A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse d’Or csapat a budapesti SIRHA kiállításon, a rendezvény második napján, március 6-án a METRO Nagykereskedelem Bisztró standján mesélt a sajtó képviselőinek arról, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra, amelyet a norvégiai Trondheimben rendeznek. Szó volt többek közt arról, miről álmodik egy magyar zsűritag, mi a norvég skrei hal sikamlós titka, hogy landolt egy komplett fagyott rénszarvas a magyarok konyháján, mit lehet tenni a skandináv dominancia ellenére, és arról, miért kerül tokaji bor a magyar versenymunkába?

Többek közt elhangzott, hogy 2024-ben a norvégiai Trondheim rendezi meg a Bocuse d’Or európai válogatóját - ami már eleve magas mérce, hiszen egy olyan északi országban vállalja a magyar csapat az európai megmérettetést, amely ország köztudottan egyike a Bocuse-győztes nagyhatalmaknak.

A trondheimi versenyre húsz országból érkeznek csapatok, és tíz csapat jut tovább a lyoni döntőre.

A sajtótájékoztatón Dalnoki Bence, aki az előző szezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza a világ legrangosabb szakácsversenyéről, elmondta,  jó pozícióból indul a mostani magyar csapat megítélése a korábbi sikereknek köszönhetően. Azt is megtudtuk, Bence a nemzetközi zsűri tagja lesz, naponta 10-10 versenymunkát kóstol majd zsűritársaival, akik közül többen is három Michelin-csillagos séfek, és azt is elárulta a tájékoztató alkalmával, hogy a két lehetséges bírálati változat közül

ő szíve szerint húskóstoló szeretne lenni, bár nem fog kardjába dőlni akkor sem, ha majd a halkóstoló zsűricsapatba osztják be.

A magyar Bocuse-csapat a sajtótájékoztatón / Forrás: METRO
A magyar Bocuse-csapat a sajtótájékoztatón / Forrás: METRO

Bence különben ebben a versenyszezonban az elnöki pozíciót tölti be a magyar csapatban, rajta kívül a sajtótájékoztatón jelen volt a teljes magyar csapat: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis és Szabó László coach is.

Roland bemutatta a norvégiai forduló kötelező alapanyagait. A tálat

két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni.

A tányértéma két kötelező alapanyaga pedig

a rénszarvas és az Aquavit.

Rénszarvasok nem túl sűrűn szaladgálnak a hazai erdőkben és a pusztán, ezért nem kis logisztikai árán, fagyott állapotban szerezték be a versenyzők felkészülése érdekében - a METRO Nagykereskedelem hathatós segítségével.

A rénszarvas egy tipikus sarkvidéki alapanyag, amelyet elsősorban lágy vadíze tesz egyedülállóvá, hallhattuk Roland szakszerű magyarázatát. 

A LINIE Aquavit pedig a világ legismertebb akvavitje - ez egy speciális fűszerkeverékkel készült, egyedi ízű párlat, amely fontos része a norvég tradíciónak és kultúrának. Roland mindehhez még hozzátette, elárulva egy titkot, hogy magyar alapanyagok is szereplnek majd a versenymunkájukban, hiszen

köretelemeikben megjelenik majd  Tokaji bor és a makói hagyma is.

Noel, Kelemen Roland commis-ja hangsúlyozta, hogy egy ilyen nagy presztízsű versenyen ilyen fiatalon részt venni számra nagy lehetőség, kihívás és megtiszteltetés.

A felkészülést egyébként hazai és nemzetközi topséfek is segítették. Így a norvég Christian Andre Pettersen, aki két alkalommal is a bronz szoborral térhetett haza Lyonból, valamint a versenymunkát egy alkalommal az igazi dán Bocuse legenda, Rasmus Kofoed is véleményezte. A háttérből pedig idehaza Széll Tamás és Vomberg Frigyes is segítette a munkát.

A csapat coach-a, Szabó László a sajtótájékoztatón beszélt a versenyszabályzat változásairól. Elmondta, idén is sok újítás van a versenyszabályzatban, például a "nagy francia öregek" már nem vesznek részt a zsűrizésben - helyet adva így a fiatalabb, feltörekvő generációnak. Valamint azt is megtudtuk tőle, hogy

sok ex-commis vesz részt a két hét múlva kezdődő viadalon

- ezzel is jelezve, hogy aki belekóstol ennek a versenynek a különleges világába - azt magával ragadja, és nehezen tud elszakad tőle.

A sajtótájékoztató a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a METRO Nagykereskedelem közös rendezvénye volt, a versenyzőkkel Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa ágazatfejlesztési vezetője beszélgetett a sajtó képviselőinek kérdéseit megelőzően.


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.