Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról

Az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg az Óbudai Múzeum csütörtökön nyíló új időszaki kiállítása. A tárlathoz gasztronómiai programok mellett egy gasztroblog is kapcsolódik - írja a Kultúra.hu.

A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével. Az Óbudai Múzeum saját tárgyai mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum darabjai színesítik a kiállítást - mondta el a MúltKor történelmi portálnak Tóth Anita Eszter, a múzeum sajtó- és közönségkapcsolati munkatársa.

A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel, miközben szólt a sramlizene - írja a Kultúra.hu.

Különleges tárgyakat is láthatnak a látogatók, például az első Sipos vendéglő egykori étkészletének darabjait, fröccskimérő eszközöket. Kiállítanak egy kártyaasztalt, amelyen a játékos kedvűek snapszlizhatnak. Az enteriőröket befőttek, savanyúságok, kolbászfélék teszik élethűvé. Mint a múzeum munkatársa felidézte, ezek az ételek annak idején szinte a berendezés részét képezték, a kolbászfélék gyakran a vendéglők kirakatában csábították a vendégeket. Tóth Anita Eszter hozzátette, hogy a tárlat az óbudai szőlőtermesztés és borkimérés történetébe is betekintést enged.

Az október 31-ig látogatható kiállításhoz számos gasztronómiai program is kapcsolódik. Minden hónap utolsó csütörtökén rendezik meg a Macskaköves esték elnevezésű programot, amelynek első állomásán, március 31-én Saly Noémi beszél majd a cukrászdákról és kávéházakról, valamint Fábri Anna irodalomtörténész tart egy előadást Krúdyról Pest vizit címmel.

Április 30-án, szombaton családi napot rendeznek, amelyen a jellegzetes óbudai szüreti ételt, a pincepörköltet főzhetik meg bográcsban a versenyre jelentkező csapatok a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély kertjében. Ezen a napon az érdeklődők tematikus "kiskocsmák sétán" is részt vehetnek, amelynek alkalmával végigjárhatják - vezetéssel egybekötve - Óbuda jelentős vendéglőit, kiskocsmáit és ízelítőt kaphatnak a városrész gasztrotörténetéből.

Tóth Anita Eszter arról is beszámolt, hogy a kiállítás megnyitójára egy receptkönyv is megjelenik a jellegzetes óbudai ételekről Horváth Péter, a kiállítás kurátora tollából. A kiállításhoz ÓbudaGasztró - Egy falat múzeum címmel gasztroblogot indítottak. A http://obudagasztro.blogspot.com címen elérhető blog a kiállítás ideje alatt működik és az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, de nem csupán recepteket közöl, hanem különleges tárgyak, korabeli fényképek bemutatásával, rövid írásokkal kultúrtörténeti áttekintést is nyújt erről az időszakról. A blogon már megtalálható egyebek mellett a sváb fluta és a suhantott leves receptje. (forrás: Múlt Kor / Kultúra.hu)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.