Kirobbant a nagy fagylaltháború

Hadat üzent az albán fagylaltozóknak a magyar cukrászok ipartestülete. A Bors kereste meg elnöküket, Horváth Ferencet, miután szembesültek azokkal a Facebookon terjedő hírekkel, hogy az albán fagyizókban "életveszélyes" adalékanyagokat adnak a fagylalthoz. Ez persze nem igaz, hiszen a Nébih tájékoztatása szerint ezek az adalékok egészségre nem károsak – még nagyobb mennyiségben sem.

Ettől még tény, hogy az albánok fagyijában van valami, amitől kétszer akkora adagot száz forinttal olcsóbban tudnak mérni. Damniczki Balázs cukrász egy Facebook-videóban bemutatta a csodaszert, az élelmiszeripar numerikus nomenklatúrájában csak E471 néven futó észterezett zsírsavat, aminek az a hatalmas trükkje, hogy zsír létére remekül keverhető vízzel.

Ez persze még nem lenne elég, de vízzel keverve elképesztő térfogatnövelő, Damniczki szerint egy ügyes vegyész cukrász egy liternyi fagyiból hip-hop két litert tud csinálni.

 

Azt ugyan nem kö­telesek kiírni a cuk­rászok, hogy milyen összetevőkből készült a fagyi, de az árát és a gömb súlyát igen.

A jobb minőségű általában 4-6 dkg, a rosszabb akár a duplája, vagy annál több is lehet. Nem csak a súlyukat tekintve ekkora a különbség. Míg egy normál gömb eper (5 dkg) egy magyar cukrász tulajdonában lévő fagyizóban 280 fo­rint, addig a súlyra ugyanekkora fagyit az albánoknál még a felénél is kevesebbért meg lehet venni. Sőt! Ők mindjárt két méretű fagyit kínálnak.

A kicsi (5-6 dkg) 120 forint, a nagy (8-10 dkg) 180 forint. Vagyis még a nagy is olcsóbb 100 forinttal, mint a magyar fagyizóban árult gömb. De hogy érheti mindez meg az albán fagyizóknak?

Térfogatnövelés, és gyümölcs helyett aroma

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Ezzel szemben az albánok egy leheletnyit máshogy csinálják.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke a Borsnak elmondta: az albán fagyik köszönő viszonyban sincsenek ezekkel az összete­vőkkel.

– Abban a fagylaltban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A gyümölcs helyett pedig gyümölcsaromát használnak, hogy olyan színe legyen, mint az epernek, málnának, dinnyének – részletezte Horváth.

Krémesebb, de rémesebb

Az albánok fagyiját kóstolva feltűnhet: jóval krémesebb, mint a magyar.

– Gyakori, hogy az albán fagyi sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb. Ez a rengeteg adalékanyag miatt van – jelentette ki Horváth Ferenc.

A Facebookon terjedő hírek életveszélyesnek minősítik, hogy az albánok a fagyiban nagy mennyiségben használnak stabilizátorokat és emulgeátorokat, festékeket, aromákat, savót.Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője a Borsnak elmondta: az adalékok az egészségre nem károsak, ugyanakkor minőségi romlást okoznak. Egy úgynevezett jégpasztával érhető el, hogy nagyobb térfogatú fagyit állíthassanak elő.

Forrás: Élelmiszer Online


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.