Elmondta, hogy mind az etyeki, mind a móri borvidéken az Irsai Olivér szüretelése megtörtént, 14-18 közötti cukorfokkal, közepes terméshozammal, egészséges állapotú fürtökkel. Folyamatosan szedik a Zenit és Zefír fajtákat is, 18-20 közötti cukorfokkal és szintén szép, egészséges fürtök formájában. Növényvédelmi problémát eddig nem tapasztaltak a termelők, a száraz, meleg időben a gombabetegségek nem tudtak elszaporodni. Az etyeki borvidéken a gépi szüretelés is megkezdődött augusztus 20-át követően, az így szedett szőlőt pezsgő alapbor készítéséhez használják majd. Mivel a későbbi fajták is gyors érésnek indultak a száraz, meleg időben, várhatóan a különböző fajták szedése, feldolgozása egymásba fog csúszni. Ezen a héten már teljes kapacitással zajlik a szüret, a hét második felében betakarítják a Chardonnay-t is - tette hozzá az igazgatónő. A felvásárlási árakról elmondta: az illatos fajták esetében 100-130 forint/kilogramm közötti árakról tudnak, és várhatóan a többi fajta esetében is 15 százalék körüli árnövekedés lesz a tavalyi évhez képest, így 75-100 forint közötti árakkal lehet számolni. A móri borvidéken már megjelentek a felvásárlók is - tette hozzá Czetnerné Kócsa Márta.(MTI)
Kevesebb a borszőlő, de jó a minőség Fejér megyében
A vártnál kevesebb szőlőt szednek, de a minőség jónak ígérkezik Fejér megye mindkét borvidékén, a 2011-es jó évjárat lehet a bortermelők számára - mondta Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője kedden az MTI-nek.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.