Korábban indul a szüreti Tokajban

Ünnepélyes ceremónia kíséretében, a legkorábban érő fajták felvásárlásával megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján, a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél. Idén a kedvező időjárásnak köszönhetően mind a korai, mind a nagyszüret közel másfél héttel hamarabb veszi kezdetét a történelmi borvidéken.

A muskotályos és egyéb korán érő szőlőfajták átvételével a megszokottnál korábban, szeptember 7-én kezdődött el Tokaj-Hegyalján a szüret, hiszen az idei nyár csapadékos és átlagnál melegebb időjárása ideális feltételeket teremtett a gyümölcs éréséhez.

A közel másfél hetes sietség oka, hogy a szőlő „kész”, azaz a cukorfoka már most elérte a kívánt szintet, az esetlegesen túlérő gyümölcs savtartalma, a „késlekedés” ugyanakkor károsan befolyásolhatja a belőle készülő bor minőségét.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. a 2011-es évre nagyon jó minőséget, ugyanakkor átlagos mennyiséget, megközelítőleg 300.000 mázsa szőlőt prognosztizál a történelmi borvidéken. A kereskedőház 90 és 110 forint között hirdette meg a korai érésű és a sárgamuskotály szőlők felvásárlási árát, ami negyven százalékos emelkedést jelent az elmúlt év áraihoz képest.

A 2011-es Tokaj-hegyaljai szüret hivatalos nyitányaként, mintegy hagyományőrző és –teremtő jelleggel, három történelmi egyházi felekezet képviselője áldotta meg az idei szőlőtermést, mielőtt az első puttonyt beleöntötték a tolcsvai felvásárlópince garatába.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.