Keresik az Év Királyi Borászát

Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.

A július 17-én, Budafokon megrendezendő borversenyre idén is a legjobb hazai borok érkezését várják július 8-ig. A pincészetek a tavalyihoz hasonló módon hat kategóriában nevezhetnek, a versenykiírásban megnevezett, többszörös olimpiai és világbajnok királyi szakács, Varga Károly királyi ételeihez illő boraikkal. A hét tagú, borászokból, sommelier-ekből és szakácsokból álló zsűri a gasztronómiai összhangot díjazza majd, azaz hogy mennyire harmonizálnak a borok a reneszánsz ízvilágot megelevenítő ételkülönlegességekkel. A királyi borász cím győztesét a hagyományhoz hűen arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amelyet augusztus 2-án adnak át Nagyszakácsiban, a XVI. Királyi Szakácsok versenyén.

A 2008-as reneszánsz királyi étkek listája a következő:

1. Főtt füstölt malacságok Mátyás király asztaláról, reszelt ecetes tormával, gomolyával bélelt ugorkával (felhasznált fűszerek, ízesítők: só, bors, fokhagyma, zöldhagyma, torma, ecet)

2. Kemencében pirongatott tőkés réce mell mézes-seres szirupban sütve, fenyőmandulás puffanccsal, vörösboros erdei gyümölcsmártalékkal (felhasznált fűszerek ízesítők: kakukkfű, borsikafű, méz, só, bors)

3. Csomboros káposztás bárány rozscipóban kínálva (felhasznált fűszerek, ízesítők: csombor, fehérbor, babérlevél, só, bors)

4. Lángnyelvekkel csapdosott süllőfélhold citrommal elnémítva, kaporral illatosított kövönsült zöldségágyon (felhasznált fűszerek, ízesítők: kapor, só, bors, citrom)

5. Borókás szarvasczímer erdei gombakincsekkel, hecsedlis mártalékban, csicsókapürével, vadmálnás sültalmás vöröskáposztával) (felhasznált fűszerek ízesítők: borókabogyó, kakukkfű, só, bors, méz, vörösbor)

6. Mennyegzői fügetorta Mátyás király kedvére, fonnyasztott akácmézes gyümölcsökkel ékesítve, sült tikmonnyal koronázva (felhasznált fűszerek ízesítők: fahéj, akácméz, zöldmenta)


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.