Keresik az EU legjobb ökovállalkozásait, ökoéttermeit

Az ökológiai termelésre való átállás, az ökológiai élelmiszerláncok fejlesztése és széles körű elterjesztése kiemelt célkitűzése az Európai Uniónak, mely az egyes zöld stratégiáiban is – Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás Stratégiák – külön nevesítve (és számszerűsítve: uniós szinten 25% ökoterület 2030-ig) megjelenik. Ennek érdekében 2021. márciusában egy uniós szintű cselekvési terv került elfogadásra, mely alapján minden tagország kidolgozta a saját nemzeti ÖKO cselekvési tervét – a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027) innen tölthető le.

Annak érdekében, hogy a nagyközönség és a fogyasztói társadalom számára is minél inkább láthatóvá váljanak mindazok a környezeti, gazdasági és társadalmi előnyök, amelyek az ökológiai gazdálkodásban és az ökológiai élelmiszerláncokban rejlenek, az uniós cselekvési terv egy dedikált díjat hirdet meg az ökoszektor számára az ágazat legkiemelkedőbb szereplőit jutalmazandóan. 2022 lesz az első év, amelyben ezt a díjat odaítélik az alábbi kategóriák szereplőinek: 

  • Legjobb női és legjobb férfi ökológiai gazdálkodó
  • Legjobb ökológiai gazdálkodási régió
  • Legjobb ökológiai település
  • Legjobb ökokerület
  • Legjobb ökovállalkozás (kis- és közepes vállalkozás)
  • Legjobb ökokiskereskedő
  • Legjobb ökoétterem

Habár a díjazás nem pénzbeni, ugyanakkor egy rangos elismerés az Európai Unió különböző szervezetei, továbbá a velük együttműködő Copa-Cogeca és IFOAM részéről. Nevezni március 25. és június 8. között lehet, online formában, a díjátadásra pedig szeptember 23.-án kerül majd sor Brüsszelben az EU Ökogazdálkodási Napon.

Bővebb információ a díjról és a különböző kategóriákról itt érhető el, de a NAK szakértői is mindenben segítségükre lesznek a jövőbeni pályázóknak.

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.