Könyvben is megjelennek a magyar Bocuse-csapatok fogásai

Kötetben is megjelennek a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen indult magyar csapatok fogásainak receptjei, illetve azok újragondolásai a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gondozásában - mondta el Dalnoki Bence séf hétfőn Budaörsön, ahol Nyikos Patrik commis-val együtt mutatott be válogatást a Bocuse d'Or idei világdöntőjén készített fogásaikból.

A Dalnoki Bence és Nyikos Patrik alkotta magyar csapat januárban a harmadik helyen végzett a legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyként számon tartott Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén. A döntőben hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai idén az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak, formabontónak bizonyult azonban a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a sütőtöknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Dalnoki Bence felidézte, hogy a tányértéma azért is jelentett érdekes kihívást, mert a menüben három fogást is el kellett készíteniük, benne desszerttel, amely ritkán szerepel a versenyfeladatok között. Gyerekmenüjük koncepciójának lényege az volt, hogy kedvet csináljon az egészséges étkezéshez - jegyezte meg. A Szeresd a zöldségeket! elnevezésű fogás alapja egy hűvös sütőtökleves, amelyre sütőtökkel töltött, roppanós uborkafalatok, petrezselyem és zsenge torma kerültek. Mindezt lágy, zöldséges zabkrém és grill olajban marinált zöldborsó egészítette ki. Mivel a fogás teljesen vegán, az umami ízt hús helyett dasi szósszal csempészték a kompozícióba. A ropogós sütőtök Halloween nevet viselő, második fogásban egy sütőtökös-paradicsomos korongra serpenyőben sült tojásflan került gombákkal, hagymával, savanyított sütőtökkel és citromos kakukkfűvel, benne krémes tojással és tempuragyönggyel. A szószt többféle sajtból (vászolyi, parmezán és Gruyere) komponálta meg a magyar csapat.

A séf elmondása szerint a lyoni világdöntőn nagy sikert aratott a gyerekmenü Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszertje. Noha a sütőtök itt is szerepelt a kötelező alapanyagok között, a Dalnoki Bence által megálmodott fogás piros almát formázott, szemben a legtöbb rivális csapat tök ihlette dizájnjával. A desszert egy vaníliás joghurt mousse sütőtökkel, almával és málnával töltve, sütőtökös, tökmagos piskótára helyezve. Az "alma" robbanó cukorkát, csokoládét, piemonti mogyorót és citromos verbénát tartalmazó, ropogós "földre" és málnás gumicukorból mintázott virág formára "hullott" a tányérban. Dalnoki Bence elmondása szerint a gyerekmenüben nem, a haltálnál azonban felhasználtak magyaros motívumokat és olyan jellegzetes alapanyagokat, mint a fűszerpaprika, a tokaji édes bor és mustecet, illetve a hagyományos magyar házikenyér.

Mint az MTI-nek elmondta, a Bocuse d'Or zsűrije némileg magasabb pontszámmal értékelte a magyar csapat által megálmodott gyerekmenüt, mint a haltálat, leginkább a desszertet kiemelve. A fejlődési lehetőségekről szólva emlékeztetett arra, hogy a második helyezett norvég csapat a magyarhoz nagyon közel végzett, ez a 16 pontos előny pedig akár "fogható" lehetett volna. "Pár év érés hiányzik talán, hiszen még mindig nagyon fiatal vagyok" - jegyezte meg a séf, aki azt is elárulta, hogy a Bocuse d'Or következő kiírásán nem indul, de tervei szerint később még újra megméreti magát a világversenyen. A két Michelin-csillaggal értékelt, budapesti Stand étterem sous chefjeként dolgozó Dalnoki Bence kiemelte, hogy több versenyfogás az étterem menüjére felkerülve a szélesebb közönség körében is népszerű. Mint hozzátette, a Bocuse d'Oron az elmúlt években indult magyar csapatok fogásainak receptjeiből tavasszal kötet is megjelenik, amely az ételek újragondolásait is tartalmazza majd. A világversenyen bronzéremmel kitüntetett séf bejelentette: mentorprogramot indít, melynek során eddig összegyűlt tapasztalatainak átadásával szeretné támogatni a jövő magyar szakácsgenerációját.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.