A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse d’Or csapat a budapesti SIRHA kiállításon, a rendezvény második napján, március 6-án a METRO Nagykereskedelem Bisztró standján mesélt a sajtó képviselőinek arról, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra, amelyet a norvégiai Trondheimben rendeznek. Szó volt többek közt arról, miről álmodik egy magyar zsűritag, mi a norvég skrei hal sikamlós titka, hogy landolt egy komplett fagyott rénszarvas a magyarok konyháján, mit lehet tenni a skandináv dominancia ellenére, és arról, miért kerül tokaji bor a magyar versenymunkába?

Többek közt elhangzott, hogy 2024-ben a norvégiai Trondheim rendezi meg a Bocuse d’Or európai válogatóját - ami már eleve magas mérce, hiszen egy olyan északi országban vállalja a magyar csapat az európai megmérettetést, amely ország köztudottan egyike a Bocuse-győztes nagyhatalmaknak.

A trondheimi versenyre húsz országból érkeznek csapatok, és tíz csapat jut tovább a lyoni döntőre.

A sajtótájékoztatón Dalnoki Bence, aki az előző szezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza a világ legrangosabb szakácsversenyéről, elmondta,  jó pozícióból indul a mostani magyar csapat megítélése a korábbi sikereknek köszönhetően. Azt is megtudtuk, Bence a nemzetközi zsűri tagja lesz, naponta 10-10 versenymunkát kóstol majd zsűritársaival, akik közül többen is három Michelin-csillagos séfek, és azt is elárulta a tájékoztató alkalmával, hogy a két lehetséges bírálati változat közül

ő szíve szerint húskóstoló szeretne lenni, bár nem fog kardjába dőlni akkor sem, ha majd a halkóstoló zsűricsapatba osztják be.

A magyar Bocuse-csapat a sajtótájékoztatón / Forrás: METRO
A magyar Bocuse-csapat a sajtótájékoztatón / Forrás: METRO

Bence különben ebben a versenyszezonban az elnöki pozíciót tölti be a magyar csapatban, rajta kívül a sajtótájékoztatón jelen volt a teljes magyar csapat: Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis és Szabó László coach is.

Roland bemutatta a norvégiai forduló kötelező alapanyagait. A tálat

két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni.

A tányértéma két kötelező alapanyaga pedig

a rénszarvas és az Aquavit.

Rénszarvasok nem túl sűrűn szaladgálnak a hazai erdőkben és a pusztán, ezért nem kis logisztikai árán, fagyott állapotban szerezték be a versenyzők felkészülése érdekében - a METRO Nagykereskedelem hathatós segítségével.

A rénszarvas egy tipikus sarkvidéki alapanyag, amelyet elsősorban lágy vadíze tesz egyedülállóvá, hallhattuk Roland szakszerű magyarázatát. 

A LINIE Aquavit pedig a világ legismertebb akvavitje - ez egy speciális fűszerkeverékkel készült, egyedi ízű párlat, amely fontos része a norvég tradíciónak és kultúrának. Roland mindehhez még hozzátette, elárulva egy titkot, hogy magyar alapanyagok is szereplnek majd a versenymunkájukban, hiszen

köretelemeikben megjelenik majd  Tokaji bor és a makói hagyma is.

Noel, Kelemen Roland commis-ja hangsúlyozta, hogy egy ilyen nagy presztízsű versenyen ilyen fiatalon részt venni számra nagy lehetőség, kihívás és megtiszteltetés.

A felkészülést egyébként hazai és nemzetközi topséfek is segítették. Így a norvég Christian Andre Pettersen, aki két alkalommal is a bronz szoborral térhetett haza Lyonból, valamint a versenymunkát egy alkalommal az igazi dán Bocuse legenda, Rasmus Kofoed is véleményezte. A háttérből pedig idehaza Széll Tamás és Vomberg Frigyes is segítette a munkát.

A csapat coach-a, Szabó László a sajtótájékoztatón beszélt a versenyszabályzat változásairól. Elmondta, idén is sok újítás van a versenyszabályzatban, például a "nagy francia öregek" már nem vesznek részt a zsűrizésben - helyet adva így a fiatalabb, feltörekvő generációnak. Valamint azt is megtudtuk tőle, hogy

sok ex-commis vesz részt a két hét múlva kezdődő viadalon

- ezzel is jelezve, hogy aki belekóstol ennek a versenynek a különleges világába - azt magával ragadja, és nehezen tud elszakad tőle.

A sajtótájékoztató a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a METRO Nagykereskedelem közös rendezvénye volt, a versenyzőkkel Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa ágazatfejlesztési vezetője beszélgetett a sajtó képviselőinek kérdéseit megelőzően.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?