Kihirdették a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjait

Két nagyaranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a különdíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén; a díjakat a szombati VinAgora Borgálán adták át a budapesti Boscolo Konferencia Központban - írja az MTI.

Az idei VinAgora borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból. Többi között Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay szerepelt a nevező országok sorában - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az 54 hazai és külföldi szakemberből álló zsűri június 10. és 13. között Balatonfüreden bírálta el a borokat. A bírálók nagyon sok érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerinti 30 százalékos éremkorlát miatt idén is meg kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ezúttal mégsem kaphatott érmet - hangsúlyozza a közlemény.

Nagyaranyérmet nyert a szekszárdi Mészáros Borház 2012-es Grand Antiqua Cuvée-je és a tokaji Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Nyúlászó Szamorodnija.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes bor különdíjban részesül. Idén ezt az elismerést Csehországból a Bohemia Sekt 2012-es Chateau Radyne extra brut pezsgője, Romániából az Sc Cotnari SA 2015-ös Grasa de Cotnarija, Uruguayból pedig a Vinos Finos H. Stagnari 2012-es Tannat Viejója érdemelte ki.

Az idei hét legjobb fajtabor a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet (Villány); a Primarius 2012 Merlot, Takler Borbirtok (Szekszárd); a MáMÓR Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet; a Mesés 2013 Furmint, Bodrog Borműhely (Tokaj-Hegyalja); a Bács-hegy Badacsonyi Olaszrizling Selection 2013, Borbély Családi Pincészet; az Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete, valamint a Ranolder Vörös 2009 Cabernet franc, Jásdi Pince (Csopak). Champion-díjat nyert az Sc Cotnari SA 2015-ös Blanc Cotnarija és Grasa De Cotnarija, a Kősziklás Borászat 2015-ös Neszmélyi Pinot noir rozéja, az ausztráliai Wakefield/Taylors Wines 2014-es Jaraman Shiraza, a Bohemia Sekt 2015-ös Prestige Chardonnay Brut pezsgője, a keszthelyi Bezerics Borház 2015-ös Kései Szüretelésű Cserszegi Fűszerese, valamint a Tolcsva-Bor Kft. - Sajgó Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos Aszúja.

A legeredményesebb családi pincészet a szekszárdi Fritz Pincészet lett, míg a bírálóbizottság által a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíjat a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Irsai Olivér Doux-ja érdemelte ki.A borverseny felfedezettjének az egri Petrény Pincészetet választották, a legeredményesebb fiatal borász díját pedig Laczkó Gábornak (Törley Pezsgőpincészet) ítélték oda.

A borkedvelő közönség a díjátadót követően a VinAgora Borgálán idén is megismerhette a részletes eredményeket, végigkóstolhatta a borversenyre nevezett összes - több mint 500 féle - bort, és akár egy interaktív borszakmai játékban is részt vehet.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.