Kárpátalján is lesz Torkos csütörtök

Február másodikán veszi kezdetét a „III. Magyar Konyha Hete Kárpátalján” elnevezésű rendezvénysorozat, melynek szervezője a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT). A február 8-áig tartó kezdeményezés keretén belül lehetőség nyílik a magyar konyha legjobb ételeinek megkóstolására 25, illetve 50 %-os kedvezménnyel.

Január 26-án a rendezvényről sajtótájékoztatót tartottak Magyarország Beregszászi Főkonzulátusán.

Szalipszki Endre főkonzul beszédében elmondta, hogy a néphagyományok szerint a torkos csütörtök a farsangi időszak egyik különleges napja volt, ezen a napon tartották a húsvéti nagyböjt előtti utolsó lakmározást. Ezt a népszokást Magyarországon 2006-ban elevenítették fel. 2013-tól a Beregvidéken is újjáéledt ez a hagyomány és évről évre egyre több vendéglátóhely vesz részt az akcióban.

2015-re olyannyira kinőtte magát a rendezvény, hogy kiterjesztették Kárpátalja szinte egész magyarlakta területére – az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi járásokra.

Dr. Tarpai József, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai tanács elnöke elmondta, hogy nem egy futó pályázat keretében kerül sor ennek a programsorozatnak a megrendezésére, hanem ez egy civil kezdeményezés, amit a KMTT karolt fel. Kihangsúlyozta, hogy a szervezők önkéntesen dolgoznak azon, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény. Közölte azt is, hogy városonként és járásonként pontosan melyik éttermet kereshetik fel az érdeklődők a Magyar Konyha Hete ideje alatt.

Az éttermek listája és a menüajánlatok a Kárpátaljai Turisztikai Információs Portál honlapján (http://karpataljaturizmus.info/) olvashatók.

Dr. Tarpai József a rendezvényen bemutatta a KMTT által kiadott kárpátaljai magyar vonatkozású rendezvények 2015-ös naptárát is, melynek összeállítása – elmondása szerint – nem volt egyszerű a rendezvények sokszínűsége, a szervezők száma és az egyeztetési nehézségek miatt.

Kiemelte azt is, hogy milyen fontos ennek a naptárnak a megjelentetése, mely véleménye szerint nemcsak a belföldi, hanem a külföldi – elsősorban magyarországi – turisták között népszerűsíti majd a benne foglalt rendezvényeket. Kiemelten fontosnak tartja ugyanis, hogy ne fejlődjön tovább az az utóbbi időszakban erősödni látszó tendencia, mely a magyarországi turisták elmaradásához vezetett Kárpátalján.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke elmondta, hogy az éttermek vendégei egy nyereményakción is résztvehetnek. Ugyanis, ha február 15-ig eljuttatják az éttermekben a Magyar Konyha Hete ideje alatt fogyasztást igazoló számláikat a beregszászi (Beregszász, Zrínyi Ilona u. 25/2.) és az ungvári (Ungvár, Duhnovics u. 16/1.) tourinfó irodákba, azok egy sorsoláson vehetnek részt, melynek a sokféle nyeremény, mint például a Tourinfó által öszeállított kiadványcsomag, vagy a Bíró Tibor és a Helikon hotelkomplexum által felajánlott 20 db sószobai belépőjegy – mellett a fődíja – Csizmár Sarolta felajánlásának köszönhetően – egy négyszemélyes hétvégi pihenés a Volóci járásban található vendégházban.

Az eseményen részt vevő Kovaly Olekszandr, a kárpátaljai megyei tourinform vezetője ecsetelte a kezdeményezés fontosságát a kárpátaljai turizmus fellendítése szempontjából. Sajnálatát fejezte ki arra nézve, hogy a turizmus Ukrajnában mind megyei, mind országos szinten csak „szóban” prioritás a vezető szerveknél, de valójában nem tesznek semmit a fejlesztése érdekében.

Ezért is nagyon fontosak a civil kezdeményezések. Szavai szerint maga a KMTT, mint TDM szervezet, egyedüli nemcsak Kárpátalján, hanem egész Ukrajnában is. Reményét fejezte ki arra nézve, hogy a szervezet mintául szolgál majd az országos turizmusirányítás jövőbeni megszervezéséhez, ugyanis sajnálatos módon a megyei turisztikai hivatalokat és az országos hivatalt is megszüntették Ukrajnában.

A sajtótájékoztató végén a Helikon és Vadász csárda éttermek jóvoltából a résztvevők ízelítőt kaphattak azokból az ételekből, amelyeket a Magyar Konyha Hete folyamán az éttermek kínálnak majd, Jakab Sándor borász pedig borkülönlegességeivel nyűgözte le őket. Forrás: www.karpataljaturizmus.info

Forrás:

Forrás: www.karpatinfo.net


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.