Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség 2016-os díjazottait

Kovács Nimród bortermelő, Tálos Attila borkereskedő, Bíró Lajos séf, Mészáros Gabriella borakadémikus, oktató Cseh Gábor borszakíró nyerte el Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) 2016-os Par Excellence díjait.

A Masosz idén harmadik alkalommal ítélte oda Par Excellence díját, amelyet olyan szakemberek kaphatnak, akik kiemelkedő tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a szakavatott és széleskörű ismeretterjesztéshez - közölte az MTI-vel hétfőn a szövetség.

A jelöltek névsora a tagság szavazatai révén állt össze, majd a végső döntést a Masosz elnöksége hozta meg.

Termelő kategóriában Kovács Nimród, a nevével fémjelzett egri borászat tulajdonosa és vezetője kapta meg az elismerést. Kovács Nimród az Egyesült Államokban szerzett diplomát, majd évtizedekig a marketing- és kábeltelevíziós szektorban dolgozott vezetőként. Hét éve vett át egy egri borászatot, amelyben komoly változásokat hajtott végre, kiváló szőlőfajták legjobb klónjait telepítették a 30 hektáros egri és noszvaji ültetvényeken. Borai az utóbbi időben rendre sikeresen szerepelnek rangos nemzetközi versenyeken - áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában Tálos Attila, a Bortársaság vezetője érdemelte ki a díjat. Tálos Attila társalapítója a két évtizede folyamatosan bővülő Bortársaságnak, amely jelenleg mintegy 190 hazai és külföldi termelő különféle borait értékesíti 20 fővárosi és vidéki üzletében, a fővárosban és vidéken. A cég éves forgalma mintegy 6,5 milliárd forint.

Vendéglátó kategóriában Bíró Lajos részesült az elismerésben, aki öt évtizedes pályafutással büszkélkedhet. Jelenleg négy fővárosi vendéglátó egység, köztük a Bock Bisztró vezetője. Számos szakmai szervezet, többek között a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület tagja, elnyerte a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet és a Gundel Károly-életműdíjat is.

Oktató kategóriában a Masosz Mészáros Gabriella munkásságát ismerte el, aki a negyedszázada működő budapesti Borkollégium igazgatója; a képzési központ tíz éve - hazánkban elsőként - nemzetközi akkreditációt nyert a londoni Wine and Spirit Education Trust nemzetközi hálózatában. Nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság tagja.

Szakíró kategóriában Cseh Gábor lett a díjazott, aki három évtizede kezdte kutatói pályafutását. Németországban doktorált, majd Kecskeméten főiskolai oktatói tevékenységet is folytatott; hosszabb időt töltött borkereskedelemmel és bormarketinggel. Szakmai lapok folyamatosan közlik írásait, valamint közreműködött amerikai borászati szakkönyvek magyar kiadásainak megjelentetésében.

A Par Excellence díjjal járó kisplasztika ünnepélyes átadását 2017. február 18-án, a KávéBár Bazár elnevezésű rendezvényen tartják meg, a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.