezés fontosságát a kárpátaljai turizmus fellendítése szempontjából. Sajnálatát fejezte ki arra nézve, hogy a turizmus Ukrajnában mind megyei, mind országos szinten csak „szóban” prioritás a vezető szerveknél, de valójában nem tesznek semmit a fejlesztése érdekében.

Ezért is nagyon fontosak a civil kezdeményezések. Szavai szerint maga a KMTT, mint TDM szervezet, egyedüli nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában is. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy a szervezet mintául szolgál majd az országos turizmusirányítás jövőbeni megszervezéséhez, ugyanis sajnálatos módon a megyei turisztikai hivatalokat és az országos hivatalt is megszüntették Ukrajnában.

A sajtótájékoztató végén a Helikon és Vadász csárda éttermek jóvoltából a résztvevők ízelítőt kaphattak azokból az ételekből, amelyeket a Magyar Konyha Hete folyamán az éttermek kínálnak majd, Jakab Sándor borász pedig borkülönlegességeivel nyűgözte le őket. Forrás: www.karpataljaturizmus.info

Forrás:

Forrás: www.karpatinfo.net


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.