Két vidéki ismert topétterem feladta

Egy pécsi és egy esztergomi vendéglátóhely is lehúzza a rolót.

Pécs egyik legjobb étterme, a legendás Aranykacsa, amelynek nem kisebb név a tulajdonosa, mint a vendéglátós szakma ismert és elismert alakja, Háber Tamás azt közölte hétfőn az étterem közösségi oldalán, hogy a gázszolgáltatójuk által szabott kiszámíthatatlan feltételekkel - a jelenlegi földgáz költségeik 15-20 szoros értékén - nem kötnek szerződést a gázszolgáltatásra, ezért éttermi vállalkozásuk működését bizonytalan időre felfüggesztik. Vendégeinknek köszönik a több mint 40 éves hűséges kitartást, és tavasszal döntenek arról, hogy tudják-e folytatni a tevékenységüket. A tulajdonos a dolgozóknak is megköszönte, hogy az utolsó pillanatig kitartottak mellettük.

 

Szeptember 25-én nyitott ki utoljára Esztergom egyik legjobb étterme. Vidra Péter értő szakmai irányítása alatt a Rózsakert éppen azt az újító vonalat képviselte a hazai gasztronómiában, amely tisztelettel adózott a nagy francia szakácsiskola, valamint a magyar konyha tradíciói előtt - írja az nlc.hu. A színvonalas gasztrohely közösségi oldalán tett szűkszavú bejegyzéséből nem derül ki a pontos ok, de a jelen gazdasági környezetben csodálkoznánk, ha nem a kigazdálkodhatatlan energiaárak miatt döntöttek volna így.

 

Több mint 20 év után szeptember végén bezár az egyik legjobb Pest környéki gourmet étterem is, a gyáli Galopp Major, amely hagyományos csárdából lépett nagyot előre 2019-ben, és kínált egészen ezidáig izgalmas, kortárs magyar konyhát. Ők ezt követően már csak rendezvények alkalmával fogadnak vendégeket - írja ugyancsak az nlc.

Nem ezek az első és feltehetőleg utolsó "hibernálások" a hazai turizmus-vendéglátásban. Sok létesítmény kényszerül arra, hogy átmenetileg szüneltesse üzemelését az egész szakma számára sajnos jól ismert okokból. Egyebek között a soproni Lövér Hotel is így döntött, amelyről a Turizmus Online is írt.

Ausztriában szintén szenved a szakma a soha nem látott módon égbe szökött energiaáraktól, ott azonban már ígért kompenzációt a vállalkozásoknak a szövetségi kormány, amiről ITT írtunk.

 


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.