Kiállítás az óbudai vendéglátás aranykoráról

Az egykori óbudai vendéglátás aranykorát, a régi kisvendéglők "macskaköves, kockás abroszos" hangulatát idézi meg az Óbudai Múzeum csütörtökön nyíló új időszaki kiállítása. A tárlathoz gasztronómiai programok mellett egy gasztroblog is kapcsolódik - írja a Kultúra.hu.

A kiállítás a századfordulótól a második világháborúig mutatja be az óbudai vendéglátás hagyományait, jellegzetességeit régi bútorokkal, tárgyakkal berendezett enteriőrök segítségével. Az Óbudai Múzeum saját tárgyai mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Vendéglátóipari Múzeum darabjai színesítik a kiállítást - mondta el a MúltKor történelmi portálnak Tóth Anita Eszter, a múzeum sajtó- és közönségkapcsolati munkatársa.

A tárlat megidézi Krúdy Gyulát, akinek a Kéhli vendéglő volt a törzshelye, de emellett például a Sipos, a Bürgermeister, a Gigler, a Fahn, a Weber, a Nedeczky vendéglőket is, ahol mindig házias ételeket, jó borokat szolgáltak fel, miközben szólt a sramlizene - írja a Kultúra.hu.

Különleges tárgyakat is láthatnak a látogatók, például az első Sipos vendéglő egykori étkészletének darabjait, fröccskimérő eszközöket. Kiállítanak egy kártyaasztalt, amelyen a játékos kedvűek snapszlizhatnak. Az enteriőröket befőttek, savanyúságok, kolbászfélék teszik élethűvé. Mint a múzeum munkatársa felidézte, ezek az ételek annak idején szinte a berendezés részét képezték, a kolbászfélék gyakran a vendéglők kirakatában csábították a vendégeket. Tóth Anita Eszter hozzátette, hogy a tárlat az óbudai szőlőtermesztés és borkimérés történetébe is betekintést enged.

Az október 31-ig látogatható kiállításhoz számos gasztronómiai program is kapcsolódik. Minden hónap utolsó csütörtökén rendezik meg a Macskaköves esték elnevezésű programot, amelynek első állomásán, március 31-én Saly Noémi beszél majd a cukrászdákról és kávéházakról, valamint Fábri Anna irodalomtörténész tart egy előadást Krúdyról Pest vizit címmel.

Április 30-án, szombaton családi napot rendeznek, amelyen a jellegzetes óbudai szüreti ételt, a pincepörköltet főzhetik meg bográcsban a versenyre jelentkező csapatok a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély kertjében. Ezen a napon az érdeklődők tematikus "kiskocsmák sétán" is részt vehetnek, amelynek alkalmával végigjárhatják - vezetéssel egybekötve - Óbuda jelentős vendéglőit, kiskocsmáit és ízelítőt kaphatnak a városrész gasztrotörténetéből.

Tóth Anita Eszter arról is beszámolt, hogy a kiállítás megnyitójára egy receptkönyv is megjelenik a jellegzetes óbudai ételekről Horváth Péter, a kiállítás kurátora tollából. A kiállításhoz ÓbudaGasztró - Egy falat múzeum címmel gasztroblogot indítottak. A http://obudagasztro.blogspot.com címen elérhető blog a kiállítás ideje alatt működik és az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, de nem csupán recepteket közöl, hanem különleges tárgyak, korabeli fényképek bemutatásával, rövid írásokkal kultúrtörténeti áttekintést is nyújt erről az időszakról. A blogon már megtalálható egyebek mellett a sváb fluta és a suhantott leves receptje. (forrás: Múlt Kor / Kultúra.hu)


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.