Kényszerleszállás

Úgy tűnik, végleg befejezte pályafutását a muzeális IL-18-as, amely kisebb megszakítással harminc éve várja kávézóként, szórakozóhelyként a vendégeket a régi 1-es út mellett.

Anno 1981-ben egy tévériportból értesült a vállalkozó, hogy a MALÉV leselejtezte a derék szovjet csodát, melyre a roncstelep vár. Az illetékes hozzátette: ha valaki megadja érte a hulladék fém árát, viheti a repülőt. Nyolcvanheten jelentkeztek, nyolcvanhatan visszaléptek, amikor szembesültek a derék égi szekér valós méreteivel.
Az IL-18-as végül saját szárnyain tette meg utolsó légi útját Pápáig, onnan tréleren az abdai Elvis Parkig. A feladat nem volt egyszerű, mert a szárnyaitól megfosztott monstrum helyenként csak néhány centi híján fért el az út menti épületek között, híd, vagy felüljáró szóba se jöhetett, így bonyolult volt az útvonal megtervezése is.


De a repülőgép-kávézó végül a helyére került, és a 60 férőhelyes, különleges vendéglátóhely komoly látványossággá, üzleti sikerré vált a Bécsbe vezető főútvonal mellett. Aztán az M 1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszának átadása elvonta a forgalmat a régi útról, így a vendéglátóhelytől is. A tulajdonos nem kapott engedélyt, hogy áthelyezze az új út mellé, ezért előbb 3 hónapra csökkent az éves szezon, majd bezárt a legendás eszpresszo.
2007-ben aztán egy új vállalkozó Sky Club néven karibi hangulatú mulatóként nyitotta újra, de nem sikerült gazdaságossá tenni a működést.
Szombaton a Kisalföld egyik olvasója jelezte a szerkesztőségnek, hogy a repülőgépet daruval emelik ki eddigi helyéről. Az iho.hu szerint további sorsáról tavaszig kell dönteni. A legvalószínűbb, hogy az M1-es Arabona-pihenőjébe kerül, de ehhez önkéntesek munkájára és szakértők műszaki segítségére, valamint pénzadományokra is szükség lenne. (kép: legifotok.hu)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.