Korábban indul a szüreti Tokajban

Ünnepélyes ceremónia kíséretében, a legkorábban érő fajták felvásárlásával megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján, a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél. Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően mind a korai, mind a nagyszüret közel másfél héttel hamarabb veszi kezdetét a történelmi borvidéken.

A muskotályos és egyéb korán érő szőlőfajták átvételével a megszokottnál korábban, szeptember 7-én kezdődött el Tokaj-Hegyalján a szüret, hiszen az idei nyár csapadékos és átlagnál melegebb időjárása ideális feltételeket teremtett a gyümölcs éréséhez.

A közel másfél hetes sietség oka, hogy a szőlő „kész”, azaz a cukorfoka már most elérte a kívánt szintet, az esetlegesen túlérő gyümölcs savtartalma, a „késlekedés” ugyanakkor károsan befolyásolhatja a belőle készülő bor minőségét.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a 2011-es évre nagyon jó minőséget, ugyanakkor átlagos mennyiséget, megközelítőleg 300.000 mázsa szőlőt prognosztizál a történelmi borvidéken. A kereskedőház 90 és 110 forint között hirdette meg a korai érésű és a sárgamuskotály szőlők felvásárlási árát, ami negyven százalékos emelkedést jelent az elmúlt év áraihoz képest.

A 2011-es Tokaj-hegyaljai szüret hivatalos nyitányaként, mintegy hagyományőrző és –teremtő jelleggel, három történelmi egyházi felekezet képviselője áldotta meg az idei szőlőtermést, mielőtt az első puttonyt beleöntötték a tolcsvai felvásárlópince garatába.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.