Keresik az EU legjobb ökovállalkozásait, ökoéttermeit

Az ökológiai termelésre való átállás, az ökológiai élelmiszerláncok fejlesztése és széles körű elterjesztése kiemelt célkitűzése az Európai Uniónak, mely az egyes zöld stratégiáiban is – Termőföldtől az Asztalig és Biodiverzitás Stratégiák – külön nevesítve (és számszerűsítve: uniós szinten 25% ökoterület 2030-ig) megjelenik. Ennek érdekében 2021. márciusában egy uniós szintű cselekvési terv került elfogadásra, mely alapján minden tagország kidolgozta a saját nemzeti ÖKO cselekvési tervét – a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027) innen tölthető le.

Annak érdekében, hogy a nagyközönség és a fogyasztói társadalom számára is minél inkább láthatóvá váljanak mindazok a környezeti, gazdasági és társadalmi előnyök, amelyek az ökológiai gazdálkodásban és az ökológiai élelmiszerláncokban rejlenek, az uniós cselekvési terv egy dedikált díjat hirdet meg az ökoszektor számára az ágazat legkiemelkedőbb szereplőit jutalmazandóan. 2022 lesz az első év, amelyben ezt a díjat odaítélik az alábbi kategóriák szereplőinek: 

  • Legjobb női és legjobb férfi ökológiai gazdálkodó
  • Legjobb ökológiai gazdálkodási régió
  • Legjobb ökológiai település
  • Legjobb ökokerület
  • Legjobb ökovállalkozás (kis- és közepes vállalkozás)
  • Legjobb ökokiskereskedő
  • Legjobb ökoétterem

Habár a díjazás nem pénzbeni, ugyanakkor egy rangos elismerés az Európai Unió különböző szervezetei, továbbá a velük együttműködő Copa-Cogeca és IFOAM részéről. Nevezni március 25. és június 8. között lehet, online formában, a díjátadásra pedig szeptember 23.-án kerül majd sor Brüsszelben az EU Ökogazdálkodási Napon.

Bővebb információ a díjról és a különböző kategóriákról itt érhető el, de a NAK szakértői is mindenben segítségükre lesznek a jövőbeni pályázóknak.

Forrás: Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.