A július 17-én, Budafokon megrendezendő borversenyre idén is a legjobb hazai borok érkezését várják július 8-ig. A pincészetek a tavalyihoz hasonló módon hat kategóriában nevezhetnek, a versenykiírásban megnevezett, többszörös olimpiai és világbajnok királyi szakács, Varga Károly királyi ételeihez illő boraikkal. A hét tagú, borászokból, sommelier-ekből és szakácsokból álló zsűri a gasztronómiai összhangot díjazza majd, azaz hogy mennyire harmonizálnak a borok a reneszánsz ízvilágot megelevenítő ételkülönlegességekkel. A királyi borász cím győztesét a hagyományhoz hűen arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amelyet augusztus 2-án adnak át Nagyszakácsiban, a XVI. Királyi Szakácsok versenyén.
A 2008-as reneszánsz királyi étkek listája a következő:
1. Főtt füstölt malacságok Mátyás király asztaláról, reszelt ecetes tormával, gomolyával bélelt ugorkával (felhasznált fűszerek, ízesítők: só, bors, fokhagyma, zöldhagyma, torma, ecet)
2. Kemencében pirongatott tőkés réce mell mézes-seres szirupban sütve, fenyőmandulás puffanccsal, vörösboros erdei gyümölcsmártalékkal (felhasznált fűszerek ízesítők: kakukkfű, borsikafű, méz, só, bors)
3. Csomboros káposztás bárány rozscipóban kínálva (felhasznált fűszerek, ízesítők: csombor, fehérbor, babérlevél, só, bors)
4. Lángnyelvekkel csapdosott süllőfélhold citrommal elnémítva, kaporral illatosított kövönsült zöldségágyon (felhasznált fűszerek, ízesítők: kapor, só, bors, citrom)
5. Borókás szarvasczímer erdei gombakincsekkel, hecsedlis mártalékban, csicsókapürével, vadmálnás sültalmás vöröskáposztával) (felhasznált fűszerek ízesítők: borókabogyó, kakukkfű, só, bors, méz, vörösbor)
6. Mennyegzői fügetorta Mátyás király kedvére, fonnyasztott akácmézes gyümölcsökkel ékesítve, sült tikmonnyal koronázva (felhasznált fűszerek ízesítők: fahéj, akácméz, zöldmenta)