Keresik az Év Királyi Borászát

Idén is keresi az év „Királyi Borászát” a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amely immár hatodik alkalommal rendezi meg a „Királyi Borász” versenyt. A tavalyi év Királyi Borásza Bock József, villányi borász lett.

A július 17-én, Budafokon megrendezendő borversenyre idén is a legjobb hazai borok érkezését várják július 8-ig. A pincészetek a tavalyihoz hasonló módon hat kategóriában nevezhetnek, a versenykiírásban megnevezett, többszörös olimpiai és világbajnok királyi szakács, Varga Károly királyi ételeihez illő boraikkal. A hét tagú, borászokból, sommelier-ekből és szakácsokból álló zsűri a gasztronómiai összhangot díjazza majd, azaz hogy mennyire harmonizálnak a borok a reneszánsz ízvilágot megelevenítő ételkülönlegességekkel. A királyi borász cím győztesét a hagyományhoz hűen arany pecsétgyűrűvel és királyi borivó kupával jutalmazza a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, amelyet augusztus 2-án adnak át Nagyszakácsiban, a XVI. Királyi Szakácsok versenyén.

A 2008-as reneszánsz királyi étkek listája a következő:

1. Főtt füstölt malacságok Mátyás király asztaláról, reszelt ecetes tormával, gomolyával bélelt ugorkával (felhasznált fűszerek, ízesítők: só, bors, fokhagyma, zöldhagyma, torma, ecet)

2. Kemencében pirongatott tőkés réce mell mézes-seres szirupban sütve, fenyőmandulás puffanccsal, vörösboros erdei gyümölcsmártalékkal (felhasznált fűszerek ízesítők: kakukkfű, borsikafű, méz, só, bors)

3. Csomboros káposztás bárány rozscipóban kínálva (felhasznált fűszerek, ízesítők: csombor, fehérbor, babérlevél, só, bors)

4. Lángnyelvekkel csapdosott süllőfélhold citrommal elnémítva, kaporral illatosított kövönsült zöldségágyon (felhasznált fűszerek, ízesítők: kapor, só, bors, citrom)

5. Borókás szarvasczímer erdei gombakincsekkel, hecsedlis mártalékban, csicsókapürével, vadmálnás sültalmás vöröskáposztával) (felhasznált fűszerek ízesítők: borókabogyó, kakukkfű, só, bors, méz, vörösbor)

6. Mennyegzői fügetorta Mátyás király kedvére, fonnyasztott akácmézes gyümölcsökkel ékesítve, sült tikmonnyal koronázva (felhasznált fűszerek ízesítők: fahéj, akácméz, zöldmenta)


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.