Két vidéki ismert topétterem feladta

Egy pécsi és egy esztergomi vendéglátóhely is lehúzza a rolót.

Pécs egyik legjobb étterme, a legendás Aranykacsa, amelynek nem kisebb név a tulajdonosa, mint a vendéglátós szakma ismert és elismert alakja, Háber Tamás azt közölte hétfőn az étterem közösségi oldalán, hogy a gázszolgáltatójuk által szabott kiszámíthatatlan feltételekkel - a jelenlegi földgáz költségeik 15-20 szoros értékén - nem kötnek szerződést a gázszolgáltatásra, ezért éttermi vállalkozásuk működését bizonytalan időre felfüggesztik. Vendégeinknek köszönik a több mint 40 éves hűséges kitartást, és tavasszal döntenek arról, hogy tudják-e folytatni a tevékenységüket. A tulajdonos a dolgozóknak is megköszönte, hogy az utolsó pillanatig kitartottak mellettük.

 

Szeptember 25-én nyitott ki utoljára Esztergom egyik legjobb étterme. Vidra Péter értő szakmai irányítása alatt a Rózsakert éppen azt az újító vonalat képviselte a hazai gasztronómiában, amely tisztelettel adózott a nagy francia szakácsiskola, valamint a magyar konyha tradíciói előtt - írja az nlc.hu. A színvonalas gasztrohely közösségi oldalán tett szűkszavú bejegyzéséből nem derül ki a pontos ok, de a jelen gazdasági környezetben csodálkoznánk, ha nem a kigazdálkodhatatlan energiaárak miatt döntöttek volna így.

 

Több mint 20 év után szeptember végén bezár az egyik legjobb Pest környéki gourmet étterem is, a gyáli Galopp Major, amely hagyományos csárdából lépett nagyot előre 2019-ben, és kínált egészen ezidáig izgalmas, kortárs magyar konyhát. Ők ezt követően már csak rendezvények alkalmával fogadnak vendégeket - írja ugyancsak az nlc.

Nem ezek az első és feltehetőleg utolsó "hibernálások" a hazai turizmus-vendéglátásban. Sok létesítmény kényszerül arra, hogy átmenetileg szüneltesse üzemelését az egész szakma számára sajnos jól ismert okokból. Egyebek között a soproni Lövér Hotel is így döntött, amelyről a Turizmus Online is írt.

Ausztriában szintén szenved a szakma a soha nem látott módon égbe szökött energiaáraktól, ott azonban már ígért kompenzációt a vállalkozásoknak a szövetségi kormány, amiről ITT írtunk.

 


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

Tizennyolc éven át vezette Egri Orsolya a legendás helyet, amely Újbuda egyik szimbóluma, kulturális és kulturált találkozóhelye volt, és amely 2022 október elsején bezárni kényszerült. Ez a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?