Keresik az Év Királyi Borászát

Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.

A július 17-én, Budafokon megrendezendő borversenyre idén is a legjobb hazai borok érkezését várják július 8-ig. A pincészetek a tavalyihoz hasonló módon hat kategóriában nevezhetnek, a versenykiírásban megnevezett, többszörös olimpiai és világbajnok királyi szakács, Varga Károly királyi ételeihez illő boraikkal. A hét tagú, borászokból, sommelier-ekből és szakácsokból álló zsűri a gasztronómiai összhangot díjazza majd, azaz hogy mennyire harmonizálnak a borok a reneszánsz ízvilágot megelevenítő ételkülönlegességekkel. A királyi borász cím győztesét a hagyományhoz hűen arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amelyet augusztus 2-án adnak át Nagyszakácsiban, a XVI. Királyi Szakácsok versenyén.

A 2008-as reneszánsz királyi étkek listája a következő:

1. Főtt füstölt malacságok Mátyás király asztaláról, reszelt ecetes tormával, gomolyával bélelt ugorkával (felhasznált fűszerek, ízesítők: só, bors, fokhagyma, zöldhagyma, torma, ecet)

2. Kemencében pirongatott tőkés réce mell mézes-seres szirupban sütve, fenyőmandulás puffanccsal, vörösboros erdei gyümölcsmártalékkal (felhasznált fűszerek ízesítők: kakukkfű, borsikafű, méz, só, bors)

3. Csomboros káposztás bárány rozscipóban kínálva (felhasznált fűszerek, ízesítők: csombor, fehérbor, babérlevél, só, bors)

4. Lángnyelvekkel csapdosott süllőfélhold citrommal elnémítva, kaporral illatosított kövönsült zöldségágyon (felhasznált fűszerek, ízesítők: kapor, só, bors, citrom)

5. Borókás szarvasczímer erdei gombakincsekkel, hecsedlis mártalékban, csicsókapürével, vadmálnás sültalmás vöröskáposztával) (felhasznált fűszerek ízesítők: borókabogyó, kakukkfű, só, bors, méz, vörösbor)

6. Mennyegzői fügetorta Mátyás király kedvére, fonnyasztott akácmézes gyümölcsökkel ékesítve, sült tikmonnyal koronázva (felhasznált fűszerek ízesítők: fahéj, akácméz, zöldmenta)


Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.