A miniszter azt ígérte, hogy a törvénytervezetről -, amelynek elkészítésével 20 éves adósságát törleszti a kormányzat a szakma felé - még ebben a hónapban megkezdik az egyeztetést a szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal.
Matolcsy György kiemelte azt is, hogy bár a versenyképesség miatt szükség lenne a vendéglátóipart és a turizmust érintő áfa-csökkentésre, azt egyelőre ebben a törvényben az államháztartás jelenlegi helyzete miatt nem tudják érvényesíteni. Mint mondta, az ágazatot érintő áfa-csökkentés jogos igény, amit majd a következő években kell teljesíteni.
Beszélt arról is, hogy a jövő évtől kibővül a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) rendszere.
Bejelentette, hogy ősszel kerül az Országgyűlés elé a kibővítést célzó javaslat és a tervek szerint az új rendszer jövő január 1-jétől működik. Mint mondta, a SZÉP-kártyához három elkülönülő számla tartozik majd, és nő a munkáltató által kiadható összeg is.
A részletekről szólva elmondta: a szálláshely szolgáltatásra 225 ezer forintos, meleg étkezésre 150 ezer forintos, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forintos éves keret áll majd rendelkezésre.
Emlékeztetett, hogy az üdülési csekkek jövő évben is felhasználhatók, de a SZÉP-kártyának három-négyszer nagyobb lesz a vásárlóereje elődjéhez képest.
Bejelentette még, hogy a tárca külön koncepciót készít a vendéglátás fejlesztésére.
A turizmus elmúlt egy évéről szólva a szakminiszter azt mondta, hogy a kormányzati lépéssorozatnak köszönhetően 2010 közepére a magyar turizmus "túlélte" a 2002-2010 közötti, a belföldi vásárlóerőt jelentősen mérséklő kormányzati politikát.
Kijelentette, nem kíván külön szólni az új kormányzat által örökölt gazdaságpolitikai helyzetről, csupán egy elemet emel ki, azt, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, a 7 százalék körüli 2010. évi örökölt államháztartási hiányt megszorító csomaggal nem a családokra, vállalatokra, önkormányzatokra terheli, hanem másik utat választ: újraindítja a növekedést, a pénzügyi egyensúlyt nem ortodox eszközökkel állítja helyre. A megszorításokkal zuhant volna a turizmus teljesítménye az elmúlt egy évben, ez azonban nem történt meg, a hiszen a választott politikával meg lehetett állítani fogyasztás zuhanását, amely most stagnál - fogalmazott.Úgy ítélte meg, ez volt a turizmus helyzetét érintő legfontosabb kormányzati döntés.
Matolcsy György a turizmust közvetlenül érintő kormányzati lépések közül kiemelte az Új Széchenyi Tervet és a SZÉP-kártyát.
Képviselői kérdésre válaszolva beszélt az szja-rendszerről is. Szerinte most szeptember elején "elsietett" azt állítani, hogy vannak, akik rosszabbul jártak az új adórendszerrel. Hozzátette: meg kell várni a jövő évi januári-februári adatokat. (MTI)
Kész a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete
Elkészült a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tervezete, amely ősszel kerülhet a parlament elé - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága előtti meghallgatásán kedden.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.