A muskotályos és egyéb korán érő szőlőfajták átvételével a megszokottnál korábban, szeptember 7-én kezdődött el Tokaj-Hegyalján a szüret, hiszen az idei nyár csapadékos és átlagnál melegebb időjárása ideális feltételeket teremtett a gyümölcs éréséhez.
A közel másfél hetes sietség oka, hogy a szőlő „kész”, azaz a cukorfoka már most elérte a kívánt szintet, az esetlegesen túlérő gyümölcs savtartalma, a „késlekedés” ugyanakkor károsan befolyásolhatja a belőle készülő bor minőségét.
A Tokaj Kereskedőház Zrt. a 2011-es évre nagyon jó minőséget, ugyanakkor átlagos mennyiséget, megközelítőleg 300.000 mázsa szőlőt prognosztizál a történelmi borvidéken. A kereskedőház 90 és 110 forint között hirdette meg a korai érésű és a sárgamuskotály szőlők felvásárlási árát, ami negyven százalékos emelkedést jelent az elmúlt év áraihoz képest.
A 2011-es Tokaj-hegyaljai szüret hivatalos nyitányaként, mintegy hagyományőrző és –teremtő jelleggel, három történelmi egyházi felekezet képviselője áldotta meg az idei szőlőtermést, mielőtt az első puttonyt beleöntötték a tolcsvai felvásárlópince garatába.