Keresik az Év Királyi Borászát

Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.

A július 17-én, Budafokon megrendezendő borversenyre idén is a legjobb hazai borok érkezését várják július 8-ig. A pincészetek a tavalyihoz hasonló módon hat kategóriában nevezhetnek, a versenykiírásban megnevezett, többszörös olimpiai és világbajnok királyi szakács, Varga Károly királyi ételeihez illő boraikkal. A hét tagú, borászokból, sommelier-ekből és szakácsokból álló zsűri a gasztronómiai összhangot díjazza majd, azaz hogy mennyire harmonizálnak a borok a reneszánsz ízvilágot megelevenítő ételkülönlegességekkel. A királyi borász cím győztesét a hagyományhoz hűen arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amelyet augusztus 2-án adnak át Nagyszakácsiban, a XVI. Királyi Szakácsok versenyén.

A 2008-as reneszánsz királyi étkek listája a következő:

1. Főtt füstölt malacságok Mátyás király asztaláról, reszelt ecetes tormával, gomolyával bélelt ugorkával (felhasznált fűszerek, ízesítők: só, bors, fokhagyma, zöldhagyma, torma, ecet)

2. Kemencében pirongatott tőkés réce mell mézes-seres szirupban sütve, fenyőmandulás puffanccsal, vörösboros erdei gyümölcsmártalékkal (felhasznált fűszerek ízesítők: kakukkfű, borsikafű, méz, só, bors)

3. Csomboros káposztás bárány rozscipóban kínálva (felhasznált fűszerek, ízesítők: csombor, fehérbor, babérlevél, só, bors)

4. Lángnyelvekkel csapdosott süllőfélhold citrommal elnémítva, kaporral illatosított kövönsült zöldségágyon (felhasznált fűszerek, ízesítők: kapor, só, bors, citrom)

5. Borókás szarvasczímer erdei gombakincsekkel, hecsedlis mártalékban, csicsókapürével, vadmálnás sültalmás vöröskáposztával) (felhasznált fűszerek ízesítők: borókabogyó, kakukkfű, só, bors, méz, vörösbor)

6. Mennyegzői fügetorta Mátyás király kedvére, fonnyasztott akácmézes gyümölcsökkel ékesítve, sült tikmonnyal koronázva (felhasznált fűszerek ízesítők: fahéj, akácméz, zöldmenta)


Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.