Kirobbant a nagy fagylaltháború

Hadat üzent az albán fagylaltozóknak a magyar cukrászok ipartestülete. A Bors kereste meg elnöküket, Horváth Ferencet, miután szembesültek azokkal a Facebookon terjedő hírekkel, hogy az albán fagyizókban "életveszélyes" adalékanyagokat adnak a fagylalthoz. Ez persze nem igaz, hiszen a Nébih tájékoztatása szerint ezek az adalékok egészségre nem károsak – még nagyobb mennyiségben sem.

Ettől még tény, hogy az albánok fagyijában van valami, amitől kétszer akkora adagot száz forinttal olcsóbban tudnak mérni. Damniczki Balázs cukrász egy Facebook-videóban bemutatta a csodaszert, az élelmiszeripar numerikus nomenklatúrájában csak E471 néven futó észterezett zsírsavat, aminek az a hatalmas trükkje, hogy zsír létére remekül keverhető vízzel.

Ez persze még nem lenne elég, de vízzel keverve elképesztő térfogatnövelő, Damniczki szerint egy ügyes vegyész cukrász egy liternyi fagyiból hip-hop két litert tud csinálni.

 

Azt ugyan nem kö­telesek kiírni a cuk­rászok, hogy milyen összetevőkből készült a fagyi, de az árát és a gömb súlyát igen.

A jobb minőségű általában 4-6 dkg, a rosszabb akár a duplája, vagy annál több is lehet. Nem csak a súlyukat tekintve ekkora a különbség. Míg egy normál gömb eper (5 dkg) egy magyar cukrász tulajdonában lévő fagyizóban 280 fo­rint, addig a súlyra ugyanekkora fagyit az albánoknál még a felénél is kevesebbért meg lehet venni. Sőt! Ők mindjárt két méretű fagyit kínálnak.

A kicsi (5-6 dkg) 120 forint, a nagy (8-10 dkg) 180 forint. Vagyis még a nagy is olcsóbb 100 forinttal, mint a magyar fagyizóban árult gömb. De hogy érheti mindez meg az albán fagyizóknak?

Térfogatnövelés, és gyümölcs helyett aroma

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Ezzel szemben az albánok egy leheletnyit máshogy csinálják.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke a Borsnak elmondta: az albán fagyik köszönő viszonyban sincsenek ezekkel az összete­vőkkel.

– Abban a fagylaltban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A gyümölcs helyett pedig gyümölcsaromát használnak, hogy olyan színe legyen, mint az epernek, málnának, dinnyének – részletezte Horváth.

Krémesebb, de rémesebb

Az albánok fagyiját kóstolva feltűnhet: jóval krémesebb, mint a magyar.

– Gyakori, hogy az albán fagyi sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb. Ez a rengeteg adalékanyag miatt van – jelentette ki Horváth Ferenc.

A Facebookon terjedő hírek életveszélyesnek minősítik, hogy az albánok a fagyiban nagy mennyiségben használnak stabilizátorokat és emulgeátorokat, festékeket, aromákat, savót.Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője a Borsnak elmondta: az adalékok az egészségre nem károsak, ugyanakkor minőségi romlást okoznak. Egy úgynevezett jégpasztával érhető el, hogy nagyobb térfogatú fagyit állíthassanak elő.

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.