A miniszter azt ígérte, hogy a törvénytervezetről -, amelynek elkészítésével 20 éves adósságát törleszti a kormányzat a szakma felé - még ebben a hónapban megkezdik az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal.
Matolcsy György kiemelte azt is, hogy bár a versenyképesség miatt szükség lenne a vendéglátóipart és a turizmust érintő áfa-csökkentésre, azt egyelőre ebben a törvényben az államháztartás jelenlegi helyzete miatt nem tudják érvényesíteni. Mint mondta, az ágazatot érintő áfa-csökkentés jogos igény, amit majd a következő években kell teljesíteni.
Beszélt arról is, hogy a jövő évtől kibővül a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) rendszere.
Bejelentette, hogy ősszel kerül az Országgyűlés elé a kibővítést célzó javaslat és a tervek szerint az új rendszer jövő január 1-jétől működik. Mint mondta, a SZÉP-kártyához három elkülönülő számla tartozik majd, és nő a munkáltató által kiadható összeg is.
A részletekről szólva elmondta: a szálláshely szolgáltatásra 225 ezer forintos, meleg étkezésre 150 ezer forintos, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forintos éves keret áll majd rendelkezésre.
Emlékeztetett, hogy az üdülési csekkek jövő évben is felhasználhatók, de a SZÉP-kártyának három-négyszer nagyobb lesz a vásárlóereje elődjéhez képest.
Bejelentette még, hogy a tárca külön koncepciót készít a vendéglátás fejlesztésére.
A turizmus elmúlt egy évéről szólva a szakminiszter azt mondta, hogy a kormányzati lépéssorozatnak köszönhetően 2010 közepére a magyar turizmus "túlélte" a 2002-2010 közötti, a belföldi vásárlóerőt jelentősen mérséklő kormányzati politikát.
Kijelentette, nem kíván külön szólni az új kormányzat által örökölt gazdaságpolitikai helyzetről, csupán egy elemet emel ki, azt, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, a 7 százalék körüli 2010. évi örökölt államháztartási hiányt megszorító csomaggal nem a családokra, vállalatokra, önkormányzatokra terheli, hanem másik utat választ: újraindítja a növekedést, a pénzügyi egyensúlyt nem ortodox eszközökkel állítja helyre. A megszorításokkal zuhant volna a turizmus teljesítménye az elmúlt egy évben, ez azonban nem történt meg, a hiszen a választott politikával meg lehetett állítani fogyasztás zuhanását, amely most stagnál - fogalmazott.Úgy ítélte meg, ez volt a turizmus helyzetét érintő legfontosabb kormányzati döntés.
Matolcsy György a turizmust közvetlenül érintő kormányzati lépések közül kiemelte az Új Széchenyi Tervet és a SZÉP-kártyát.
Képviselői kérdésre válaszolva beszélt az szja-rendszerről is. Szerinte most szeptember elején "elsietett" azt állítani, hogy vannak, akik rosszabbul jártak az új adórendszerrel. Hozzátette: meg kell várni a jövő évi januári-februári adatokat. (MTI)
Kész a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete
Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől
Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme
A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék
A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját
A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől
Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája
A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál
Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának
A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének
A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Interjú
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.