Kirobbant a nagy fagylaltháború

Hadat üzent az albán fagylaltozóknak a magyar cukrászok ipartestülete. A Bors kereste meg elnöküket, Horváth Ferencet, miután szembesültek azokkal a Facebookon terjedő hírekkel, hogy az albán fagyizókban "életveszélyes" adalékanyagokat adnak a fagylalthoz. Ez persze nem igaz, hiszen a Nébih tájékoztatása szerint ezek az adalékok egészségre nem károsak – még nagyobb mennyiségben sem.

Ettől még tény, hogy az albánok fagyijában van valami, amitől kétszer akkora adagot száz forinttal olcsóbban tudnak mérni. Damniczki Balázs cukrász egy Facebook-videóban bemutatta a csodaszert, az élelmiszeripar numerikus nomenklatúrájában csak E471 néven futó észterezett zsírsavat, aminek az a hatalmas trükkje, hogy zsír létére remekül keverhető vízzel.

Ez persze még nem lenne elég, de vízzel keverve elképesztő térfogatnövelő, Damniczki szerint egy ügyes vegyész cukrász egy liternyi fagyiból hip-hop két litert tud csinálni.

 

Azt ugyan nem kö­telesek kiírni a cuk­rászok, hogy milyen összetevőkből készült a fagyi, de az árát és a gömb súlyát igen.

A jobb minőségű általában 4-6 dkg, a rosszabb akár a duplája, vagy annál több is lehet. Nem csak a súlyukat tekintve ekkora a különbség. Míg egy normál gömb eper (5 dkg) egy magyar cukrász tulajdonában lévő fagyizóban 280 fo­rint, addig a súlyra ugyanekkora fagyit az albánoknál még a felénél is kevesebbért meg lehet venni. Sőt! Ők mindjárt két méretű fagyit kínálnak.

A kicsi (5-6 dkg) 120 forint, a nagy (8-10 dkg) 180 forint. Vagyis még a nagy is olcsóbb 100 forinttal, mint a magyar fagyizóban árult gömb. De hogy érheti mindez meg az albán fagyizóknak?

Térfogatnövelés, és gyümölcs helyett aroma

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Ezzel szemben az albánok egy leheletnyit máshogy csinálják.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke a Borsnak elmondta: az albán fagyik köszönő viszonyban sincsenek ezekkel az összete­vőkkel.

– Abban a fagylaltban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A gyümölcs helyett pedig gyümölcsaromát használnak, hogy olyan színe legyen, mint az epernek, málnának, dinnyének – részletezte Horváth.

Krémesebb, de rémesebb

Az albánok fagyiját kóstolva feltűnhet: jóval krémesebb, mint a magyar.

– Gyakori, hogy az albán fagyi sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb. Ez a rengeteg adalékanyag miatt van – jelentette ki Horváth Ferenc.

A Facebookon terjedő hírek életveszélyesnek minősítik, hogy az albánok a fagyiban nagy mennyiségben használnak stabilizátorokat és emulgeátorokat, festékeket, aromákat, savót.Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője a Borsnak elmondta: az adalékok az egészségre nem károsak, ugyanakkor minőségi romlást okoznak. Egy úgynevezett jégpasztával érhető el, hogy nagyobb térfogatú fagyit állíthassanak elő.

Forrás: Élelmiszer Online


Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.